Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Minkä tahansa asian aloittamiseen sopii yleensä vanha timpurin sanonta: Mittaa aina kaksi kertaa ja sahaa vain kerran. Hyvä alku johtaa usein myös hyvään lopputulokseen.

Mutta tuntuuko sinusta, että mittaaminen tai suunnittelu vie joskus liikaa aikaa? Ja miten päästä hyvään alkuun?

Valmistautumalla hyvään alkuun

Paras keino päästä hyvään alkuun on hyvä valmistautuminen, jo ennen varsinaista aloittamista tehtävät tarpeelliset toimenpiteet. Niiden vaikutus on monessa tilanteessa ratkaisevaa aloittamisen sujuvuudelle ja koko tehtävän hyvälle toteutukselle ja lopputulokselle. Valmistautumista pidetään yleensä itsestään selvänä, mutta silti se jää usein tekemättä.

Hyvä valmistautuminen tulee minulle usein esiin ruuanlaiton yhteydessä. Kun alan tehdä pasta all’Amatricianaa, huomaankin, ettei kaapissa olekaan säilöttyjä tomaatteja, vaikka kaikki muut ainesosat on varta vasten haettu kaupasta. Tai jos tomaatteja on huomattu täydentää, onkin pasta päässyt loppumaan.

Tämä esimerkki liittyi ruuanlaittoon, mutta sama voi tapahtua missä tahansa työssä tai tehtävässä, jonka aiot tehdä. Abraham Lincoln on sanonut: Anna minulle kuusi tuntia aikaa kaataa puu, niin käytän neljä tuntia kirveen teroittamiseen. No, nykyään puun kaataminen käy hetkessä moottorisahalla, mutta sanoma on selvä. Mitä valmistautuneempi olet vaikkapa puun kaatamiseen, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on tehdä se hyvin.

Myös puheen pitämisessä valmistautuminen on ratkaisevaa. Lähes kaikkia vaivaa jonkinasteinen esiintymiskuume. Mitä paremmin olet puheeseen valmistautunut, sitä varmemmalla pohjalla toimii ja sitä nopeammin esiintymiskuume häviää.  

Ilman riittävää valmistautumista et pysty usein edes aloittamaan.

Epäonnistumisen pelon takana on usein epävarmuus

Useimmat meistä tunnemme pelkoa tehdä jotain meille aivan uutta: Muutto toiseen kaupunkiin.  Uuden harrastuksen aloittaminen. Oman yrityksen perustaminen.  Ammatin vaihto.

On pelottavaa tehdä jotain uutta tai erilaista kuin se, mitä teet juuri nyt. Sinun on poistuttava olemassa olevista ja usein turvallisista rutiineistasi, omalta mukavuusalueeltasi.

Sinun on astuttava epävarmuuteen. Et tiedä mitä tapahtuu, kun aloitat jotain uutta. Ehkä epäonnistut! Ja epäonnistumisen pelko on aina kauheaa. 

Kun on kyse jonkin uuden asian onnistuneesta aloittamisesta ja suorittamisesta, tunnettu partiolaisten motto ”Ole valmis” on hyvä neuvo.

Jonkun asian aloittaminen ilman että tietää, mitä sen tekemiseen liittyy, on yleensä nopea reitti vitkutteluun tai katastrofiin. Siksi lykkäämme usein tehtäviä, jotka ovat epäselviä, meille tuntemattomia ja joista meillä on vähän kokemusta. Tällaisiin tehtäviin liittyvä epävarmuus on epämiellyttävää ja murentaa itseluottamustamme jo ennen tehtävän aloittamista. Sitä vastoin hyvin määritellyt ja jäsennellyt tehtävät ovat yleensä niitä, joita pidämme vähemmän vastenmielisinä ja joita siksi yleensä lykkäämme vähemmän.

Tehtävät, jotka herättävät epävarmuuden tunteita, esimerkiksi siksi, että meillä ei ole riittävästi tietoa, voivat aiheuttaa stressiä ja ahdistusta. Pelkäämme epäonnistuvamme meille oudossa tilanteessa. Se puolestaan johtaa vitkutteluun. Tehtävien epävarmuus on viivyttelyn edeltäjä.

Yksi tapa valmistautua, jotta odottamaton epävarmuus ei suistaisi ponnistelujasi raiteiltaan, on tarkastaa tehtävä ennen kuin aloitat. Toisin sanoen, arvioi, onko sinulla kaikki tarvittavat tiedot aloittaaksesi, ja mitä muita resursseja tai tukea saatat tarvita menestyäksesi. Jos huomaat, että sinulta puuttuu tärkeitä tietoja tai resursseja, pyri täyttämään tietoutesi aukot.

Valmistautumisen rutiini

Mistä tiedät, milloin olet ”valmis”? Kokeile tätä prosessia, kun seuraavan kerran olet aloittamassa jotain uutta elämässäsi.

Opi: Kerää ja käy läpi niin paljon tietoa kuin mahdollista, mutta vain rajoitetun ajan.

Toimi: Tulee kuitenkin aika, jolloin sinun on laskettava kirjat käsistäsi ja alettava harjoitella oppimaasi. Monet ihmiset eivät koskaan pääse tähän vaiheeseen.

Mukauta: Useimmat asiat, joita tavoittelemme elämässä, eivät ole lopullisia. Voit aina vaihtaa työpaikkaa, uraa, perustaa uuden yrityksen, hankkia uusia harrastuksia, muuttaa toiseen kaupunkiin ja niin edelleen. Muuta tai mukauta vain polkuasi, jos se ei toimi.

Yksi parhaista tavoista, joilla voi voittaa pelon tunteen, kehittyä ja mennä eteenpäin, on tiedonhaku ja oppiminen.  Siksi monet menestyneet sijoittajat ja yrittäjät lukevat paljon.  Siksi Microsoftin perustaja Bill Gates lukee noin 50 kirjaa vuodessa ja pitää jopa kahden viikon ”lukulomaa” silloin tällöin. Ja siksi tunnettu sijoittaja Warren Buffett on sanonut: Lue 500 sivua joka päivä. Näin tieto toimii. Se kerääntyy kuin korkoa korolle. Te kaikki pystytte siihen, mutta olen varma, että monet teistä eivät tee sitä.

Tärkeintä tässä menettelyssä ja epäonnistumisen pelon voittamisessa on, että elämä on jatkuvaa prosessia. Opit samalla kun toimit. Ja voit aina säätää toimintaasi, kun olet liikkeessä. Mutta se tarkoittaa, että sinun täytyy ensin aloittaa.

Onnistuminen riippuu edeltävästä valmistautumisesta ja ilman valmistautumista epäonnistuminen on varmaa. Konfutse

Aloittamisesta ja epäonnistumisesta voit lukea kattavammin kirjassa Menestymisen taito.  Voit ostaa kirjan kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *