Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Pelkäätkö tekoälyä? Ei kannata, enemmänkin pitää edelleen olla huolissaan inhimillisestä typeryydestä. Ja myös tekoäly tuottaa usein typeriä tuloksia.

Tekoäly (koneoppimismalli, kieltä tuottava malli, luova tekoäly, chattaileva tekoäly) on viime aikoina noussut yhdeksi puheenaiheeksi alalla tapahtuneiden edistysaskelten myötä.

Itse veikkaan, että jo muutaman vuoden kuluttua kysymys siitä, mihin käytät tekoälyä, voi tuntua oudolta. Silloin on itsestään selvää, että mihin sitä käytetään: lähes kaikkeen.

Tekoälyn suhteen tapahtuu sama kehitys kuin mobiilipuhelinten kohdalla. Ensin niitä käytettiin vain puhumiseen, sitten myös tekstiviestien lähettämiseen, nyt kaikkeen mahdolliseen.

Ainakin nyt näyttää varmalta, että tekoälyn käyttö on räjähdysmäisen kasvun kynnyksellä.

Tekoäly ei itse ole (toistaiseksi?) luova, mutta se voi toimia hyvin luovan ajattelun tukena.

Tekoälyn käyttö on helppoa

Tekoälyn käytön aloittaminen on nyt helppoa. Siihen tutustumisen voi aloittaa vaikka Chat GPT:n käytöllä. Sen malli on rakennettu chat-muotoon. Avaa selaimessa sivu https://chat.openai.com/chat . Rekisteröidy (mikä käy nopeasti ja helposti) ja aloita käyttö. Kirjoitat sivun alalaidan syöttökohtaan kysymyksesi, annat tehtäväsi tai liität siihen haluamasi teksti vaikka käännettäväksi.  Ja tekoälychat vastaa nopeasti. Jos et ole tyytyväinen vastaukseen, voit saada uuden version nopeasti painamalla Regenerate response-nappia.

Chatin vastaus kysymykseen, mitä on tekoäly: Tekoäly tarkoittaa tekoälyllistä teknologiaa, joka on suunniteltu simuloimaan ihmisen älykkyyttä ja tekemään tehtäviä, jotka yleensä vaativat ihmisen järkeilyä, oppimista tai ratkaisemista. Se perustuu usein algoritmien ja laskennallisten malleihin, joilla hallitaan ja analysoidaan dataa, ja sillä on kyky tehdä päätöksiä, oppia ja jatkuvasti parantua suorituskyvyssään.

Tekoälyllistä hölynpölyä?

Kun kirjoitin aikaisempaa blogijuttua Atwoodin ankasta (Atwood´s Duck), joka tarkoittaa alkujaan näkyvää, mutta tarpeetonta elementtiä, joka lisätään (suunnitelmaan, raporttiin, tms.) vain, jotta tarpeettomista muutoksista tunnettu johtaja voi pyytää sen poistamista.

Pyysin chatilta 300 sanan vastauksen kysymykseen, mikä on Atwood`s duck.

Chatin vastaus oli aika hupaisa:

Atwood’s duck on erittäin arvostettu ja ainutlaatuinen koirarotu, joka on peräisin Kanadasta. Rotu on saanut nimensä sen kehittäjän, Joe Atwoodin, mukaan. Atwood’s duck on erittäin hyvä näyttelykoira ja se on myös hyvä valinta perhekoiraksi.

Rotu on erittäin lempeä ja ystävällinen, ja se on erittäin hyvä lasten kanssa. Se on myös erittäin älykäs ja helppo kouluttaa. Atwood’s duck on erittäin aktiivinen ja se tarvitsee paljon liikuntaa ja aktiviteetteja. Se on erittäin hyvä uimaan ja se on erittäin hyvä metsästyskoira.

Atwood’s duck on erittäin kaunis ja se on erittäin suosittu näyttelykoira. Se on erittäin hyvä näyttelykoira ja se on saanut useita palkintoja näyttelyissä. Rotu on erittäin suosittu Kanadassa ja se on myös suosittu Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Atwood’s duck on erittäin hyvä perhekoira ja se on erittäin hyvä lasten kanssa. Se on myös erittäin älykäs ja helppo kouluttaa.

Metsään meni. Tekoälyn vastaus oli tässä asiassa täydellistä tekotyperyyttä. Mutta osoitti kyllä melkoista luovuutta!

Olen saanut kyllä Chatin käytöstä kohtuullisen hyviäkin tuloksia, lähinnä jatkotyöskentelyn pohjaksi. Sellaisenaan tulokset tuntuvat oman kokemukseni perusteella kelpaavan ehkä vain ala- tai korkeintaan ylä-asteen koululaisen vastauksiksi. Mutta ehkä en ole osannut kysyä oikein?

Mihin tekoälyä nyt käytetään

Tekoälyä käytetään tietysti jo nyt laajasti mitä erilaisemmissa kohteissa. Chat-tyyppisen tekoälymallin voi panna esimerkiksi:

Erilaisia sovelluskohteita on paljon ja lisää on koko ajan tulossa, kun tekoäly kehittyy. Vain mielikuvitus asettaa rajoja.

Ja ongelmiakin tietysti syntyy, kuten aina uusien teknologioiden kohdalla. Kouluissa ja yliopistoissa ollaan esimerkiksi varuillaan tekoälyn avulla tuotettujen opinnäytetöiden suhteen.

Pitää silti muistaa, että kieltä tuottavat mallit eivät ole älykkäitä. Ne vain ratkovat raa’alla laskentateholla hyvin tarkkarajaista ongelmaa eli tekstin tuottamista lähdemateriaalista.

Kannattaa pysyä kuulolla ja kokeilla. Ja muistaa, mitä Terry Pratchett on sanonut:

Todellinen tyhmyys voittaa tekoälyn joka kerta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *