Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Onko sinulla joskus ongelmia aloittaa asiaa, joka ei vaikuta kovin helpolta? Tavoite tuntuu vaikealta ja ikävältä. Ihmettelet mistä löytäisit motivaation aloittaa.

Mutta motivaatio ei ratkaise asiaa. Tavoitteen tarkentaminen oikealla tavalla auttaa tekemään aloittamisesta helpompaa.

Toteutusaikomus on tehokas tapa päästä alkuun

Kun pyrit tavoitteisiisi, valmistaudu aina haasteisiin ja takaiskuihin.  Etenkin epämääräisten tavoitteiden toteutuminen on vaikeaa. Siksi tavoitteet kannattaa määritellä mahdollisimman täsmällisesti. Kun samalla päätät milloin ja missä toteutat päätöksesi, onnistut paremmin.   

Jos vain lupaat itsellesi: Alan opiskella espanjaa, et itseasiassa lupaa vielä mitään konkreettista. Vasta kun tarkennat tavoitteen, aloittamisen ajankohdan, paikan tai tilanteen, voit saada jotain aikaan. Se tapahtuu määrittelemällä toteutusaikomuksen. Toteutusaikomus on periaatteessa vain eräs tapa sanoa: suunnittele, mitä aiot tehdä ja missä ja milloin aiot tehdä sen.

Toteutusaikomus on etukäteinen päätös siitä, että kun jotain tapahtuu, niin toimit tietyllä tavalla. Menettelyllä pystyt parantamaan todennäköisyyttä aloittaa ja saavuttaa tavoitteesi.

Toteutusaikomusta käyttämällä voit ikään kuin automatisoida aloittamisen. Kirjaimellisesti ohjelmoit itsesi käyttäytymään toivotulla tavalla tulevaisuudessa. 

Ajan mittaan luot henkisen linkin sen välille, minkä tiedät tai odotat tapahtuvan (esim. kun avaan tietokoneen aamulla) ja sen välille, mitä haluat tapahtuvan (esim. avaan Wordin ja alan kirjoittaa).

Toteutusaikomus eli Kun Niin- suunnitelma on muotoa: Kun X (tilanne) tapahtuu, niin silloin teen Y (toiminta), eli kun olen tässä tilanteessa, niin toimin näin.

Menetelmän tehokkuutta lisää suunnitelman kirjoittaminen paperille – se automatisoi toiminnan. Sadat tutkimukset ovat osoittaneet, että näin menettelemällä voit kaksin- tai kolminkertaistaa mahdollisuutesi onnistua. Toteutusaikomus on tehokas keino aloittaa ja pitää kiinni tavoitteista.

Miksi se toimii

Psykologit selittävät asiaa näin. Kun olet muotoillut Kun Niin – suunnitelman, alitajuntasi alkaa haarukoida ympäristöä, etsien tilannetta suunnitelmasi kun – osaan. Tämä tekee mahdolliseksi sen, että tartut kriittiseen hetkeen (ahaa, kello on kolme, minun pitää vastata noihin puheluihin), vaikka olisit tekemässä aivan muita asioita tuolloin. Kysymyksessä on ikään kuin ihmismielen algoritmi.

Koska olet jo päättänyt tarkasti, mitä sinun pitää tehdä, voit toteuttaa suunnitelman ilman, että sinun täytyy tietoisesti ajatella sitä. Eikä sinun tarvitse tuhlata aikaasi miettimään, mitä sinun piti tehdä. Joskus tämä on tietoista ja todella ymmärrät, että olet noudattamassa suunnitelmaa. Asian ydin on, että sen ei tarvitse olla tietoista. Suunnitelmasi voivat toteutua, vaikka olet tekemässä muita asioita.

Toteutusaikomus säästää myös tahdonvoimaasi, koska sinun ei tarvitse sen kohdalla tehdä tietoisia päätöksiä. Suunnitelman muotoilu on tietoista. Toteutus on alitajuista.

Mitä voit tehdä

Jos emme me, niin kuka? Jos ei nyt niin milloin?  John Lewis

Aloittamisen ongelmista ja keinoista aloittaa helpommin ja tehokkaammin voit lukea laajemmin kirjasta Aloittamisen taito. Voit ostaa sen tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *