Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Ajatteletko välillä, miksi työ tai elämä kokonaisuudessaan tuntuu niin vaikealta? Tai milloin pääset eroon kaikesta vaikeasta ja turhasta?

Mutta itse asiassa kaikki on vaikeaa, jos kerrot niin itsellesi.  Et varmaan enää muista, miten vaikeaa sinun oli joskus opetella kävelemään tai ajamaan pyörällä. Mutta sitä ne ovat olleet. Unohdat, että mikään ei ole helppoa aluksi. Unohdat, että ennen kuin asiat helpottuvat, kaikki on todella vaikeaa. Oppiminen vaatii ponnistuksia. Tavallisetkin asiat ovat vaikeita, ennen kuin ne muuttuvat helpoiksi.

Tietysti monet asiat ovat todellisuudessakin vaikeita. Ei ole helppoa selvitä lääkiksen valintakokeista tai päästä pelaamaan golfia PGA Tourilla.

Elämän ole tarkoituskaan olla helppoa. Ilman vaikeuksia ja epäonnistumisia et opi. Vaikeuksien voittaminen saa sinut arvostamaan elämää paremmin.

Mutta on paljon asioita ja tilanteita, joissa vaikeus johtuu pelkästään sinusta itsestäsi. Teet itse asioista vaikeita itsellesi, ainakin vaikeampia kuin ne todellisuudessa ovat. Kaikki pysyykin vaikeana, jos jatkuvasti kerrot itsellesi, että ”en pysty”, ”en osaa”….

Kun ajattelet jotain edessäsi olevaa tehtävää ja alat miettiä siihen liittyviä ongelmia ja vaikeuksia, se tuo mukanaan negatiivisia tunteita. Se taas aiheuttaa stressiä ja lopettaa luovan ajattelun. Annat noiden tunteiden vaikuttaa liikaa, et näe kokonaisuutta etkä kykene panemaan asioita tärkeysjärjestykseen. Näet asian monimutkaisempana kuin se todella on.

Syitä tähän ”itsesabotointiin” on paljon. Seuraavassa tuon esiin kolme yleisintä syytä asioiden turhaan vaikeuttamiseen.

Kun tiedät, mistä jonkin asian ”vaikeus” todellisuudessa johtuu, se helpottuu saman tien. Tässä pätee sanonta:

 Jos muutat tapaa, jolla katsot asioita, asiat, joita katsot, muuttuvat. (Wayne Dyer)

1. Ympäristö

Ympäristö, jossa toimit ja elät on ehkä suurin yksittäinen ulkoinen tekijä, joka saa sinut tekemään asioista itsellesi vaikeita.  Yksilötasolla erilaiset ympäristöstä tulevat häiriötekijät ovat nykyään niin tavallisia, että emme enää edes huomaa niitä tai ymmärrä pitää niitä häiriötekijöinä.

Ne vaikeuttavat kuitenkin monella tapaa kykyäsi keskittyä. Jatkuvat keskeytykset tekevät asioiden toteuttamisesta vaikeaa. Et pysty saavuttamaan asioita, joita haluat.

Kun haluat vihdoin lukea kirjan, jonka ostit jo viikkoja sitten, sen keskeyttävät vähän väliä sosiaalisen median merkkiäänet ja niiden aiheuttamat positiiviset tai negatiiviset tunteet.

Kun halut viettää rauhallisen hetken kumppanisi kanssa tai leikkiä tovin lastesi kanssa, joudutkin seuraamaan samalla sähköpostiasi, koska pomosi saattaa lähettää sinulle kiireellisen viestin.

Myös työaikana jatkuvat keskeytykset (sosiaalinen media, sähköposti ja muut yhteyssovellukset, työkaverit), jotka häiritsevät keskittymistä ja syvällistä ajattelua, ovat tavanomaisia. Ja pitää muistaa, että tutkimusten mukaan pienenkin häiriön jälkeen kestää keskimäärin 23 minuuttia päästä takaisin keskittyneisyyden tilaan. Jokaisen kohdalle voi sattua työpäiviä, jolloin et pysty keskittymään rauhassa työtehtäviisi edes yhtä tuntia.

Voit kuitenkin itse vaikuttaa asiaan ja vähentää ulkoisten häiriötekijöiden vaikutusta. Voit yleensä luoda oman valinta-arkkitehtuurinsa. Sillä tarkoitetaan, että voit vaikuttaa valinnoillasi omaan elinympäristöösi niin, että se auttaa sinua toimimaan paremmin haluamallasi tavalla.

Täydellinen irtaantuminen ulkoisista häiriötekijöistä on vaikeaa, mutta mahdollista. Ainakin jokaisen pitäisi omalla kohdallaan miettiä, millä tavoilla voisi turvata päivittäin riittävästi häiriötöntä aikaa tärkeimpien tehtävien toteuttamiseen, ilman että niistä tulee tarpeettoman vaikeita. Pelkästään tunti tai kaksi ilman puhelinta päivässä voi jo saada aikaan ihmeitä ja tehdä asioiden toteuttamisesta helpompaa.

2. Täydellisyyden tavoittelu

Voit asennoitua edessä olevaan työhön tai tehtävään monella tapaa. Voit ajatella sitä vain välttämättömänä pahana, josta pitää päästä eroon mahdollisimman nopeasti ja vaivattomasti (esimerkiksi likaisten vaatteiden kerääminen pesukoneeseen ja pesukoneen käynnistäminen).

Tai voit tarttua tehtävään innostuneesti ja odottaen, että pääset tekemään asiaa, josta nautit (esimerkiksi aloittamaan golfkierroksen).

Tai voit ajatella, että tässä tilanteessa sinun pitää pyrkiä tekemään asia täydellisesti, vaikka sitä ei vaaditakaan eikä se ole järkevää. Juutut miettimään kaikkia niitä vaikeita tekijöitä, joita tehtävään liittyy, miten pystyt toteuttamaan ne niin, että lopputulos on mielestäsi hyvä.

Teet asiasta turhaan itsellesi vaikeaa. Asetat itsellesi liian suuret vaatimukset, jotka voivat tehdä tilanteesta vaikeamman kuin se todellisuudessa on.

Kysymys on perfektionismista, pyrkimyksestä tehdä asiat korkeimpien mahdollisten vaatimusten mukaisesti, vaikka niissä ei ole mitään järkevää perustetta.  Ne pakottavat sinut kuitenkin käyttämään tehtävään aikaa huomattavasti enemmän kuin on tarpeen. Täydellisen tekemisen halu johtaa siihen, että hallitset huonosti aikaasi ja energiaasi. Ja saatat missata tärkeän määräajan, koska vain hiot ja hiot asiaa, joka on jo tarpeeksi hyvä.

Lisäongelma, joka perfektionismista usein seuraa, on vitkuttelu, asioiden lykkääminen. Pelkäät tarttua asiaan, kun epäröit ettet pysty tekemään sitä täydellisesti. Se saa sinut unohtamaan ajoituksen ja tehokkuuden.

Jos ajattelet, kuinka vaikea käsillä oleva tehtävä tulee olemaan ennen kuin aloitat, todennäköisesti viivyttelet etkä tee sitä ollenkaan. Sen sijaan, jos otat askeleen taaksepäin, katsot isompaa kuvaa ja alat jakaa prosessin yksinkertaisimpiin vaiheisiin, huomaat usein, että sen ei tarvitse olla niin monimutkaista kuin luulit.

Kun olet tekemässä asioita, joissa ei vaadita täydellisyyttä, riittävän hyvä on oikea taso. Voit ostaa lähes minkä tahansa sähköhammasharjan, se ajaa kyllä asiansa riittävän hyvin.

Sinun ei tarvitse käydä Googlesta läpi 113 000 tulosta vastauksena kysymykseen: Mikä on hyvä sähköhammasharja?

3. Epäonnistumisen pelko

Sinullakin on ollut ja tulee aina olemaan edessäsi tehtäviä tai tilanteita, joissa pelkäät epäonnistuvasi surkeasti. Kyseessä voi olla esiintyminen tai puheenvuoron pitäminen jossain tapahtumassa tai kokouksessa, esseen tai artikkelin kirjoittaminen tai koulutukseen ja opiskeluun liittyvä koe.

Yksi syy siihen, miksi teet asioista itsellesi vaikeampia kuin ne ovat, on pelko epäonnistumisesta. Kun pelkäät epäonnistumista, alat helposti tehdä kaikkesi välttyäksesi siltä. Tämä voi johtaa siihen, että asetat itsellesi liian suuria haasteita tai et uskalla edes yrittää.

Olet huolissasi mokista, virheiden tekemisestä, pettymyksen tuottamisesta muille tai omien odotustesi alittamisesta. Tämän seurauksena saatat viivytellä, välttää riskien ottamista tai luovuttaa liian helposti, mikä kaikki voi tehdä tavoitteiden saavuttamisesta haastavampaa kuin sen tarvitsisi olla.

Vertailet todennäköisesti ainakin joskus itseäsi muihin ihmisiin ja heidän tekemisiinsä. Tämä johtaa helposti siihen, että asetat itsellesi liian korkeita odotuksia ja vaatimuksia.

Näin teet asioista itsellesi vaikeampia kuin ne todellisuudessa ovatkaan. Keräät mielessäsi tiellesi esteitä, joita ei ole olemassakaan. Epäonnistuminen on osa oppimista, sitä ei kannata pelätä.

Vaikeus on tekijän mielessä

Vanhaa sanontaa ”Kauneus on katsojan silmässä” soveltaen voi sanoa ”Vaikeus on tekijän mielessä”.

Eli muista: vaikka asiat voivatkin olla vaikeita, ne eivät yleensä ole niin vaikeita kuin kuvittelet. Älä tee asioista vaikeampia kuin ne ovat.

Autotehtailija Henry Fordin sanoin:

Jos ajattelet, että pystyt, olet oikeassa. Jos ajattelet, ettet pysty, olet todennäköisesti oikeassa.

Artikkelin aiheista voit lukea lisää kirjasta Menestymisen taito.  Voit ostaa kirjan kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *