Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Elämäntaitokirjat (oma-apu-, self help-, bisneskirjat) ovat suosittuja kautta maailman. Menestyneimmät yltävät miljoonapainoksiin. Ihmiset pitävät niistä, hakevat niistä neuvoja, ohjeita ja uusia ajatuksia.

Mutta kannattaako niitä lukea? Ovatko kirjat hyödyllisiä vai rahastetaanko niillä vain hyväuskoisia?

Lukeminen kannattaa aina

Tosiasiassa jokainen kirja on elämäntaitokirja. Jokaisesta kirjasta voi oppia jotain, mikä auttaa menestymään ja elämään parempaa, onnellisempaa elämää. Kirjoissa on kuitenkin eroja.

Kun luet dekkaria, et yleensä etsikään tietoa, millä parannat maailmaa tai itseäsi. Dekkareita luetaan virkistykseksi tai ajankuluksi. Mutta kyllä hyvistä dekkareistakin löytyy ajatuksia liikkeelle saavia tekstejä, jokaisesta kirjasta voi löytää helmen.

Kaikkia kirjoja ei kuitenkaan kannata lukea. Jokainen hetki, jonka käytät huonon kirjan lukemiseen, on pois hyvän kirjan lukemiselta. Elämä on lyhyt, ja jokainen hetki, jonka käyttää turhaan lukemiseen, on pois muusta tekemisestä. Tekeminen on ajattelun lisäksi se, mikä vie kirjoista saadun tiedon käytäntöön.

Varsinaiset elämäntaitokirjat ovat tiivistettyä tekstiä itsensä kehittämiseen tarkoitetuista asioista.  Ne ovat kuin keittokirjoja. Niissä on valmiita, kirjoittajan ja muiden kokemuksista koottuja reseptejä itsensä kehittämiseen liittyvistä osa-alueista.

Kannattaa muistaa, mitä ajattelusta paljon kirjoittanut Shane Parrish on sanonut: ”Kaksi ohjaavaa periaatetta, joita seuraan tielläni kohti viisauden etsimistä, ovat: (1) mene nukkumaan viisaampana kuin silloin, kun heräsit; ja (2) en ole niin fiksu, että ymmärtäisin kaiken itse, joten haluan vain omaksua parhaan siitä mitä muut ihmiset ovat jo tajunneet”.

Lukeminen auttaa molempien periaatteiden noudattamisessa.

Hyöty ei tule vain lukemalla

Se, saatko elämäntaitokirjallisuudesta hyötyä, riippuu siitä, kuinka luet sitä. Hyöty ei tule automaattisesti vain kirjan lukemalla. Hyötyä saat vasta, kun luet kirjan ajan ja ajatuksen kanssa, teet muistiinpanoja, suoritat ehkä kirjan harjoitustehtäviä ja ennen kaikkea siitä, että alat soveltaa kirjan sisältöä omiin asioihisi. Silloin elämäntaitokirjoja kannattaa lukea.

Kannattaa kuitenkin aina olla kriittinen. Elämäntaitokirjoittajilla on usein oma ajattelumallinsa, näkemyksensä ja viitekehyksensä, jonka varaan teos täysin rakentuu ja joka tuodaan esiin ”yleislääkkeenä”. Lisäksi monia kirjoja vaivaa pyrkimys kaikenkattavuuteen.

 Esimerkiksi erään tunnetun ”Miten menestyt”-kirjan yhdessä luvussa sanotaan: ”Menestys on yhtä kuin tavoitteet, kaikki muu on sivujuonnetta”, toisessa todetaan: ”Menestys elämässä riippuu peräti 85 prosenttisesti sosiaalisista taidoistasi”, ja kolmannessa: ” Onni ja menestys riippuvat olennaisesti siitä, kuinka hyvin kykenet käsittelemään elämän jokapäiväisiä stressinaiheita.” jne. jne. Kun kaikki on tärkeää, mikään ei ole tärkeää.

Lue vain parhaita kirjoja

Kirjojen lukeminen on eräässä suhteessa kuin syöminen. Mitä terveellisempää ruokaa syöt, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on pysyä kunnossa ja terveenä.

Ja mitä parempaa kirjallisuutta ja mitä enemmän luet, sitä paremmaksi ihmiseksi voit tulla. Se että syöt yhden hyvän aterian, ei vielä paljon auta, ei myöskään yhden hyvän kirjan lukeminen. Vaikutus tulee vasta pitkän ajan kuluessa (kertautuva vaikutus).

Hyvin monet menestyneet ihmiset lukevat paljon, ja mielenkiintoinen piirre on, että he lukevat usein toisten menestyneiden ihmisten elämänkertoja. Niistä löytyy paljon uusia ja erilaisia ajatuksia ja ratkaisuja, joita voi soveltaa omaan elämäänsä. Ne avaavat menestyneiden henkilöiden taustoja ja kokemuksia sekä tuovat esiin sitä hiljaista tietoa, joka on nimenomaan asiantuntemuksen ja menestyksen ydintä.

Kirjoja on kuitenkin valtavasti ja niissäkin pätee varsin pitkälle Sturgeonin laki: 90 prosenttia kaikesta on roskaa.  Siksi kannattaa pohtia ensin, mitä tarvitsee ja haluaa ja sitten huolellisesti valita, mitä lukee. Vaikka elämäntaitokirjoja pidetään tietokirjallisuutena, niissä on usein paljon enemmän tunnetta kuin tietoa.

Vastaus otsikon kysymykseen on: Kaikista kirjoista, myös self help- kirjoista on apua, ja kirjoja kannattaa lukea. Yhtiökumppaninsa Warren Buffettin tavoin paljon lukeva tunnettu sijoittaja Charlie Munger on sanonut: ”Niin kauan kuin minulla on kirja kädessäni, en tunne haaskaavani aikaa”.

Et voi avata kirjaa oppimatta jotain.  Konfutse

 

 

Artikkeli on ote kirjasta Menestymisen taito. Siinä käsitellään laajasti menestymistä ja sen eri osa-alueita.  Voit ostaa kirjan kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *