Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Ryhdytkö siivoamaan tai järjestelemään työpöytääsi, kun pitäisi aloittaa ikävältä tuntuva tehtävä? Poikkeatko ihan vain hetkeksi someen, ja parin tunnin päästä huomaat, ettet ole vieläkään aloittanut? 

Toisin sanoen, oletko vitkuttelija?

Älä masennu, et ole yksin ongelmasi kanssa. Vitkuttelu on yleisinhimillinen ilmiö. Jokainen ihminen vitkuttelee joissain asioissa tai tilanteissa. Todellinen ongelma siitä muodostuu vasta, kun vitkuttelu on jatkuvaa ja aiheuttaa tuntuvaa vahinkoa itsellesi ja ehkä myös muille.

Vitkuttelusta on kuitenkin mahdollista päästä eroon, jos ei hetkessä, niin kuitenkin ajan kanssa.

Keinoja viivyttelystä eroon pääsemiseen on runsaasti, ja jokaisen tulisi valita juuri itselleen sopivat tavat.

Eräs yleispäteväksi osoittautunut keino on kuitenkin aina olemassa. Kun kiinnität erityistä huomiota omaan toimintaympäristöösi laajasti ottaen (työpöytä, työhuone, asunto, käyttämäsi teknologia ja mediat, muut ihmiset, jne.), voit merkittävästi parantaa mahdollisuuksiasi lopettaa asioiden turha lykkääminen, vitkuttelu.

Voit muuttaa ympäristöäsi

Vasta kun ymmärrät ympäristösi näkymättömän vaikutuksen käyttäytymiseesi, voit muuttaa sitä haluamaasi suuntaan, sellaiseksi, jonka uskot auttavan sinua aloittamaan ja saamaan tuloksia aikaan.

Mahdollisuuksia muuttaa omaa ympäristöäsi on enemmän kuin yleensä ajatteletkaan. Kysymys on omista valinnoistasi. Jokainen meistä voi luoda oman valinta-arkkitehtuurinsa. Sillä tarkoitetaan, että voit vaikuttaa valinnoillasi omaan elinympäristöösi niin, että se auttaa sinua toimimaan paremmin haluamallasi tavalla.

Asia, jonka kuitenkin yleensä unohdamme, on että voit vaikuttaa omaan elinympäristöösi, muokata sitä, jos haluat, ja antaa sitten ympäristön muokata sinua.

Valinta-arkkitehtuuri

Työympäristön vaikutus ja muokkaaminen

Häiriötekijöitä on usein liikaa. Ulkoiset häiriötekijät, sähköpostit, puhelimen ilmoitukset, muiden henkilöiden yhteydenotot, vievät huomiosi ja keskittymiskykysi, etkä pysty aloittamaan. Häiriöttömän ympäristön luominen on yksi tehokkaimmista keinoista vähentää vitkuttelua. Kannattaa huomioida myös visuaaliset tekijät, jo pelkkä puhelimen pitäminen näköpiirissä voi häiritä.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että aivomme eivät ole virittyneet keskittymään pitkiä aikoja, ja ne etsivät nopeasti jotain muuta, jos tilaisuus tarjoutuu. Siksi keskittynyt toiminta vaatii kaikkien häiriötekijöiden vähentämistä minimiin. Puhelimen aiheuttamien häiriöiden poisto (ilmoitusten poisto, puhelimen sulkeminen tai jättäminen toiseen huoneeseen) on nykyaikana tehokkain tapa luoda häiriötön tila. Sulkeutuminen omaan huoneeseen ja tietokoneen wifi-yhteyden katkaisu (jos sitä ei välttämättä tarvitse, poista surffailumahdollisuus) luovat häiriöttömän ympäristön. Toiset ihmiset häiriintyvät ja siksi myös vitkuttelevat herkemmin kuin toiset.

Minimalistinen työympäristö

Yksi keinoista vitkuttelun voittamiseksi on tehdä asioista yksinkertaisia. Voit yksinkertaistaa tehtäviäsi, toimintaasi, ympäristöäsi.

Jos vitkuttelu on ongelmasi, omasta työskentely-ympäristöstäsi kannattaa poistaa kaikki, mikä ei auta sinua aloittamaan ja tekemään työtä. Minimalistinen työympäristö auttaa keskittymään olennaiseen.

Minimalistinen työympäristö suosii syvää työtä. Poista tilastasi kaikki, mikä ei auta sinua aloittamaan ja tekemään työtä. Pidä työpöydällä (tai huoneessa) vain välttämättömät ja työskentelyn kannalta olennaiset välineet. Kaiken tarvitsemasi pitäisi olla helposti saatavilla, se vähentää kitkaa työn aloittamiseen.

Sulje ja piilota puhelin ja kytke pois tietokoneesta kaikki sovellukset, joita et tarvitse.  Jo puhelimen näkeminen voi viedä ajatuksesi pois tehtävästä.

Poista ylimääräiset ärsykkeet (äänet ja ns. visuaalinen melu) niin pitkälle kuin mahdollista.

Kuvittele mielessäsi, että sulkeudut huoneeseen, jossa ei ole mitään muuta kuin tehtävän tekemiseen tarvittavat materiaalit, työvälineet, tms. Sinulla ei ole mahdollisuutta selata puhelinta, surffailla netissä tai lukea mitään tehtävään kuulumatonta. Todennäköisesti aloitat nopeasti vastenmielisenkin työn torjuaksesi ikävystymisen.

Puhutaan ”väistämättömyyden ympäristöstä.” Pohjimmiltaan se tarkoittaa, että luot itsellesi ympäristön, jossa on vaikeampaa olla tekemättä jotain kuin tehdä se.

Jos arvioit, ettei normaali työympäristösi luo edellytyksiä syvään työhön, yritä löytää joku rauhallisempi paikka.

Kun elät, asut ja työskentelet, vuosikausia tai vuosikymmeniä samassa ympäristössä, sopeudut siihen niin, että et enää huomioikaan sitä millään tavalla. Se on vain jotain, jossa elät. Vasta kun jotain muuttuu, havahdut. Mutta voit itse vaikuttaa ympäristöösi enemmän kuin olet ajatellutkaan. Ja tällä muutoksella voit vaikuttaa ratkaisevan paljon ajatteluusi ja toimintaasi.

Kaksi nuorta kalaa on uiskentelemassa, kun vastaan tulee vanhempi kala. Kalavanhus tervehtii nuorukaisia ja tokaisee: ”Huomenta pojat, miltäs vesi tuntuu?” Nuoret kalat uivat tovin eteenpäin, kunnes toinen käännähtää ja kysyy kaveriltaan: ”Mitä ihmettä on vesi?”  David Foster Wallace

.

Aloittamisen ongelmista ja keinoista aloittaa helpommin ja tehokkaammin voit lukea laajemmin kirjasta Aloittamisen taito. Voit ostaa sen tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *