Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Aloittaminen on usein vaikeaa. Se on vaikeaa monista eri syistä.

Yksi suurimmista esteistä, joka vaikeuttaa jonkin asian aloittamista, on pelko. Pelkäät sitä, mitä kaikkea aloittamisen jälkeinen edistyminen tuossa asiassa vaatii. Joskus pelkkä ajatus tarpeesta sitoutua moniin asioihin ja tekemisiin on riittävä kynnys estämään ensimmäisen askeleen ottamista.

Aloituskynnys

Aloittaminen vaikeutuu, koska ajattelet liikaa asiaa kokonaisuudessaan, sen alusta loppuun saakka. Et kykene ottamaan ensimmäistä askelta, koska et pysty mielessäsi selvittämään, minkälainen tulee olemaan esimerkiksi viides askel. Juutut pohtimaan sitä. Kokonaisuus tuntuu aivan liian suurelta ja se lamaannuttaa sinut.

Kun puhutaan tekemisen lykkäämisestä, vitkuttelusta, todellisuudessa tarkoitetaan vain ensimmäistä askelta, ensimmäistä konkreettista tekoa tavoitteen suuntaan.

Sinun ei tarvitsekaan tietää, minkälainen viides askel on. On vain myytti, että jos aloitat jotain, sinun on tiedettävä tarkalleen, miten se lopetetaan. Tärkeintä on vain tietää ensimmäinen toimenpide.

Aloita siitä. Muuten toiminnan aloittaminen tuntuu liian ylivoimaiselta. Mieli jää liian helposti askartelemaan eri vaiheiden kanssa.

Yksi päätös kerrallaan

Sinun tarvitsee vain miettiä tätä yhtä päätöstä.

Näyttelijä Will Smith on puhunut mentaliteetista, joka ajoi häntä eteenpäin hänen urallaan: ”Älä ryhdy rakentamaan muuria. Älä aloita sanomalla: ’Aion rakentaa suurimman, hienoimman muurin, joka on koskaan rakennettu.’ Älä aloita siitä, vaan sano: ”Aion latoa tämän tiilen niin täydellisesti kuin tiili voidaan latoa.” Jos teet sen joka ikinen päivä, sinulla on pian muuri.”

Älä ole huolissasi seuraavasta tai viimeisestä tiilestä, vaan keskity tähän tiileen.

Kaikki vaikea elämässä on vain sarja pieniä helppoja asioita. Aloita pienestä ja keskity edistymiseen joka päivä.

Joten seuraavan kerran, kun huomaat kamppailevasi tulevaisuuden pelon kanssa, muuta ajattelusi viitekehystä: Keskity ensin suorittamaan vain yksi asia.  Tee yksi asia hyvin, sitten toinen, sitten vielä toinen. Tee se sitten uudelleen.

Golfin piirissä tunnetaan sanonta: Golfin tärkein lyönti on seuraava lyönti.  Olet vain niin hyvä kuin seuraava lyöntisi. Kun pelaat golfia, älä keskity hyvään kierrostulokseen golfkentällä.

Ainoa asia, johon sinun pitää keskittyä, on seuraava lyönti. Riippumatta siitä, kuinka hyvä tai huono edellinen lyöntisi oli – tai kuinka monta tulevaa lyöntiä sinun on tehtävä – voit hallita vain seuraavaa. Vain seuraavalla lyönnillä on vaikutusta siihen, missä olet sen jälkeen.

Yksinkertaista ja keskity yhteen asiaan kerralla

Joskus asioiden aloittamista ja yleensäkin tekemistä vaikeuttaa niiden monimutkaisuus. Et oikein tiedä mistä aloittaa ja miten aloittaa, kun tehtäviä asioita on paljon ja niiden keskinäiset riippuvuudet ovat vaikeaselkoisia.

Aloittamista vaikeuttaa se, ettet ole määritellyt tehtävää riittävän selkeästi.  Se pitää purkaa pienemmiksi, sopivan kokoisiksi toimiksi. Silloin pystyt aloittamaan ensimmäisestä pienestä askeleesta.

Jaa hanke sopiviin vaiheisiin, askeliin, mutta käsittele niitä yksi kerrallaan. Sinun ensimmäinen toimenpiteesi voi olla vain puhelinnumeron etsiminen, puhelinsoiton tekeminen, sähköpostin lähettäminen, tapaamisen sopiminen, lomakkeen täyttö. Muiden askelten vuoro tulee aikanaan. Silloin olet valmiimpi ottamaan niihin kantaa ja ratkaisemaan niihin liittyvät kysymykset.

Sen sijaan, että yrität tehdä kaiken kerralla, kannattaa aluksi keskittyä vain yhteen asiaan.

Yksinkertaisuus on polku

Aloita yhdestä asiasta ja toteuta se saman tien. Jos se tuntuu toimivan, jatka sitä huomenna. Tai yritä lisäksi jotain toista juttua. Äläkä yritä liikaa, ota iisisti.

Ota periaatteeksi kaikessa vain yksi asia kerralla: Seuraava asia, jonka valitset, tee vain sitä. Pane kaikki muu sivuun, sulje puhelin, tietokone, sähköposti ja keskity vain yhteen tehtävään. Kun luet jotain, unohda kaikki muu. Kun menet kävelylle, unohda työt, musiikki, puhelin, keskity vain luontoon. Kun kirjoitat, unohda kaikki muu. Kun kuuntelet musiikkia, unohda kaikki muut. Yksi asia kerrallaan on yksinkertainen asia, ja sen voit tehdä vaikka heti.

Kun teet ajattelua vaativaa työtä, älä moniaja. Se onnistuu tietokoneelta, muttei ihmiseltä. Tee yksi asia kerrallaan ja harjoittele hallitsemaan niin mielen sisäisiä kuin ulkoisia häiriötekijöitä. Aloita vaikka keskittymällä yhteen asiaan puoli tuntia kerrallaan keskeytyksettä, selailematta posteja tai haahuilematta somessa. Tämä ei ole helppoa, mutta tutkitusti tehostaa toimintaa ja on vähemmän stressaavaa. Käytä vaikka Pomodoro-tekniikkaa.

Valkoinen kani laittoi silmälasit päähänsä.” Mistä aloitan, teidän majesteettinne?” kysyi hän. ”Aloita alusta”, kuningas sanoi vakavasti, ”ja jatka, kunnes tulet loppuun: lopeta sitten.” Lewis Carroll, Liisa ihmemaassa

Piakkoin ilmestyvässä kirjassa Aloittamisen taito käsitellään laajasti ja käytännönläheisesti aloittamista, sen ongelmia ja vitkuttelua. Tietoa kirjasta ja sen sisällöstä voit lukea tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *