Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Aloittaminen on jokapäiväistä, aloitat joka päivä lukemattomia asioita. Ennen kuin mitään tapahtuu, ennen kuin saat tuloksia aikaan, sinun pitää aloittaa. Jonkin asian aloittamisten vaikutus on lyhytaikainen, kaikki on ohi jo hetkessä tai seuraavana päivänä. Toisten asioiden aloittamiset voivat taas vaikuttaa elämääsi vuosia tai vuosikymmeniä.

Kaikilla asioilla on alkunsa

Tunnettu tähtitieteilijä Stephen Hawking kävi vuonna 2006 luennossaan Maailmankaikkeuden alkuperä läpi erilaisia historiallisia näkemyksiä maailman synnystä.

Erään luonnonkansojen näkemyksen eli Keski-Afrikan boshongolaisten mukaan alussa oli vain pimeys, vesi ja suuri jumala Bumba. Eräänä päivänä Bumba oksensi vatsakivuissaan auringon. Aurinko kuivasi osan vedestä jättäen maata. Edelleen kivusta kärsivä Bumba oksensi kuun, tähdet ja sitten joitain eläimiä. Leopardin, krokotiilin, kilpikonnan ja lopuksi ihmisen.

Käsiteltyään myös muita vastaavia teorioita Hawking totesi: ”Jos uskoi, että universumilla on alku, ilmeinen kysymys oli, mitä tapahtui ennen alkua? Mitä Jumala teki ennen kuin Hän loi maailman? Valmisteliko Hän helvettiä ihmisille, jotka esittivät tällaisia kysymyksiä?”

Kaikilla asioilla on alkunsa. Ilman alkua ei tapahdu eikä ole mitään. Maailma, jossa elämme, sai nykyteorian mukaan alkunsa alkuräjähdyksessä. Se, mitä tapahtui noina ensimmäisinä hetkinä noin 15 miljardia vuotta sitten, alkoi muokata maailmaa sellaiseksi kuin se nyt on.

Ei tarvitse kuitenkaan mennä ajassa noin kauas, jotta pystyisi huomaamaan, miten merkityksellistä alku ja aloittaminen on.  Alku vaikuttaa kaiken, kaikkien ilmiöiden ja ihmisten tekojen kulkuun ja lopputulokseen enemmän kuin osaamme tai muistamme aina arvioidakaan. Alku on se perusta, jolle rakennetaan.

Se periaate, että sinun on aloitettava vahvalla perustalla, koskee koulutustasi, uraasi, työtäsi, suhteitasi, henkilökohtaista kehitystäsi ja koko yhteiskuntaamme.

Harvoin tulemme silti miettineeksi, mitä aloitamme, miksi aloitamme, milloin aloitamme tai miten aloitamme.

Aloittaminen on monessa asiassa kaikkein tärkein vaihe, esimerkiksi niinkin arkisen asian kuin elämämme jokaisen päivän kohdalla.

Miten aloitat päiväsi

Kun aloitat päiväsi, aloitat aina myös jotain uutta. Koko loppuelämäsi alkaa uudestaan joka aamu.

Ensimmäiset ajatukset, teot ja rutiinit heräämisen jälkeen ovat ratkaisevia koko loppupäivän sujumiselle. Päivän ensimmäiset tunnit vaikuttavat koko päivään. Aamun sävy ja vire määrittelevät usein koko päivän vireen. Kun nouset ”väärällä jalalla” aamulla, on usein koko päivä pilalla.

Benjamin Franklinin sanotaan kysyneen itseltään joka aamu: Mitä hyvää tekisin tänään? Samalla tavalla voit asettaa itsellesi jonkin oman kysymyksen tai mantran oman tilanteesi mukaan. Se johtaa ajatuksesi heti aamusta oikeaan ja haluamaasi suuntaan.

Monilla menestyneillä ihmisillä on omat aamurutiininsa. He noudattavat niitä säännöllisesti ja saavat aikaan tuloksia päivänä mittaan. Rutiinit ovat erilaisia, mutta tärkeintä on löytää juuri itselleen sopiva tapa aloittaa päivä ja viedä se loppuun niin, että voi illalla olla tyytyväinen tekemisiinsä.

Tarinan alku on tärkeä

Tarina, puhe, artikkeli, esitys, romaani ja näytelmä voidaan perinteisesti jakaa kolmeen osaan: alku, keskiosa ja loppu.

Kaikilla osilla on oma tärkeä tehtävänsä. Ilman niiden yhteensopivuutta puhe, artikkeli tai tarina on vaillinainen ja epäonnistuu tehtävässään. Alku on ratkaiseva, ilman ehjää ja vetävää alkua kaikki muu jää tyhjän päälle ja usein ilman kuulijaa tai lukijaa. Esimerkiksi nopeatempoisessa sosiaalisen median maailmassa (TikTok, Youtube, jne.) ja myös TV-viihteessä jo ensimmäiset sekunnit ja ensimmäiset kuvat, sanat ja äänet voivat ratkaista jatkaako katsoja eteenpäin.

TikTok opettaa aivot nopeuteen, puhutaan ns. TikTok-aivoista.  Kun katsot TikTokia, vapautuu dopamiinia, mikä kertoo aivoillesi, että pidät tekemästäsi. Aivot kertovat, että sinun kannattaa jatkaa videoiden katsomista.  Kun aivot saavat nopean, alle 15 sekunnissa tapahtuvan tyydytyksen ja sitä vastaavan dopamiiniruiskeen jostakin kokemastaan, ne tottuvat tällaiseen tilanteeseen. Jos videon (tai kirjoituksen, kirjan tai blogin) alku ei tuo nopeaa tyydytystä ihminen siirtyy toiseen videoon tai toimintaan. Alku ratkaisee.

Tarinan alku on tärkeä, koska se antaa kuulijalle tai lukijalle kuvan siitä, mitä sen jälkeen tapahtuu. Jos alku ei tavoita häntä, niin ei ole väliä kuinka hieno keskiosa ja loppu ovat. Ihminen on jo laskenut kirjan kädestään ja päättänyt tehdä jotain muuta tai sulkenut TV:n tai vaihtanut kanavaa.

Kirjassa sen alku, muutama ensimmäinen lause, kappale tai sivu ovat jo ratkaisevia myös siinä, kuinka kirjoittaja saa kustantajan kiinnostumaan tarinasta, jotta kirja yleensä pääsee markkinoille.

Kirjoittajan pitää luoda ”rakkautta ensimmäisellä lauseella”.

Aloittaminen on tärkeää kaikissa toiminnoissa ja niiden eri vaiheissa

Aloittamisen merkitys tulee esiin kaikessa toiminnassa, olipa kysymys sitten vaikka yritystoiminnasta, lähtien yrityksen perustamisesta, työurasta, henkilösuhteista, harrastuksista, opiskelusta tai koulutuksesta.

Se, miten pääset alkuun, aloitat, luo pohjan kaikelle, mitä teet sen jälkeen. Hyvä alku on aina parempi kuin huono alku, vaikka hyväkään alku ei aina välttämättä takaa hyvää lopputulosta.

Ja kannattaa muistaa, että jokaiseen toimintaa liittyy erilaisia alkuja, uuden vaiheen tai osan aloittamisia. Jokainen pitkä hanke on sarja aloittamisia. Kun opit oikeat tavat ja rutiinit aloittaa, se auttaa sinua kaikissa vaiheissa.

Alku on työn tärkein osa. – Platon

Enemmän aloittamisen tärkeydestä ja tehokkaista tavoista aloittaa erilaisia asioita voit lukea maaliskuussa 2023 ilmestyneestä kirjasta Aloittamisen taito.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *