Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Ihailet varmaan joskus sitä helppoutta, millä taitoluistelija tekee kolmoislutzin, tai millä huippupianisti tulkitsee Chopinia. Usein arvelemme, että helppouden takana on synnynnäinen lahjakkuus. Vaikka lahjakkuuttakin tarvitaan, suurin tekijä on kuitenkin joku muu.

Picasso periaate

Pablo Picasso on eräs taidehistorian luovimmista ja tuotteliaimmista ihmisitä. Hänen sanotaan luoneen 50 000 taideteosta elämänsä aikana. Hänen tuotteliaisuuttaan pidetään niin suuren ihmetyksen aiheena, että puhutaan niin sanotusta Picasso periaatteesta.

Picassosta, kuten kaikista suurista taiteilijoista, keksijöistä, kirjailijoista jne., kerrotaan monia tarinoita, joilla pyritään pelkistämään heidän toimintansa erityispiirteitä.

Picasso periaate pohjautuu erääseen Picassosta kerrottuun tarinaan:

Picasso istui Pariisissa kahvilassa, kun hänen ihailijansa lähestyi ja pyysi, voisiko Picasso nopeasti piirtää hänelle jonkin kuvan lautasliinalle. Picasso myöntyi kohteliaasti, ja ojensi hetken päästä lautasliinan takaisin, sekä sanoi: ”Satatuhatta dollaria.” Ihailija hämmentyi ja kysyi: ”Miten voitte pyytää niin paljon? Sehän vei vain viisi minuuttia piirtää”. ”Ei”, Picasso vastasi. ”Luonnos saattoi viedä minulta viisi minuuttia, mutta oppiminen kesti 30 vuotta”.

Tarina on liioiteltu, mutta se paljastaa tärkeän opetuksen. Kyvykkyys, luovuus, työn laatu ja tuottavuus vaativat kehittyäkseen paljon aikaa. Mutta sitten kun taito on saavutettu, sen hyödyntäminen on helppoa.

Pablo Picasso pysyi huipulla koko aikuiselämänsä ajan, 70 vuotta 1900-luvun alusta kuolemaansa saakka vuonna 1973. Picasson menestyksen takana oli hänen jatkuva uusiutumisensa taiteilijana. Hän uudisti tyyliään ja loi kokonaan uusia tyylisuuntia elämänsä aikana useita kertoja. On sanottu, että hänen elämäntyönsä näyttää viiden tai kuuden taiteilijan saavutuksilta enemmän kuin yhden tuotannolta.

Kova työ ja tuotteliaisuus

Jatkuvalla kovalla työllä ja tuotteliaisuudella on kaksi tärkeää etua.

Saat enemmän mahdollisuuksia saavuttaa jotain. Kaikesta mitä teet ei tule loistavaa tai menestystä, mutta mitä useammin ja enemmän yrität, sitä todennäköisemmin saat onnistumisia.

Laatu paranee mitä enemmän teet ja harjoittelet. Mitä enemmän työskentelet, sitä paremmin opit tekemään asioita. Tästä yleistyksestä on poikkeuksia, mutta enemmän johtaa useimmissa tapauksissa parempaan tulokseen. Tekemisen pitää kuitenkin olla tarkoituksellista, jatkuvasti rajoja koettelevaa, ei tasapaksua puurtamista.

Olet sitten kirjoittaja, urheilija, muusikko, taiteilija, valokuvaaja, puhuja, suunnittelija tai ohjelmoija, kysymys on sitä, kuinka harjoittelet, teet ja tuotat tarpeeksi.

Mutta miten tuotteliaat luovat ihmiset pystyvät ylläpitämään vauhtiaan niin kauan? 

Selitys on yksinkertainen: he käyttävät mielettömän paljon aikaa työhönsä koskaan pysähtymättä.

Jatkuvuus ja johdonmukaisuus

Avain on toiminnan jatkuvuus ja johdonmukaisuus.Erittäin luovien ja tuotteliaiden ihmisten toiminta ei välttämättä ole täydellistä, mutta he toteuttavat sitä joka tapauksessa päivästä toiseen. Tulokset eivät välttämättä ole aina kovin hyviä, mutta ne jatkavat koko ajan tekemistä, luomista, suunnittelua, rakentamista tai kirjoittamista.

Määrä on kaikkein paras ennuste laadulle. Mitä enemmän tuotat, sitä todennäköisemmin tuotat myös huippulaatua. Monen huippuartistin, esimerkiksi maalarin, luomiin teoksiin sisältyy paljon myös töitä, jotka ovat kaukana huippusaavutuksista.

Kannattaa palauttaa mieleen, mitä T. A. Edison on sanonut: Neroudesta on 1 % inspiraatiota ja 99 % perspiraatiota.  Albert Einstein on todennut saman vähän eri sanoin: Neroudesta on 1 % lahjakkuutta ja 99 % kovaa työtä.

Luovat henkilöt ovat yleensä myös hyvin tuotteliaita. Thomas Edisonilla oli nimissään 1093 patenttia. Bach kirjoitti yhden kantaatin joka viikko. Mozart sävelsi yli 600 teosta elinaikanaan. Isaac Asimov kirjoitti elämänsä aikana noin 500 kirjaa.

On totta, että näiden suurmiesten kaikki teokset ja aikaansaannokset eivät olleet erinomaisia, joukossa oli paljon keskinkertaisia.

Miten tuotteliaisuutta ylläpidetään

Tuotteliaat henkilöt pystyvät kuitenkin ylläpitämään ponnistelujaan hyvin pitkään saadakseen mitä haluavat. 

On havaittu eräitä piirteitä, jotka yhdistävät luovia ja tuotteliaita ihmisiä: he

Jokaisen on kuitenkin löydettävä ja kehitettävä itselleen oma rutiininsa tuotteliaaseen toimintaan. Toisten matkiminen ei ole järkevää, vaikka oppia voikin ottaa.

Se, mitä ihminen tekee, ratkaisee. Ei se, mitä hänellä oli tarkoitus tehdä. Pablo Picasso

Lahjakkuuden ja kovan työn merkitystä menestymisessä käsitellään laajemmin kirjassa Menestymisen taito.  Voit ostaa sen kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *