Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Vuosi lähestyy loppuaan. Nyt on täydellinen aika pohtia, mitä olet tehnyt, mihin olet käyttänyt vuoden elämästäsi, miten olet sen aikana kehittynyt ja mihin olet menossa.

Pohdiskelu on kuin antaisi itselleen palautetta siitä, miten olet suoriutunut viimeisen vuoden aikana. Pohjimmiltaan pohdiskelu antaa johtopäätöksiä ja oppitunteja, joita voit käyttää hyödyksi tulevina vuosina.

Emme opi kokemuksesta, opimme pohtimalla kokemusta. John Dewey

Paitsi itsetuntemuksen lisäämistä tällainen pohdiskelu antaa hyvän pohjan seuraavan vuoden tavoitteille ja suunnitelmille, jos olet aikeissa sellaisia tehdä.

Se, mitä tarvitset tällaiseen itsetutkisteluun, ovat vain kynä, paperia tai muistivihko, riittävästi aikaa sekä aimo annos rehellisyyttä. Rehellisyys on pohdinnan avainasia, ilman sitä petät vain itseäsi. Kirjaa palautteesi paperille vastauksina alempana esitettyihin kysymyksiin.

Mutta ensin muutama sana onnistumisten ja epäonnistumisten roolista palautteessa ja siitä oppimisessa.

Vuoden epäonnistumiset ja onnistumiset

Epäonnistumista voi ja pitää oppia. Ne ovat eräs parhaista tavoista oppia.

On yleinen näkemys, että opimme epäonnistumisesta enemmän kuin menestyksestä ja että epäonnistumisella on enemmän etuja kuin haittoja. Tämä näkemys on kuitenkin väärä. Todellisuudessa opimme enemmän onnistumisista kuin epäonnistumisista.

Kun opit omista virheistäsi, opit, mitä ei pidä tehdä seuraavalla kerralla. Et kuitenkaan välttämättä opi sitä, mitä sinun pitäisi tehdä seuraavaksi. Sen sijaan oppiminen menestyksestäsi kertoo aina, mitä tehdä seuraavaksi. Siksi on tärkeää ymmärtää, vaikka epäonnistumisia ylistetään, epäonnistuminen ei ole menestyksen edellytys.

Loppujen lopuksi opimme enemmän onnistumisesta kuin epäonnistumisesta. Menestys tuo sekä enemmän tietoa että on motivoivampaa. Kun kovasta työstä on apua, sitä seuraa yleensä menestys.

Toisaalta on todennäköistä, että epäonnistumisia tulee useimmille meistä lukumääräisesti enemmän kuin onnistumisia. Silloin myös niistä kertyvä kokonaistieto ja -kokemus kasvaa.

Sekä onnistumiset että epäonnistumiset ovat tärkeitä tiedonlähteitä vuosittaisessa itsetutkistelussa.

Tarkasteltavia alueita, kun pohdit mennyttä vuotta

On joukko hyvinvointiisi vaikuttavia alueita, joita kannattaa tarkastella, kun pohdit kulunutta vuottasi. Voit käydä tutkistelussa läpi jokaisen alueen tai valita vain ne, joiden arvioit todella koskevan sinua.

Jokaisella alueetta on syytä käydä läpi muutama avainasia kysymysten muodossa. Tee itsellesi tarpeen mukaan lisää kysymyksiä mieltäsi askarruttavista asioista. Lisää mahdollisia kysymyksistä löytyy esimerkiksi  täältä.

Taloudellinen hyvinvointi

Paraniko vai huononiko taloudellinen tilanteeni kuluneena vuotena? Miksi? Mitä tein oikein? Mitä tein väärin tai huonosti?

Henkinen hyvinvointi

Mitä olen tehnyt henkisen hyvinvointini parantamiseksi kuluneena vuotena? Onko hyvinvointini parempi vai huonompi kuin vuoden alussa? Olenko ollut elämääni tyytyväinen tai onnellinen? Tunnenko, että elämälläni on selkeä merkitys? Olenko huolehtinut riittävästi omien vahvuuksieni kehittämisestä ja käyttänyt niitä täysipainoisesti työssä ja muualla?

Sosiaalinen hyvinvointi

Olenko huolehtinut henkilösuhteistani (perhe, ystävät, työtoverit) kuluneena vuotena? Mitä olen tehnyt niiden hyväksi? Olenko tehnyt riittävästi?

Fyysinen hyvinvointi

Onko fyysinen kuntoni parempi, sama vai huonompi kuin vuoden alussa? Mitä olen tehnyt kuntoni ja terveyteni parantamiseksi? Söinkö oikein, nukuinko ja liikuinko riittävästi? Mitä olisin voinut tehdä enemmän tai paremmin?

Kysymyksiä, joita voit soveltaa eri hyvinvoinnin alueilla.

Tässä esitetyt kysymykset eivät ole missään mielessä kaiken kattavia. Niiden avulla voit kuitenkin luoda itsellesi yleiskatsauksen menneestä ja ne antavat sinulle ajatuksia ja ideoita tulevalle vuodella.

Lisäksi pystyt niihin antamiesi vastausten perusteella arvioimaan, mitkä alueet tarvitsevat eniten huomiotasi. Eri hyvinvoinnin alueilla tulisi saada aikaan tasapaino, kokonaishyvinvointi muodostuu eri alueiden keskinäisestä tasapainosta.

Joka tapauksessa: Kiitos lukijoille menneestä vuodesta ja

Menestyksellistä Uutta Vuotta 2023

2 Kommenttia

  1. Kiitos Matti,

    Blogisi ovat olleet tosi upeita ja kivasti asioita käsitteleviä. Ne ovat panneet ajatuksia liikkeelle ja tapahtumia alulle. Nyt omassa elämässäni pitäisi yrittää vielä ottaa yhtä liikettä eteen ja sivulle. Saas nähdä miten siinä onnistun, nähtäväksi jää… 🙂

    Menestyksellistä Uutta Vuotta 2023 sinullekin!

    Ystävällisin terveisin Seppo

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *