Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Rikastua voi tuhansilla eri tavoilla, siihen ei ole mitään yhtenäistä kaavaa.

Voit tulla rikkaaksi perimällä miljoonaomaisuuden, voittamalla Lotossa, perustamalla ja myymällä menestyvän startupyrityksen, tai muuten ”osumalla kultasuoneen”, onnekkaan sattuman kautta.

Työtä tekemällä tai sijoittamallakaan ei yleensä rikastu, korkeintaan vaurastuu. Jo ennestään vauras voi sijoittamisessa rikastua, mutta yleensä siinä vain rikkaat tulevat yhä rikkaammiksi.

Sijoittaminen kryptovaluuttoihin teki kuitenkin monista miljonäärejä. Kyse oli kertaluontoisen mahdollisuuden ja onnen yhdistelmästä. Onni, sattuma, näyttelee muutenkin suurta roolia rikastumisessa, sen avulla voi sijoittajakin joskus rikastua.

Mutta sen sijaan rikkauden menettämiseen, tai ainakin sen tuoman onnellisuuden menettämiseen, liittyvissä tarinoissa on usein yhteisiä nimittäjiä. Ne ovat niin yleisiä, että niitä voisi kutsua rikastumisen varjolaeiksi, koska ne tuovat sattuvasti esiin eräitä rikastumisen varjopuolia.

1. Raha ei tuo onnellisuutta

Suurimmalla osalla siitä, mikä tekee sinut onnelliseksi elämässä, ei ole mitään tekemistä rahan kanssa.

Onnellisuus on monimutkaista. Sen voi kuitenkin yksinkertaistaa asioiksi kuten rakastava puoliso, tasapainoiset lapset, terveys, ystävyys, riittävästi unta, merkityksellinen työ tai ura. Silloin ymmärtää, kuinka rajallinen rahan rooli voi olla. Silläkin on roolinsa, mutta paljon pienempi kuin olet ehkä olettanut.

2. Luulet, että sinua ihaillaan

Se, mitä luulet menestyksesi ja rikkauksiesi ihailuksi, voi itse asiassa olla kateutta.

On tavallista, että rikas ihminen luulee olevansa ihailtu, vaikka häntä todella kadehditaan.

Kateus on vero, joka jokaisen joukosta erottuvan on maksettava, totesi aikanaan Ralph Waldo Emerson

3. Irtoat todellisuudesta

Mitä rikkaammaksi ja menestyneemmäksi tulet, sitä epätodennäköisempää on, että ihmiset ympärilläsi kertovat sinulle, että olet väärässä, hullu, ilkeä tai typerä.

Sijoittaja Warren Buffett on kertonut:

”Olin parhaimmillani antamaan talousneuvoja, kun olin 21-vuotias. Silloin ihmiset eivät kuunnelleet minua. Vaikka olisin sanonut mitä hienoimpia asioita, ei minuun olisi kiinnitetty mitään huomiota.

Nykyään, kun olen rikastunut, voin sanoa maailman tyhmimpiä asioita ja melkoinen joukko ihmisiä ajattelee, että niillä on jokin suuri piilotettu merkitys tai jotain.”

4. Mikä nopeasti tulee, se nopeasti menee

Nopea rikkaus voi olla hauras rikkaus. Tämä on hyvin tuttu tarina.

On olemassa käsite rikkauden puoliintumisajasta: tuplaat rahasi vuodessa, mutta menetät puolet siitä yhtä nopeasti.

Nopeassa rikastumisessa on kaksi puolta.

Toinen on se, että helposti tulleet rahat myös käytetään helposti. Kun rahaa tulee nopeasti, emotionaalinen hinta sen törsäämiselle johonkin kevytmieliseen on pieni.

Toinen on taas se, että mitä nopeammin rikastuit, sitä suurempi on todennäköisyys, että se johtui tuurista. Sillä on myös taipumus toimia toisinpäin. Kun yrität jatkaa rikastumista, oletkin joku aamu rahaton.

5. Et osaa päästää irti, kun olet rikas

Joskus se, mikä tekee sinusta menestyneen ja rikkaan, on jatkuva stressi ja paine, etkä voi päästää siitä irti, kun olet rikas.

Rikastuaksesi olet tehnyt vuosikausia töitä 80 tuntia viikossa, toivoen ettei sinun sen jälkeen tarvitse tehdä koskaan töitä. Mutta sitten kun sinulla on riittävästi rahaa ollaksesi vaikka tekemättä mitään, jatkat vain samaa rataa, koska et osaa tehdä elämässäsi muuta kuin työtä.

Stressistä on tullut osa identiteettiäsi.

6. Mikään ei riitä

Rikkaus on suhteellista. Se on vain vertailua sen välillä, mitä sinulla on ja mitä muilla ihmisillä on.

Vaikka olisit kuinka rikas, tulee aina olemaan vielä rikkaampia kuin sinä.

Rikastuessasi odotuksesi voivat nousta vielä nopeammin kuin tulot. Korkeammat tulot saavat odotukset karkaamaan käsistä.

Joten voit yhtä hyvin keskittyä siihen, mikä tekee sinut onnelliseksi nyt, sen sijaan että miettisit, mitä voisit ostaa rahalla tulevaisuudessa.

Ole onnellinen, kun elät, sillä olet kauan kuollut. Skotlantilainen sananlasku

Menestymisestä, rikastumisesta ja myös niiden varjopuolista voit lukea kattavammin kirjassa Menestymisen taito.  Voit ostaa kirjan kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *