Meille kaikille on opetettu pienestä pitäen, että kovemmin yrittämällä pärjäät elämässä. Aina ei kuitenkaan käy niin.
Useimmilla elämänalueilla enemmän ponnisteluja merkitsee paremman tuloksen saavuttamista. Mitä kovemmin ja johdonmukaisemmin harjoittelet, sitä paremmaksi tulet. Mitä enemmän tunteja käytät opiskeluun, sitä parempia arvosanoja saat.
Mutta elämässä on myös asioita, joita ei voi parantaa suuremmilla ponnistuksilla. Joskus elämä vaatii, että otat löysemmin etkä yritä niin kovasti.
Yksinkertaisesti sanottuna, mitä kovemmin ponnistelet jonkin asian parissa, sitä vähemmän saavutat, sitä huonompia tuloksesi ovat.
Unettomuus ei häviä ponnistelemalla
Hyvä esimerkki tästä on unettomuus. Nukahtaminen on alitajuinen prosessi. Se, että haluat tai yrität kovasti nukkua, johtaa yleensä täysin päinvastaiseen tulokseen. Mitä enemmän ajattelet nukkumista ja käsket itseäsi nukahtamaan, sitä todennäköisemmin pysyt hereillä. Uni ei tule pakottamalla.
Makaat sängyssä, tuijotat kattoa ja kuuntelet talon ääniä ja ohikulkevia autoja. Sinulla ei ole aavistustakaan kuinka kauan olet maannut näin. Arvelet, että sen on täytynyt kestää ainakin muutama tunti. Nuku, nuku, sanot itsellesi yhä uudelleen. Sulje vain silmäsi ja nuku. Suljet silmäsi tiukasti, pakotat kehosi rentoutumaan ja odotat autuaan unen tulevaa. Mutta mitään ei tapahdu. Lisää minuutteja kuluu ja… mitään ei tapahdu. Kello on kaksi yöllä, ja tuijotat yhä kattoa.
Olemme kaikki olleet tässä tilanteessa. Yritämme kuinka tahansa, on lähes mahdotonta tahtoa itsensä tietoisesti nukkumaan. Uni tulee lopulta, jos annat mielesi vaeltaa ja keskityt kaikkeen muuhun kuin itse uneen. Laske lampaita, hallitse hengitystäsi, kuuntele äänikirjaa tai mitä tahansa, kunhan se kääntää mielesi pois nukkumisesta. Kaikille kehittyy lopulta omat parhaat keinonsa, jotka useimmiten toimivat. Tai sitten ei.
Nukahtamisessa ja uneen pääsemisessä tulee esiin eräs psykologisista paradokseista, jota sanotaan käänteisen ponnistelun laiksi (the law of reversed effort). Ponnistelun tulokset ovat käänteisiä niiden tavoitteeseen nähden.
Käänteisen ponnistelun laki
Käänteisen ponnistelun lain toi esiin kirjailija Aldous Huxley, joka kirjoitti:
Mitä kovemmin yritämme tietoisella tahdolla tehdä jotain, sitä huonommin onnistumme. Pätevyys ja sen tulokset tulevat vain niille, jotka ovat oppineet paradoksaalisen tekemisen ja tekemättä jättämisen taiteen tai rentoutumisen yhdistämisen toimintaan, irti päästämisen ihmisenä, jotta sisäinen ja ylimaallinen tuntematon voi ottaa vallan. Emme voi saada itseämme ymmärtämään; enin mitä voimme tehdä, on edistää sellaista mielentilaa, jossa ymmärrys voi tulla meille.
Ranskalainen psykologi Émile Coué on myös käsitellyt käänteisen ponnistelun lakia ja sanonut: Kun mielikuvitus ja tahdonvoima ovat ristiriidassa ja vastakkaisia, mielikuvitus voittaa aina, poikkeuksetta.
Liian kova yrittäminen vaikeuttaa useimmiten kehittymistä ja tulosten saavuttamista hyvin monilla alueilla. Ponnistelujen vähentäminen ja rentoutuminen on tie onnistumisiin.
Paitsi unen saamisessa lain vaikutus tuntuu esimerkiksi onnellisuuden tavoittelussa ja sijoittamisessa. Myös harrastamassani golfissa liika yrittäminen kostautuu yleensä aina. Mutta lain vaikutuksen voi havaita lähes kaikilla elämän alueilla. Usein toimimattomuus on paras strategia.
Et tule onnelliseksi yrittämällä sitä kovasti
Onnellisuuteen ei ole tietä, onnellisuus on tie. Thich Nhat Hanh.
Lähes kaikki haluavat olla onnellisia. Sitä vain yleensä yritetään liikaa. Jos sinun täytyy yrittää olla onnellinen, et koskaan tule olemaan onnellinen.
Onnellisuus, kuten muutkaan tunteet, ei ole jotain, jonka saavutat, vaan ennemminkin jotain, jossa olet. Se on aina väliaikaista.
Lähestymme onnellisuutta liikaa tavoitteiden kautta. Yleisen ajattelutavan mukaan minkä tahansa tavoitteen saavuttaminen lisää ihmisen hyvänolon tunnetta ja onnellisuutta.
Vaikka periaatteessa tavoitteeseen pääseminen tuottaakin suurta tyydytystä ja epäonnistuminen aiheuttaa pettymystä ja epätoivoa, nämä tunteet ovat kuitenkin suhteellisen lyhytaikaisia.
Jonkin ajan kuluttua tavoitteen saavuttamisen synnyttämä hyvän olon tunne häviää ja elämä on yhtä onnetonta (tai onnellista) kuin ennenkin.
Ihmiset, jotka yrittävät liian kovasti ollakseen onnellisia, päätyvät itse asiassa onnettomiksi, koska heidän sitkeä pyrkimyksensä onnellisuuteen vie liian paljon aikaa.
Onnellisuus ja menestys ovat merkityksellisen elämän sivutuotteita.
Ne ihmiset, jotka ovat aidosti onnellisia, ovat sitä, koska heidän elämällään on tarkoitus. Onnellisuus on sivutuote keskittymisessä itselle tärkeään tekemiseen.
Onnellisuutta ei kannata tavoitella, se ei synny tavoittelemalla. Onnellisuus ei ole hyvä elämän päämäärä. Voit aina tulla onnellisemmaksi, mutta kukaan ei ole joka hetki täydellisen onnellinen.
Onnellisuuden ja menestymisen sijaan sinun pitää tavoitella jotain itseäsi suurempaa. Sen tavoittelu tuo onnellisuutta ja usein myös menestystä. Tavoittele elämääsi merkitystä.
Menestystä, kuten onneakaan, ei voi ajaa takaa. Se on seuraus, joka syntyy tahattomana sivuvaikutuksena omistautumisesta itseään suuremmalle asialle tai toiselle ihmiselle. Viktor E. Frankl
Vähemmän ponnisteluja on enemmän tuottoja
Käänteisen ponnistelun laki pätee myös sijoittamisessa. Tutkimukset näyttävät osoittavan, että mitä enemmän sijoittajat ponnistelevat parantaakseen tuottojaan, sitä huonompia heidän tuloksensa ovat.
Taipumus tehdä jatkuvasti jotain sijoitusten suhteen, ostaa ja/tai myydä, altistaa sinut kaikenlaisille virheille, joista useimmat ovat vältettävissä tai tarpeettomia.
Eräässä tutkimuksessa todettiin, että keskimääräisen yksityissijoittajan tuotto oli 1,5 prosenttia vuodessa alle keskimääräisen pörssikehityksen, eli ei kovin hyvä. Mutta kun tarkasteltiin sellaisten sijoittajien tuottoja, jotka kävivät vuoden mittaan kauppaa aktiivisesti, havaittiin, että nämä sijoittajat menestyivät vielä huonommin: tuotto jäi 6,5 % alle pörssi-indeksin.
Tämä on todettu monessa muussakin vastaavassa tutkimuksessa. Aktiivisesti pörssissä rikastumaan pyrkivät sijoittajat menestyvät kaikkein huonoimmin.
Tämä saattaa kuulostaa hyvin oudolta, mutta yksi parhaista tavoista menestyä keskimääräistä sijoittajaa paremmin on olla yrittämättä menestyä keskimääräistä sijoittajaa paremmin.
Eräs maailman tunnetuimmista sijoittajista Warren Buffett on pelkistänyt asia hyvin: Sijoitustoiminnassa toimeliaisuus ei korreloi tuloksen kanssa.
Mieti asiaa omalta kannaltasi. Onko sinulla tilanteita tai toiminta-alueita, joissa itse sorrut yliyrittämiseen, liikaan ponnisteluun jonkin asian saavuttamiseksi? Muista silloin käänteisen ponnistelun laki ja ota iisisti, rentoudu, äläkä yritä liikaa.
Vähemmän on enemmän. Ludwig Mies van der Rohe
Tavoitteista, onnellisuudesta ja menestymisestä voit lukea kattavammin kirjassa Menestymisen taito. Voit ostaa kirjan kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.