Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Olet vierailulla tuttaviesi luona, ja huomaat, että kaikki taulut eivät ole täysin vaakasuorassa. Ennen kuin huomaatkaan, menet ja oikaiset taulut.

Sinun pitäisi aloittaa tärkeän raportin kirjoitus, mutta sinulta puuttuu yksi sinänsä epäolennainen tieto, jota olet odottanut pitkään. Et pysty siksi aloittamaan.

Molemmat ovat tilanteita, joissa arkinen, täysin merkityksettömältä tuntuva asia saattaa rasittaa mieltä suunnattomasti.

Molemmat ovat tilanteita, joissa tulee esiin ilmiö nimeltä perfektionismi.

Perfektionismin tunnuspiirteitä

Petri Hiissan mukaan perfektionistin voi tunnistaa esimerkiksi näistä merkeistä:

Perfektionismi on persoonallisuuden piirre, jolle on ominaista asettaa itselleen erittäin korkeat standardit ja olla liian kriittinen omaa suoritustaan kohtaan.

Tutkimus on yhdistänyt perfektionismin ahdistuneisuuteen, masennukseen ja muihin mielenterveysongelmiin.

 Perfektionistisia taipumuksia omaavat ihmiset pyrkivät usein virheettömyyteen ja saattavat pelätä tekevänsä virheitä tai jättävänsä täyttämättä omia standardejaan. Sillä voi kuitenkin olla sekä positiivisia että negatiivisia puolia riippuen siitä, miten sitä hallitaan.

Perfektionismi, niin kuin muutkaan luonteenpiirteet, ei ole joko-tai kysymys. Eli ei ole niin, että ihminen joko on perfektionisti tai ei ole.

Täydellisyyteen pyrkimisen taipumus on jatkumo, me olemme kaikki jotain siltä väliltä. Harvoin ihminen vaatii kaikesta ja kaikilta maksimaalista täydellisyyttä. Ja toisaalta harvoin ihminen on myöskään täydellinen hälläväliä-tyyppi, joka ei välitä lainkaan, millä tasolla asiat ovat.

Täydellisyyteen pyrkiminen riippuu myös tilanteesta tai asiasta, jossa ihminen toimii.

Psykoterapeutti Katherine Morgan Schafler on perfektionistien kanssa tekemänsä terapiatyön perusteella löytänyt viiden tyyppisiä perfektionisteja.

5 perfektionistityyppiä

1. Intensiivinen perfektionisti pyrkii menestykseen hinnalla millä hyvänsä.  Intensiiviset perfektionistit ovat suoraviivaisia ja pystyvät ylläpitämään veitsenterävää keskittymistä tavoitteidensa saavuttamiseen.

He ovat Steve Jobsin tai Gordon Ramsayn kaltaisia ihmisiä. He ovat hyviä tuloksentekijöitä, mutta siihen keskittyessään heidän ihmissuhteensa kärsivät.

2. Klassinen perfektionisti on erittäin organisoitu ja muodollinen.  Klassisen perfektionistin edut ovat, että he ovat erittäin luotettavia ja lisäävät järjestystä mihin tahansa ympäristöön, jossa he toimivat. Klassisen perfektionistin työpöytä on aina moitteettoman siisti. Huonot puolet ovat, että he eivät aina pysty olemaan spontaaneja eivätkä yhtä yhteistyöhaluisia muiden kanssa.

3. Pariisilainen perfektionisti on ihminen, joka pyrkii miellyttämään ihmisiä maksimaalisesti. Pariisilaisten naisten vaivattoman muotitajun mukaan nimetty pariisilainen perfektionisti pyrkii siihen, että muut pitävät heitä rentoina, mutkattomina ja ”täydellisesti pidettyinä”.

4. Viivyttelijäperfektionisti odottaa aina oikeaa aikaa. Viivyttelijäperfektionistit odottavat olosuhteiden olevan täydelliset ennen kuin aloittavat työskentelemisen tehtävänsä parissa. Tätä ei usein tapahdu. Siksi he voivat juuttua epäröintiinsä. Ja jos siihen ei puututa, se voi johtaa päättämättömyyteen ja toimimattomuuteen.

5. Sotkuinen perfektionisti aloittaa nopeasti, mutta lopettaa hitaasti. Sotkuiset perfektionistit ovat rakastuneita alkuihin. He ovat nopeasti innostuvia ja puskevat uuden projektin aloittamisen ahdistuksen läpi helposti.

Mutta myöhemmin he joutuvat kamppailemaan, kun projektin jatkamiseen liittyvä rutiinityö ei vastaa heidän alkuvaiheen innostuksen odotuksiaan.  Tämä tyyppi on usein keskellä monia puolivalmiita projekteja.

Perfektionismi voi olla myös hyvä asia

On myös asioita, tehtäviä ja töitä, joissa täydellisyyteen pyrkiminen on tilanteen sanelemaa.

Tietyt asiat vaativat ainakin lähes täydellisyyttä. Jos olet suuren matkustajakoneen kapteeni, ei tarvita kovinkaan suurta poikkeamaa täydellisestä turvallisuusmääräysten noudattamisesta, kun seurauksena voi olla katastrofi.

 Aivokirurgilla ei myöskään ole kovin paljon pelinvaraa absoluuttisesta tarkkuudesta leikkauksessaan.

Ja jos olet kirjanpitäjä ja unohdat yhden pieneltä vaikuttavan yksityiskohdan veroilmoituksesta, asiakkaasi voi joutua suuriin verotuksellisiin ongelmiin ja rahallisiin menetyksiin ja sinä olet menettänyt yhden asiakkaan.

Termi perfektionismi käsittää myös sekä normaalin rajoissa olevan kunnianhimon että elämää vaikeuttavat, kovat vaatimukset. Se, onko kyse haitallisesta luonteenpiirteestä, on tapauskohtaista.

Äärimmäinen, elämän kaikille osa-alueille yltävä täydellisyyden tavoittelu luokitellaan vaativaksi persoonallisuushäiriöksi.

Avain on ymmärtää omaa perfektionismiasi. Se on voima, joka voi olla rakentava ja myös tuhoisa, riippuen siitä, kuinka hallitset sitä.

Lue lisää:

Milloin riittävän hyvä on tarpeeksi hyvä?

Älä tee asioista liian vaikeita itsellesi

Miksi 80 prosenttia on parempi kuin 100 prosenttia?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *