Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Asioiden lykkääminen, viivyttely eli vitkuttelu, vaivaa joskus jopa kaikkein ahkerimpia ja tunnollisimpia ihmisiä. Vaiva on tavallinen ja yleismaailmallinen ja sen torjuntaan on kehitetty lukematon määrä erilaisia ohjeita ja keinoja. Ihmisiä on monenlaisia ja syitä on vastaavasti paljon. Siksi on selvää, että vitkutteluun tarvitaan erilaisia keinoja.

Yksinkertaista

Yksi keinoista vitkuttelun voittamiseksi on tehdä asioista yksinkertaisia. Voit yksinkertaistaa tehtäviäsi, toimintaasi, ympäristöäsi. Asioiden yksinkertaistamisen voit aloittaa jo käymällä kriittisesti läpi kaikki unelmasi, visiosi ja tavoitteesi. Niitä jokaisella on yleensä liikaa. Yksinkertaistaminen alkaa jo niiden karsimisella ja asettamisella tärkeysjärjestykseen. Vasta sen jälkeen pystyt keskittymään olennaisimpiin.

Kokemukset ja tutkimukset osoittavat, että yksittäisen tehtävän monimutkaisuus, laajuus, haasteellisuus tai epämääräisyys tekevät aloittamisesta vaikea. Kun olet epävarma tehtävän suhteen, aloittaminen on hankalaa. Siksi tehtävän, sen tavoitteen ja sisällön yksinkertaistaminen ja selkeyttäminen on yksi parhaista keinoista ehkäistä vitkuttelua.

Innostava ja selkeästi määritelty tavoite on hyvä perusta päästä alkuun. Isojen tehtävien jakaminen pienempiin osiin tekee työstä yksinkertaisempaa, helpompaa ja nopeampaa. Kun aivot näkevät tehtävän nopeana ja yksinkertaisena, ne hyväksyvät helpommin sen aloittamisen. Useimmiten yksinkertaisten asioiden tekeminen lisää tuottavuutta.

Lisää tahdonvoimaasi

Aloittaminen on usein kiinni tahdonvoimasta. Siksi tahdonvoimaan vaikuttavat tekijät ovat myös vitkuttelun torjumisessa tärkeitä. Jokainen päivän mittaan tekemäsi päätös kuluttaa hieman tahdonvoimaa, jota voisit käyttää vitkuttelun torjumiseen. Yksinkertaistamalla elämääsi vähennät niiden päätösten määrää, jotka sinun on tehtävä joka päivä. Se auttaa sinua kohdentamaan energiasi tärkeimpiin asioihin.

Voit yksinkertaistaa elämääsi ja torjua päätöksistä johtuvaa tahdonvoiman kulumista eri tavoilla.

Mitä vähemmän tavaraa ja asioita (tavoitteita, tehtäviä, esineitä, harrasteita), sinulla on, sitä vähemmän päätöksiä aivosi joutuvat tekemään. Sinulla on myös enemmän tahdonvoimaa ja henkistä energiaa käytettävissä haluamiisi asioihin. Se mitä et tee, määrittää mitä voit tehdä. Ihmisen muisti ja ajattelu ovat rajallisia. Mitä vähemmän muistettavaa ja ajateltavaa sinulla on, sitä syvällisemmin pystyt keskittymään. Konmaria, japanilaisen Marie Kondon esiintuomaa menettelyä vähentämisestä, voi soveltaen käyttää mainiosti myös muuhun kuin kodin tavaroihin. Sitä voi käyttää harrastuksissa, omassa ajattelussa, työssä, yrityksissä, missä vain.

Muuta ympäristöäsi

Jos vitkuttelu on ongelmasi, omasta työskentely-ympäristöstäsi kannattaa poistaa kaikki, mikä ei auta sinua aloittamaan ja tekemään työtä. Minimalistinen työympäristö auttaa keskittymään olennaiseen.

Kuvittele mielessäsi, että sulkeudut huoneeseen, jossa ei ole mitään muuta kuin tehtävän tekemiseen tarvittavat materiaalit, työvälineet, tms. Sinulla ei ole mahdollisuutta selata puhelinta, surffailla netissä tai lukea mitään tehtävään kuulumatonta. Todennäköisesti aloitat nopeasti vastenmielisenkin työn torjuaksesi ikävystymisen.

Puhutaan ”väistämättömyyden ympäristöstä.” Pohjimmiltaan se tarkoittaa, että luot itsellesi ympäristön, jossa on vaikeampaa olla tekemättä jotain kuin tehdä se.

Kaizen

Myös Kaizen-periaatteesta on apua vitkuttelun torjunnassa. Kaizen-periaatteessa asioista tehdään pieniä ja yksinkertaisia, suurempien tavoitteiden saavuttamiseksi. Silloin niiden aloittaminen ja toteuttaminen on helpompaa.

Kaizen-filosofia, pienten askelten menetelmä, tunnetaan parhaiten yritysmaailmasta. Sitä pidetään yhtenä tekijänä esimerkiksi Japanin valtavaan talouskasvuun toisen maailmansodan jälkeen. Menetelmän periaatteita voi soveltaa myös henkilökohtaisiin tavoitteisiin, muutosten aikaansaamiseen, aloittamiseen ja ongelmien ratkaisuun.

Yleisenä ohjeena kaikki, mikä auttaa sinua yksinkertaistamaan elämääsi, auttaa sinua myös keskittymään paremmin, vähentämään päätöksentekoväsymystä ja ylläpitämään enemmän tahdonvoimaa vitkuttelun voittamiseksi.

Mitä vähemmän sinulla on muuttujia käsillä jossain tilanteessa, sitä vähemmän on myös mahdollisuuksia epäselvyyteen, väärinymmärrykseen tai huonoon toteutukseen.

Yksinkertaistaminen on keino parantaa suoritusta, koska se auttaa meitä ymmärtämään paremmin, mitä olemme tekemässä. Charlie Munger

Enemmän aloittamisen tärkeydestä ja tehokkaista tavoista aloittaa erilaisia asioita ja torjua vitkuttelua voit lukea maaliskuussa 2023 ilmestyneestä kirjasta Aloittamisen taito.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *