Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Onko sinulla usein kiireen tuntu? Tai tunne, että asiat eivät edisty tarpeeksi nopeasti? Muista silloin, mitä kiinalainen filosofi Kungfutse on sanonut: Ei ole väliä kuinka hitaasti kuljet, kunhan et pysähdy.

Tämä Kungfutsen lainaus korostaa sinnikkyyden, kärsivällisyyden, keskittymisen ja kurinalaisuuden tärkeyttä. Sinnikkyys on elintärkeä hyve, jota on hyvä kehittää elämässä, koska se liittyy läheisesti jokaisen ihmisen henkilökohtaiseen kehitykseen.

Kehityt myös epäonnistumalla, kun voit oppia näistä kokemuksista ja jatkaa eteenpäin. Sinulla pitäisi olla tarpeeksi sinnikkyyttä ja päättäväisyyttä jatkaaksesi epäonnistumisista huolimatta etkä luovuta. 

Jos jatkat pyrkimistä kohti tavoitettasi, jonain päivänä saavutat sen. Ei väliä kuinka kauan se kestää tai kuinka suuria esteitä kohtaat, älä lopeta. Pääset elämässäsi sinne, minne haluat. Jokainen kohtaa vaikeuksia matkan varrella. Mikään tässä elämässä ei ole helppoa, mutta siksi sinun on oltava päättäväinen jatkaaksesi eteenpäin. 

Hidas ja tasainen eteneminen on useimmiten kestävämpää kuin nopea ja raivokas vaihtoehto, jota olet ehkä yrittänyt aiemmin. Kestävyyslajeihin ei voikaan lähteä täysillä, vaan on pakko säädellä omaa jaksamista.

Liian nopealla etenemisellä voi olla myös vakavia haittoja.

Kultakalat ja teknologiayritykset

Glasgowin yliopiston biologian tutkijat tekivät kokeen kultakaloilla.

Oli kaksi identtisten kalanpoikasten ryhmää. Yksi pantiin epätavallisen kylmään veteen, toinen epätavallisen lämpimään veteen. Kylmässä vedessä elävät kalat kasvoivat normaalia hitaammin, kun taas lämpimässä vedessä elävät kasvoivat normaalia nopeammin.

Sen jälkeen molemmat ryhmät siirrettiin takaisin normaalilämpöiseen veteen, ja lopulta niistä tuli normaaleja, täysikokoisia aikuisia.

Sitten tapahtui jotakin erikoista.

Kalat, joiden kasvu oli hidastunut alkuaikoinaan, elivät 30 % keskimääräistä pidempään. Ne, joiden kasvu oli keinotekoisesti nopeampaa, kuolivat 15 % keskimääräistä aikaisemmin.

Selitys ei ole monimutkainen. Ylinopea kasvu voi aiheuttaa pysyviä kudosvaurioita, ja niiden korjaaminen vie voimavaroja normaalista biomolekyylien ylläpidosta ja korjaamisesta. Kasvun hidastuminen tekee päinvastoin, mahdollistaen suuremman panostuksen solujen huoltoon ja korjaukseen.

Sama  asia on löydetty ihmisistä. Ja myös yritystoiminnassa.

Teknologiayrittäjä ja sijoittaja Chamath Palihapitiya on todennut, että kuinka nopeasti yrityksesi kasvaakin, se on myös puoliintumisaika, kuinka nopeasti se voi tuhoutua. Monet teknologiayritykset, jotka ovat täynnä helppoa rahaa aiemmilta vuosilta, oppivat sen katkerasti omalla kohdallaan. Jokaisella yrityksellä ja jokaisella toimialalla on luonnollinen kasvuvauhti – kun ylität sen niin lyhyen aikavälin kasvu tulee pitkän aikavälin laadun ja lopulta selviytymisen kustannuksella. Palihapitiya korosti hitaan kasvun tärkeyttä.

Nopeus ei ole pääasia

Menestymiseen tarvitaan suuria unelmia ja visioita. Rohkeat tavoitteet voivat olla innostavia ja motivoivia, mutta niistä voi myös tulla valtava este.

Suurin virhe, jonka ihmiset usein tekevät aloittaessaan jotain uutta onkin juuri se, että he pyrkivät heti korkealle tai täydellisyyteen. Tavoitteet ovat liian vaikeita. Jos tavoitteesi on juosta maraton, on äärimmäisen epärealistista ilmoittautua siihen ensi kuussa, ellet ole harjoitellut jo useita kuukausia.

Bill Gates on sanonut: ”Useimmat ihmiset yliarvioivat, mitä he voivat tehdä yhden vuoden aikana, ja aliarvioivat sen, mitä he voivat tehdä kymmenessä vuodessa.” Samoin voisi sanoa, että yliarvioimme, mitä voimme tehdä kuukaudessa, ja aliarvioimme sen, mitä voi tehdä vuodessa.

Ihmisillä on taipumus haluta tuloksia välittömästi. Seurauksena on, että vaadimme itseltämme liian paljon liian aikaisin. Ihmiset asettavat usein itselleen suuria tavoitteita ja haluavat saavuttaa ne nopeasti.

Nykyajattelun mukaan toiminta on kaikki kaikessa, maailma muuttuu liian nopeasti, että ehtisi ajatella, pohtia ja suunnitella. Tarvitaan rohkeutta, nopeutta ja riskinottoa.

Mutta muista: Kaikki suuri on alkanut pienestä.

Suuriinkin tavoitteisiin päästään pienin askelin, kunhan et pysähdy.

Hitaasti eteneminen vähentää stressiä. Se antaa myös sinulle aikaa oppia ja kehittyä. Nopeus voi olla joskus tärkeää, mutta lopulta se, mitä teet, merkitsee enemmän kuin se, kuinka nopeasti etenet.

Täällä sinun pitää juosta niin nopeasti kuin pystyt, pysyäksesi samassa paikassa. Jos haluat päästä jonnekin muualle, sinun on juostava vähintään kaksi kertaa nopeammin!  – Punainen kuningatar

Sinnikkyydestä, keskittymisestä ja tavoitteisiin pyrkimisestä voit lukea kattavammin kirjassa Menestymisen taito.  Voit ostaa kirjan kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *