Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Juuri ilmestynyt kirja Aloittamisen taito on lyhyt käytännönläheinen opas, joka auttaa lopettamaan asioiden lykkäämisen, vitkuttelun, ja tekemään aloittamisesta helpompaa ja tehokkaampaa.

Kirja tuo esiin uusia ajatuksia, omia kokemuksiani, tutkimuksen näkökulmia ja käytännön keinoja jokaiselle, joka kokee aloittamisen vaikeaksi ja haluaa päästä helpommin ja tehokkaammin liikkeelle.

Keskeiset näkökulmat

Kirjan keskeisistä näkökulmista ja ideoista voidaan nostaa esiin seuraavat kymmenen kohtaa:

1. Suurin este useimpien tehtävien suorittamiselle on niiden aloittaminen. Kaikki lähtee alusta. Ilman aloittamista mikään ei etene. 

2. Aloittamisen vaikeus perustuu ihmisen aivojen rakenteeseen ja toimintaan. Sen ymmärtäminen on avain asioiden lykkäämisen, vitkuttelun torjuntaan.

3. Aloittamisen helpottamiseen on tarjolla kymmeniä keinoja ja ohjeita. Valitsemalla niistä ja kokoamalla oman keinovalikoimasi pystyt oppimaan aloittamisen taidon kaikissa tilanteissa.

4. Tärkein periaate asioiden lykkäämisen torjunnassa on tehdä aloittamisesta niin helppoa kun mahdollista.  Sen voi tehdä monilla tavoin: aloita pienesti; aseta pieniä tavoitteita; tee edes jotain; aloita jostain asiasta, jonka ymmärrät hyvin tai joka kiinnostaa sinua tai tuntuu helpolta. Kaikki vaikea elämässä on vain sarja pieniä helppoja asioita. Aloita pienestä ja keskity edistymiseen joka päivä.

5. Vitkuttelun torjunnassa miksi on tärkeämpää kuin miten. Kun miksi on selkeä, kun ymmärrät miksi haluat tehdä jotain, se miten toimia on jo helpompaa. Aloita kysymällä Miksi? Mitä suurempi miksi, sitä helpompi miten. Kysy joskus myös Miksi ei?

6. Koko loppuelämäsi alkaa uudestaan joka aamu.  Riippumatta siitä, mitä teet elämässäsi, aamurutiinisi vaikuttaa päiväsi onnistumiseen. Aamurutiinit voivat olla onnistuneen ja menestyksellisen elämän avain. 

7. Hyvä valmistautuminen tekee aloittamisesta helpompaa. Se vie myös tekemisen heti alusta lähtien oikeaan suuntaan. Kehitä toistuviin töihin tai tehtäviin omat valmistautumisrutiininsa.

8. Aloitusrutiinit ja -rituaalit tehostavat aloittamista ja parantavat tuloksia.  Aloitusrutiinien avulla pääset tehokkaampaan ja nopeampaan alkuun, aloitusrituaalien avulla pääset aloittamaan ilman viivyttelyä. Kaikille asioille voi kehittää alkurituaalin, joka helpottaa ja tehostaa suuresti itse tekemisen aloittamista.

9. Voit aloittaa ennen kuin tunnet olevasi täysin valmis aloittamaan. Mitä nopeammin aloitat, sitä nopeammin voit oppia ja tehdä asian paremmin. Älä ajattele, että vain täydellinen kelpaa. Älä pyri alussa täydellisyyteen.

10. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa, mutta aloita jo tänään. Kun aloitat jo tänään, huomenna on paljon helpompi jatkaa. Mitä aikaisemmin aloitat, sitä paremmat tulokset aikanaan keräät.

Kirjan sisällysluettelosta saat tarkemman kuvan kirjan monipuolisesta annista. Sitä täydentää myös laaja viiteluettelo.

Aloittamisen ongelmat ovat erilaisia, samoin keinot niiden ratkaisuun

Aloittamisen suhteen pätee sama tosiasia kuin kaikkiin henkilökohtaisiin kehittämisjärjestelmiin ja -ohjeisiin: ei ole olemassa mitään täydellisiä ohjeita. Mikään ohje tai neuvo ei toimi aina ja kaikissa tilanteissa ja kaikkien ihmisten kohdalla.

Nuorella opiskelijalla pätevät erilaiset keinot kuin keski-ikäisellä perheellisellä osastopäälliköllä. Yksinyrittäjä voi tarvita aivan erilaisia tapoja kuin valtion virkamies. Aikaisin heräävällä on erilaiset aikataulut ja toimintatavat kuin yökyöpelillä. Jonkun ongelma on yleensä päästä alkuun, toisen se, miten aloittaa tehokkaasti.

Henkilökohtaisia tavoitteita ja tilanteita on monenlaisia. Lykkäämisen syyt ovat hyvin erilaisia. Tavoitteistasi ja tilanteestasi riippumatta voit ottaa tässä kirjassa esitettyjä aloittamisen periaatteita ja keinoja osaksi omia menettelytapojasi. Voit ottaa käyttöön juuri niitä menetelmiä ja ajattelumalleja, jotka soveltuvat sinulle ja jättää vähemmälle huomiolle sellaiset jotka eivät sovi.

Kirjan keinoista ja lähteistä voit kerätä itsellesi sopivat menetelmät ja rakentaa niistä toimivan yhdistelmän vitkuttelun torjuntaan ja aloittamisen nopeuttamiseen ja tehostamiseen.

Aloittaminen ja vitkuttelun voittaminen ei ole helppoa. Se on vaikeaa, se on kovaa työtä, eikä vitkuttelusta koskaan pääse täydellisesti eroon.  Epäonnistut välillä, mutta älä lannistu. Edistyminen vaatii sinnikkyyttä ja opit ja kehityt vain kokeilemalla ja tekemällä.

Jossain vaiheessa huomaat, että olet voitolla aloittamisen kanssa kamppailussa ja alat viedä aloittamiasi asioita päätökseen paremmin ja tehokkaammin. Muutos on mahdollinen.

Tietäminen ei riitä; meidän on sovellettava. Tahtominen ei riitä; meidän on tehtävä.  Johann Wolfgang von Goethe

Voit lukea enemmän kirjasta ja sen sisällöstä täältä. Kirja on saatavissa kaikissa hyvin varustetuissa kirjakaupoissa ja verkkokaupoissa, esimerkiksi täältä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *