Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Tekosyyn keksiminen on monessa asiassa ihmisen ensimmäinen ja luonnollinen reaktio. Sen sijaan, että kohtaisimme epämiellyttäviä tilanteita, keskusteluja tai tunteita, keksimme tekosyitä ja vältämme vastuun.

Olemme myös sosiaalisia eläimiä. Välitämme siitä, mitä muut ajattelevat meistä. Haluamme sopeutua joukkoon.

Ihminen, joka keksii tekosyyn, tuntee olonsa onnelliseksi sillä hetkellä, koska on välttänyt ikävyyden. Pitkällä aikavälillä hän voi kuitenkin olla vähemmän tyytyväinen ja tuntea olonsa ahdistuneeksi tai masentuneeksi.

Ihmiset ovat uskomattoman luovia tekosyiden keksimisessä. Käytämme niitä usein selviytyäksemme tilanteista, jotka näyttävät vaikeilta ja epämiellyttäviltä. Tai välttääksemme jotain, joka aiheuttaa meille pelkoa ja ahdistusta.

Tekosyitä löytyy aina

Peruslähtökohtana on usein olettamus, että on olemassa syitä, miksi jotain ei voi tehdä. Voisimme sen sijaan miettiä syitä, miksi jotain voi tehdä.

Joskus käytämme tekosyitä vain siksi, että emme halua sitoutua johonkin. Teemme niin myös siksi, että olemme laiskoja ja haluamme viivytellä sen sijaan, että tekisimme jotain.

Keksit erityisesti tekosyitä, kun tunnistat, että sinun pitäisi syödä terveellisemmin, treenata tai nukkua enemmän.

Tekosyitä löytyy aina ja ne johtavat toimettomuuteen. Tekosyyt perustuvat vaihteleviin motiiveihin:

Koskaan ei ole liian myöhäistä

Jonkin uuden asian, tehtävän, harrastuksen tai työn aloittaminen on tavanomainen alue, jossa aivomme alkavat luovasti keksiä mitä erilaisempia tekosyitä olla aloittamatta. Se on nyt liian myöhäistä, ne väittävät.

Koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä tai aloittaa tai oppia jotain, mitä on kauan halunnut.

Kirsti Paakkanen perusti ensimmäisen yrityksensä, mainostoimisto Womenan, 40-vuotiaana. Hän myi sen vuonna 1990 ollessaan 60-vuotias ja aikoi jäädä eläkkeelle. Seuraavana vuonna hän kuitenkin osti vaikeuksissa olevan Marimekon ja aloitti taas uuden uran. Vasta ollessaan 80-vuotias vuonna 2009 hän luopui yrityksestä lopullisesti ja lopetti pitkän uransa.

Myös ruotsalainen Dagny Carlsson oli kova täti. Niin hän itseään blogissaan 107-vuotiaana.

Hän aloitti blogin kirjoittamisen vasta 99-vuotiaana. Silloin hän sai ensimmäisen tietokoneensa sisarenpojaltaan ja meni tietokonekurssille. Maaliskuussa 2022 109-vuotiaana kuollut Carlsson oli tiettävästi maailman vanhin bloggaaja. Hän on kirjoittanut yli 30 000 tekstiä, joilla on ollut lähes neljä miljoonaa lukijaa. Korkean ikänsä salaisuudeksi Carlsson on kertonut hyvät geenit ja uteliaisuuden.  (1)

Miksi ihmiset ajattelevat, että jonkin asian aloittaminen on liian myöhäistä? Asia houkuttelee ja kiinnostaa, mutta aloittaminen on ylivoimaisen vaikeaa. Yksi syy on se, että ihmisillä on vahva taipumus negatiiviseen itselleen puhumiseen.

Uskalla aloittaa uusia asioita

Tuttua sanontaa soveltaen voi sanoa: Jokainen syy, joka estää aloittamisen, on tekosyy.

On tehty tutkimuksia sellaisten asioiden selvittämiseksi, joita ihmiset yleisimmin katuvat myöhemmin elämässä. Niiden mukaan näyttää siltä, etteivät ihmiset niinkään kadu sitä, mitä he tekivät, vaan sitä, mitä he eivät tehneet. He katuvat, että antoivat pelon tai muun negatiivisen tunteen estää jonkin uuden asian aloittamisen. He eivät uskaltaneet elää.

Usein vasta erilaiset vaikeat tilanteet, huonot kokemukset, ikäkriisi tai sairaus, panevat katsomaan asioita uudesta näkökulmasta ja etsimään erilaisia tapoja elää ja toimia. Mitä niistä voisi oppia. Onko jotain, mitä olet aina halunnut tehdä tai olla, mutta et ole tehnyt asialle mitään? Olisiko nyt oikea aika aloittaa: opiskelu, pianonsoitto, maalaus, golf…

Jos haluat menestyä yhtä hyvin tai paremmin kuin ihmiset, jotka ovat älykkäämpiä kuin sinä, muista, että asenne ja elinikäinen oppiminen ovat tärkeämpiä kuin älykkyysosamäärä. Oppiminen ajattelemaan tarkoittaa jatkuvaa oppimista ja uskallusta aloittaa uusia asioita.                   

Mitä voit tehdä

”Voi olla liian myöhäistä tehdä joitain asioita, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä jotain.”

Aloittamisen ongelmista ja keinoista aloittaa helpommin ja tehokkaammin voit lukea laajemmin kirjasta Aloittamisen taito. Voit ostaa sen tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *