Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Mikä on elämäsi ydintarkoitus? Japanilaisen filosofian mukaan meillä jokaisella on ikigai, syy olla olemassa. Väljästi käännettynä se tarkoittaa elämisen ja tekemisen iloa, syytä olemassaoloon. Yksinkertaisesti selitettynä ikigai on syy nousta aamulla sängystä ylös.

Mitä tarkoittaa minun pitäisi?

Jokaisella meistä pyörii mielessä erilaisia “pitäisi”-ajatuksia, mutta kovin usein niitä ei välttämättä tule pengottua syvällisemmin. Mikä tarve ihan syvällä sisimmässäsi potkii kohti muutosta ja tekemään jotain?

Pitäisikö sinun muuttua, koska ympäristö – perhe, sukulaiset, tuttavat, sosiaalinen media – painostaa siihen vai onko motivaatio omasta itsestäsi kumpuavaa?

Onko kyseessä pakko, näyttämisen halu, statuksen tavoittelu, sosiaalinen tai ryhmäpaine vai uteliaisuus, tiedonjano, halu kokeilla rajojaan, halu toteuttaa itseään tai käyttää vahvuuksiaan?

Monet ”pitäisi” – asiat osoittautuvat lähemmin tarkasteltuna vain harhoiksi. Ne ovat tulleet ja jääneet mieleesi sattumalta, jostain ulkoisesta vaikutteesta.

Motivaation pitää lähteä omasta itsestäsi. Aseta itsellesi vain sellaisia tavoitteita, joiden saavuttamisesta olet sisäisesti motivoitunut.

Omien motiivien selkiyttäminen auttaa

Jos unelmasi tai tavoitteesi on ollut perustaa oma yritys, voit alkaa tarkentaa motiivejasi ja etsiä vastausta kysymykseen Miksi listaamalla mahdollisia syitä.  Jos olet miettimässä vaikkapa oman verkkokauppayrityksen perustamista syitä voivat olla esimerkiksi:

Tai jos tavoitteesi on vaihtaa ammattia tai työpaikkaa, voit yrittää selvittää miksi haluat tehdä niin:

Mitä ja miten ovat helpompia kuin miksi

Kun onnistut selvittämään miksi haluat jotain, kun ”miksi” on selkeä,” ”mitä” ja ”miten” ovat jo helpompia.

Ennen kuin alat miettiä vastauksia kysymyksiin mitä, milloin ja miten, sinulla pitää olla selvillä miksi haluat tehdä jotain. Tai minkälainen ihminen haluat olla.

Sen sijaan, että ajattelet: ”Minun pitäisi vaihtaa työpaikkaa”, alat ajatella:” Minä haluan vaihtaa työpaikkaa”.

Aloittamisen jälkeenkin voit muistuttaa itseäsi, miksi aloitit. Se vahvistaa motivaatiotasi joka vaiheessa. Tarkoituksen tunne on suuri motivaation lähde.

Yleensä jos olet pitkään odottanut ja halunnut jotain, sen aloittaminen on helppoa. Mutta jos olet asiasta vähänkin epävarma, aloittaminen vaikeutuu. Jos et heti tiedä, mitä haluat, kannattaa kokeilla monenlaisia asioita.

Hyvä kysymys on parempi kuin siihen annettava vastaus. Hyvien, oikeiden kysymysten asettaminen on usein monen ongelmanratkaisun tärkein vaihe. Asioiden kyseenalaistaminen on osa menestymistä. Viisas ihminen kyseenalaistaa välillä jopa oman ajattelunsa ja toimintansa.

Miksi? on hyvä kysymys

Eräs nahdollisuus päästä alkuun on kysyä Miksi? Mikä saa sinut aloittamaan, kun et halua?

Poptähti Antti Tuisku kirjoittaa kirjassaan Menesty! ”Kun lähtee lenkille, ensin pitää tietää se, miksi on lähdössä. Useinkaan ihmiset eivät tiedä. Pahimmassa tapauksessa toisten asettama tavoite, esimerkiksi ulkonäköpaineet ovat kannustimena”.

Tuiskun mielestä ihmisten pitäisi löytää se sisäinen arvo, joka ajaa ihmisiä kehittymään. Motivaation on lähdettävä itsestä.

Mitä suurempi ja merkittävämpi asia, jonka aloittamista mietit, on sinulle ja elämällesi, sitä tärkeämpää on kysyä itseltäsi, miksi tekisin niin.

Usein pitäisi kyseenalaistaa, kysyä miksi, myös ihan jokapäiväisistä rutiiniasioista, joita olet aloittamassa.

Miksi ihmeessä alan taas katsoa Big Brother – ohjelmaa? Miksi taas alan käydä läpi uusia Facebook/Instagram/Twitter-viestejä ja -päivityksiä?

Tärkein ja painavin hyvä kysymys lähes kaikissa asioissa on yksinkertaisesti Miksi? 

”Miksi aina jumppaat”, kysyy Wagner. ”Tulee mahtava olo”, Viivi vastaa. Wagner ihmettelee miksi vaivautua: ”Minulla on muutenkin koko ajan mahtava olo.”

Tehokkaasta ajanhallinnasta ja vitkuttelun torjumisesta voit lukea laajemmin kirjasta Aloittamisen taito. Voit ostaa sen tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *