Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Olet päättänyt aloittaa todellisen hevoskuurin kuntosi parantamiseksi. Tiedät kuitenkin, että uuden asian, työn tai elämäntapamuutoksen, aloittaminen on aina vaikeaa.

Siksi mietit, milloin olisi hyvä aika tehdä se.

Milloin olisi hyvä päivä aloittaa?

Mikä on yleisin päivä aloittaa? Voisi kuvitella, että maanantai on viikon yleisin päivä aloittaa jotain, projekti, tehtävä, työ, uusi harrastus tai suuri elämänmuutos.

Edellisen viikon lopulla olet ajatellut, että tällä viikolla ei enää kannata aloittaa. Tai viikonloppuna olet todennut, että nyt alkavalla viikolla, maanantaina lopulta aloitan.

Totuus on kuitenkin toinen. Suurin osa muutoksista elämässä tai elämäntavoissa aloitetaan huomenna.

Vaikka huominen ei olekaan viikonpäivä.

Aloitan laihduttamisen huomenna. Lopetan tupakanpolton huomenna. Aloitan kuntoilun huomenna. Alan huomenna lukea tenttiin. Huomenna alan mennä nukkumaan aikaisemmin. Aloitan projektin huomenna.

Huominen on paras aika tehdä kaikki, jota suunnittelit täksi päiväksi. Yleensä myös huomenna on kaikki helpompaa.

Huominen on suosittu päivä ja sille on paljon määritelmiä.

Mitä on huominen?

Mutta huominen onkin huomenna tänään, ja silloin löydät ehkä uuden tavan lykätä aloittamista. Huominen on aina huomenna, se ei koskaan ole tänään. Huomenna ei tule koskaan.

Huominen ei tee aloittamisesta helpompaa

Kun viivytät aloittamista, se tulee aina vain vaikeammaksi. Vitkuttelu tekee helpoista asioista vaikeita, vaikeista vielä vaikeampia. Syistä tai tekosyistä, joilla lykkäät aloittamista, tulee totuuksia, joiden avulla kuvittelet voivasi välttää aloittamisen.

Tänään on ollut niin raskas päivä töissä. Tv:stä tulee hyvä matsi. Pitää mennä ruokakauppaan. Nukuin huonosti viime yönä.  Tänään on niin hieno sää. Tänään on niin huono sää. Tänään en kerta kaikkiaan jaksa.

Ehkä kuvittelet, että muutos on helpompaa huomenna. Se voi olla niin, mutta tosiasiassa lykkääminen useimmiten vain vähentää motivaatiotasi aloittaa. Jokainen päivä, jonka lykkäät asiaa, kasvattaa henkistä taakkaa mielessäsi.

Huominen voi olla hyvä päivä lakata yrittämästä jotain tai lopettaa, mutta tänään on paras päivä aloittaa tehdä asioita, joita sinun pitää tehdä.

Kannattaa muistaa, että yleensä vitkutteluun liittyvä tuska tai huono olo on paljon pahempi kuin itse asian tekemiseen liittyvä. Sillä että aloitat, parannat heti oloasi.

Jokainen muutos, jota olet aloittamassa, on prosessi, ei yksittäinen tapahtuma. Ja tähän prosessiin voit konkreettisesti osallistua vain tänään. Sinun ei tarvitse uskoa mielesi kehittämiä tekosyitä tai ajatella, että aloittamisen pitää tuntua oikealta tai hyvältä.

 Voit aloittaa tänään. Huomiseen lykätty muutos ei tapahdu koskaan.

Paras aika aloittaa on tänään

Parasta siis aloittaa tänään. Huomenna aloittaminen on vain asioiden lykkäämistä. Tänään voit jo tehdä jotain, ottaa vaikka pienen askeleen.

Aina kun huomaat ajattelevasi: Teen tämän huomenna, tee vähintään 5 minuuttia työtä tänään.

Meillä kaikilla on joitain ajankohtia, joiden ajattelemme tai tunnemme sopivan parhaiten uuden asian aloittamiseen. Puhutaan ”ajallisista maamerkeistä”, jotka ovat ajanvirrassa meille selkeästi erottuvia ajankohtia.

Ajalliset maamerkit

Osa niistä on sosiaalisia, yleisiä maamerkkejä, jotka kaikki tunnistavat: maanantai (uuden viikon alku), kuukauden alku, uusi vuosi, kansalliset vapaapäivät ja juhlapyhät. Osa on taas henkilökohtaisia, esimerkiksi syntymäpäivät, vuosipäivät, loman alkaminen ja loppuminen.

Ajalliset maamerkit tulevat luonnollisesti mieleemme, kun suunnittelemme jotain uutta. Siksi emme välttämättä sano aloittavamme huomenna, vaan ensi viikon maanantaina tai kuukauden tai vuoden alussa.

Siksi teemme uuden vuoden lupauksia, uusi vuosi on suosittu ajallinen maamerkki kaikelle hyvälle. Tai aloitamme sitten, kun kesäloma on alkanut/loppunut.

Tällaisilla ajallisilla maamerkeillä ja niiden ennakoinnilla on selkeäsi haitallinen vaikutus motivaatioon pyrkiä saavuttamaan asettamiamme tavoitteita. Kaukana oleva ajallinen maamerkki erottaa meidät ikään kuin kahdeksi eri henkilöksi, nykyinen minä ja tuleva minä. Nykyinen minä siirtää vastuun tavoitteesta tulevalle minälle, eikä tee nyt mitään sen saavuttamiseksi.

Vaikka haluaisit odottaa uuden vuoden alkuun pysähtyäksesi ja pohtiaksesi, mitä tehdä tai aloittaaksesi jotain, ei ole parempaa aikaa kuin nyt.

Hemingwayn tapa tehdä aloittamisesta helpompaa

Aloita jo tänään joku vaihe, osa tai tehtävä ja jätä se hieman kesken, vaikka pystyisit tekemään sen loppuun.

Silloin jatkaminen siitä on huomenna helpompaa, koska jo tiedät, mitä pitää tehdä. Samalla pääset nopeasti kiinni toimintaan ja siitä on helppoa jatkaa seuraavaan vaiheeseen tai tehtävään.

Voit aloittaa siivoamisen jo tänään, kun otat pölynimurin illalla esille ja jätät sen keskelle olohuoneen lattiaa. Silloin jatko, eli varsinainen siivoaminen on huomenna helpompaa.

Ernest Hemingway käytti tätä tapaa kirjoittaessaan romaanejaan. Hänellä oli aina lopettaessaan päivän kirjoitusurakkansa selvillä, miten tarinan jatkuisi seuraavana päivänä. Silloin hän ei jäänyt jumiin jatkaessaan kirjoittamista.

Mitä voit tehdä 

•             Aloita jo tänään, parannat heti oloasi.

•             Älä ajattele, että huomenna aloittaminen on helpompaa.

•             Aloita tänään joku pienikin vaihe, ja jätä se kesken. Silloin sinun on helpompi jatkaa huomenna. 

Artikkeli on ote kirjasta  Aloittamisen taito. Voit ostaa sen tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *