Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Kuinka usein näet kirjassa hyvän idean etkä sitten reagoi siihen mitenkään? Ajattelet vain, että hienoa: Opin taas jotain uutta.

Tai kun olet lukenut jostain aiheesta kirjan, oletat, että olet samalla oppinut uuden asian.

Totuus on, että et oppinut kummassakaan tapauksessa mitään. Et ole oppinut mitään ennen kuin olet ottanut lukemasi asian käyttöön. Oppiminen ei tule lukemisesta tai kuuntelemisesta. Oppiminen tulee tekemisestä ja olemisesta.

Lukeminen ei ole vielä oppimista, se on vasta liipaisin, alkusysäys oppimiseen.  Et voi oppia tekemisen tärkeyttä lukemisen sijaan ennen kuin alat todella tehdä.

Tekemällä oppiminen

Kiinalainen ajattelija Kungfutse on todennut aikanaan: Mitä kuulen, unohdan. Mitä näen, muistan. Mitä teen, ymmärrän.

Opit paremmin samalla tekemällä. Pärjäät paremmin oppimalla ja opit tekemällä. Oppimisen ja tekemisen pitäisi olla toisistaan erottamattomia. Et voi nopeuttaa kehittymistäsi pelkästään oppimisen avulla, varsinkin jos pyrit hankkimaan taitoja nopeammin.

Sinun on alettava tehdä molempia samanaikaisesti. Jos yrität oppia kirjoittamaan pelkästään lukemalla kirjoja, et pääse kovin pitkälle. Tai jos katsot vain videoita oppiaksesi koodaamaan, hukkaat puolet aikaasi.

Tietokirjailija Daniel Coyle (The Talent Code) on todennut: ”Aivomme kehittyivät oppimaan tekemällä asioita, ei kuulemalla niistä. Tämä on yksi syy siihen, että monien taitojen kohdalla on paljon parempi käyttää noin kaksi kolmasosaa ajastasi itsesi testaamiseen siinä taidossa, sen sijaan, että vain imet tietoa”.

Parhaiden käytäntöjen lukeminen tai kuunteleminen on arvokasta vain, jos alat saman tien tehdä ja soveltaa tätä tietoa. Pelkät tiedot, olivatpa ne kuinka hyödyllisiä tahansa, eivät tuo sinulle mitä haluat. Käytäntö takaa paremman lopputuloksen.

Tekeminen on ihmisen perustarve. Tekemällä oppiminen on luonnollisin ja tehokkain tapa oppia uutta ja tekemisen mahdollistavat taidot.

Asiat, jotka meidän on opittava, ennen kuin voimme tehdä niitä, opimme tekemällä niitä. Aristoteles

40/60 – sääntö

Käytä 40/60-sääntöä: opi kirjoista, videoista, podcasteista, kursseista, dokumenteista ja asiantuntijoilta 40 prosenttia ajasta ja harjoittele taitojasi 60 prosenttia ajasta.

Periaatesääntö koskee lähes kaikkea sitä, mitä haluat oppia tai taitoja, jotka haluat hankkia. Nämä kaksi kulkevat yhdessä. Anna oppimisesi vaikuttaa tekemisiisi ja toimintasi vaikuttaa oppimiseesi.

Menestyvät ihmiset varaavat paljon aikaa käytännön tekemiseen. He oppivat paremmin tekemällä ja pärjäävät paremmin oppimalla. Tiedosta ei ole hyötyä, jos et voi tai halua soveltaa sitä. Siksi 60 prosenttia ajasta sinun pitäisi tehdä jotain lukemallasi.

Mutta kannattaa aina muistaa myös lukemisen tärkeys. On tunnettua, että sijoittaja  Warren Buffett viettää suurimman osan ajastaan ​​lukemalla ja ajattelemalla. Se on ensimmäinen asia, jonka hän tekee tullessaan toimistoonsa. Elämäkertansa kirjoittajan Alice Schroederin mukaan Buffett lukee vähintään viisi tuntia päivässä. Hän lukee sanomalehtiä, aikakauslehtiä, vuosikertomuksia ja kirjoja

Jonkin tekeminen parantaa taitoasi ajan myötä. Saat yhä enemmän kokemusta ja teet enemmän siitä, mikä toimii. Käytännön tekeminen nopeuttaa taitojen hankkimista, koska sinulla on tosi kyseessä. Sovellat tietoa konkreettisessa tilanteessa.

Et voi oppia kokkaamaan, piirtämään, suunnittelemaan tai tekemään asioita katsomalla monia ohjevideoita. Sinun täytyy harjoitella aktiivisesti. Se on sama jonkin instrumentin, uuden kielen tai uimisen oppimisessa.

Tunnettu myynnin ja markkinoinnin ammattilainen Seth Godin on kirjoittanut: ”Jos haluat oppia markkinointia, tee markkinointia. Jos haluat tehdä markkinointia, se auttaa oppimaan markkinointia”.

Harjoitteluun käytettävän ajan on ylitettävä aika, joka kuluu lukemiseen siitä, miten tulla paremmaksi.

Riippumatta siitä, kuinka monta kirjaa luet, menetät välttämättömän oppimisen, jos et käytä aikaa todellisen kokemuksen keräämiseen. Tekemällä oppiminen toimii lähes kaikilla aloilla.

Tekemällä oppiminen ei koskaan petä. Vaikka joskus epäonnistuisit, huomaat silloin, mikä ei toimi, ja parannat tekemistäsi seuraavalla kerralla. Se on prosessi, joka palkitsee vaivannäöstä ja sitoutumisesta pitkällä aikavälillä.

Opi omaksumaan oppiminen tekemällä ja panemaan tieto töihin. Näin kasvatat ja hallitset uuden taidon nopeasti.

Oppiminen tulee tekemisestä. Ei lukemisesta tai kuuntelemisesta. Heti kun ymmärrät tämän ja alat toimia, voit alkaa todella oppia uusia asioita. Mutta niin kauan kun pidät vain kirjojen tai artikkeleiden lukemista ensisijaisena oppimisen lähteenäsi, et kehity. Käytä kirjoja ideoiden keräämiseen, mutta varmista samalla, että muutat tekemällä ideat tiedoksi ja taidoiksi.

Suurin merkitys on sillä, mitä opit sen jälkeen kun tiedät jo kaiken. John Wooden

Oppimisesta menestymisen osatekijänä voit lukea kattavammin kirjassa Menestymisen taito.  Voit ostaa kirjan kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *