Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Onko sinulla joku suuri tavoite, jonka saavuttamiseksi teet juuri nyt kovasti töitä?

Tavoitteet antavat meille suuntaa ja jotain, joka saa meidät liikkeelle ja jonka eteen tehdä työtä. Tavoitteet liittyvät vahvasti motivaatioon.

Selkeät, täsmälliset ja haastavat tavoitteet, joilla on lisäksi aikataulut ja suorituskriteerit, lisäävät tutkimusten mukaan suorituskykyä, onnistumista ja menestystä.

 Ne auttavat sinua kohdistamaan huomiosi tärkeänä pitämääsi asiaan ja löytämään keinot sen toteuttamiseen.

Usein elämässämme pyrimme kohti suuria tavoitteita, joiden saavuttamiseksi teemme valtavasti työtä.

Suurten tavoitteiden saavuttaminen on kuitenkin monimutkaista ja haastavaa.

Tässä kirjoituksessa tarkastellaan suurten tavoitteiden ongelmia ja tarjotaan käytännön ratkaisuja niiden voittamiseksi.

Suurten tavoitteiden haasteet

Suuriin tavoitteisiin pyrkimiseen ja niiden saavuttamiseen liittyy monenlaisia haasteita ja ongelmia.

1. Vitkuttelu

Suurten tavoitteiden edessä aloittaminen voi tuntua pelottavalta. Jos epäilet tavoitteen saavutettavuutta, alat epäröidä, vitkuttelet aloittamista ja saatat jättää sen kokonaan väliin.

2. Ylivoimaisuuden tunne

Suuret tavoitteet voivat tuntua musertavilta ja aiheuttaa epävarmuutta omasta kyvystä saavuttaa ne.

3. Epäonnistuminen ja takaiskut

Suurten tavoitteiden saavuttaminen voi sisältää epäonnistumisia ja takaiskuja, jotka voivat lamauttaa.

4. Resurssirajoitukset

Suuret tavoitteet vaativat usein paljon resursseja, kuten aikaa, rahaa ja osaamista, mikä voi olla haasteellista.

5. Motivaation puute

Pitkän aikavälin tavoitteisiin sitoutuminen voi olla vaikeaa, ja motivaatio voi hiipua matkan varrella.

6. Työuupumus

Liiallinen sitoutuminen suureen tavoitteeseen voi johtaa uupumukseen, mikä vaikuttaa sekä fyysiseen että henkiseen hyvinvointiin.

7. Ulkoiset tekijät

Joskus ulkopuoliset tekijät voivat vaikuttaa suurten tavoitteiden edistymiseen, ja niihin voi olla vaikea vaikuttaa.

Saapumisharha

Lisäksi suuriin tavoitteisiin liittyy ns. saapumisharha.

Saapumisharha on uskomus, että suuren tavoitteen saavuttaminen tekee meistä pysyvästi onnellisia.

Kuvittelemme, että kun saavutamme X, olemme viimein onnellisia. Tutkimukset osoittavat kuitenkin, että saavutukset tuovat vain lyhytaikaista onnea. Esimerkiksi lottovoiton tuoma onnellisuus palautuu nopeasti ennalleen.

Sama koskee lähes kaikkien suurten tavoitteiden saavuttamista (ylennys, palkankorotus, maratonin juokseminen). Palaamme pian perustilaan ja alamme miettiä, mitä seuraavaksi?

Toisenlainen lähestymistapa

On tärkeää asettaa suuria ja kunnianhimoisia tavoitteita, mutta niiden saavuttaminen voi olla helpompaa toisenlaisella lähestymistavalla:

1. Mikrotavoitteet

Aseta itsellesi pieniä, saavutettavia tavoitteita matkan varrella. Esimerkiksi, jos suuri tavoite on juosta maraton, aloita pienemmistä tavoitteista, kuten juosta 5 kilometriä. Aikatauluta nämä tavoitteet, ja kun saavutat ne, pysyt motivoituneena ja sitoutuneena suurempiin tavoitteisiin.

2. Luo järjestelmä

Tavoitteet ovat hyviä suunnittelun kannalta, mutta varsinaisen edistymisen kannalta järjestelmä on tärkeämpi. Luomalla käytännön prosessin voit edetä kohti tavoitteitasi askel askeleelta. Esimerkiksi jos tavoitteesi on kirjoittaa kirja, luo päivittäinen ja viikoittainen kirjoitusaikataulu.

3. Nauti matkasta

Tärkeintä on nauttia matkasta suurten tavoitteiden saavuttamiseksi. Tavoitteet eivät tee sinusta pysyvästi onnellista, mutta matkalla kohti niitä voit kokea merkitystä ja iloa. Valitse tavoitteet, jotka ovat itsellesi merkityksellisiä.

4. Ole joustava

Mikrotavoitteet ja järjestelmä antavat joustavuutta. Voit säätää tavoitteitasi ja prosessejasi tarpeen  ja ulkoisten muutosten mukaan.

Suurten tavoitteiden saavuttaminen voi olla haastavaa, mutta oikeiden työkalujen ja lähestymistavan avulla voit tehdä sen helpommaksi ja nauttia matkasta samalla kun kasvat ja kehityt.

Muista, että suurten tavoitteiden saavuttaminen ei tee sinusta automaattisesti onnellista, mutta matkalla kohti niitä voit löytää merkitystä ja iloa.

Jos et tiedä, minne olet menossa, päädyt jonnekin muualle. Yogi Berra

Tavoitteiden vaikutuksesta vitkutteluun ja tulosten saavuttamiseen voit lukea laajemmin kirjasta Aloittamisen taito. Voit ostaa sen tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *