.
Pelottaako sinua? Erilaisen postauksen kirjoittaminen, julkinen esiintyminen, uuden ihmissuhteen aloittaminen, uran vaihto, oman yrityksen perustaminen tai uuden kielen opiskelu ja siinä epäonnistuminen?
Suurin syy, joka estää ihmisiä aloittamasta ja yrittämästä tehdä jotain hienoa, suurta tai erilaista, on siihen liittyvä pelko. Pelko, että epäonnistut tai saat aikaan jotain vähemmän hienoa, typerää tai että ainakin näytät typerältä.
Negatiiviset tunteet ovat vitkuttelun perussyy
On vain yksi perimmäinen syy, miksi asioiden aloittamista lykätään: negatiiviset tunteet
Kun odotat jonkun asian, tehtävän tai toiminnan tuntuvan hyvältä, tunnet luonnollista vetoa siihen – haluat katsella televisiota, pelata videopelejä tai syödä keksejä.
Kun toisaalta odotat asian, tehtävän tai toiminnan tuntuvan ikävältä, vältät sitä – tunnet vastenmielisyyttä kokeisiin, veroilmoituksen tekemiseen, astioiden pesemiseen tai kuntosalille lähtöön.
Viivyttelet asioissa, jotka ovat tuovat esiin tuskallisia, negatiivisia tunteita, asioita, jotka ovat pelottavia, tylsiä, epämiellyttäviä, turhauttavia, vaikeita tai ikäviä jollakin muulla tavalla.
Ihmisen vanhin ja vahvin tunne on pelko.
Pelon tunne on voimakas aloittamisen este
Pelon tunne lienee useimmille tuttu eikä se ole täysin aiheeton. On nimittäin tavallista, että moni hieno asia tai hanke ei heti alkuvaiheessa näytä tai tunnu kovin hienolta, edes tekijän omasta mielestä. Kaikki vaikuttaa vielä olevan levällään eikä punaista lankaa ole näkyvissä.
Tämäkin vaihe on tarpeellinen, jos aiot päästä eteenpäin ja saavuttaa tuloksia. Monelle se voi kuitenkin olla juuri se kynnys, jonka yli ei pääse. Pelko näyttää hölmöltä on liian suuri, jotta saisit aloitettua.
Taustalla vaikuttaa voima, joka on vielä vahvempi kuin muiden, ulkopuolisten ihmisten epäily ja kriittisyys: omat epäilysi ja itsekritiikkisi. Et uskalla aloittaa, kun et tiedä onnistuvasi varmasti.
Tämän pelon voi voittaa ja kerätä rohkeutta aloittaa uusia, hienoja asioita. Ja mitä useammin aloitat uusia asioita, sitä paremmin opit ymmärtämään, mistä on kysymys ja aloittamaan niitä.
Muista, että pelottavin hetki on aina juuri ennen kuin aloitat. Sen jälkeen asiat yleensä vain paranevat.
Yksi keino ylittää aloittamisen kynnys on päättää, että kokeilen jotain uutta asiaa, tapaa, vaikkapa kuukauden ajan, 30 päivää. Silloin aloittamiseen ei liity enää tuskaa ikuisuuteen jatkuvasta sitoutumisesta.
Olen itse aikanaan lopettanut tupakanpolton ja se onnistui, kun sitouduin ensin olemaan polttamatta päivän, sitten viikon, kuukauden ja lopulta kokonaan.
Ongelman tekee vaikeaksi myös se, ettei oikeastaan kannatakaan täysin poistaa pelkoa tehdä jotain typerää, sillä se ohjaa sinut tekemään hyvää työtä. Tarkoitus on vain sammuttaa se tilapäisesti, kunnes pääset hyvään alkuun.
Pelon voittamiseen on paljon keinoja
Aloittamiseen liittyvän pelkokynnyksen ylittämiseen on paljon erilaisia keinoja, joiden käyttöä voit kokeilla oman tilanteesi mukaan:
- Keskity tekemiseen, se vie huomion pois lopputuloksesta ja sen arvioinnista ja vähentää epäonnistumisen pelkoa.
- Päätä vain kokeilla uutta, olet tekemässä esimerkiksi vain luonnosta, koekappaletta tai beeta-versiota. Silloin et arvioi tuloksia heti niin kriittisesti ja kun pääset pidemmälle, voit muuttaa tavoitetta korkeammalle
- Kun kyseessä on hanke, johon liittyy iso riski, päätä kokeilla sitä oppiaksesi. Vaikka hanke sitten epäonnistuukin, se itsessään antaa sinulle tietoa ja oppia
- Unohda itsekritiikki. Alussa ei kannata olla liian kriittinen itseään kohtaan.
- Turvaudu itsekuriin: ajattele, että alussa tulee olemaan vaikeuksia, mutta että sinun on vain painettava läpi etkä saa antaa periksi ja masentua
- Itsevarmuus auttaa menestymään: yritä tietoisesti olla liian itsevarma, jopa tyhmänrohkea, se vahvistaa sinua omaa kriittisyyttäsi ja toisten ihmisten skeptisyyttä vastaan
- Ympäröi itsesi alkuvaiheessa sinua tukevilla ihmisillä. Läheisten ihmisten tuella ja arvostuksella on paljon suurempi merkitys kuin muiden, ulkopuolisten kritiikillä.
- Muista, etteivät menestyjien alkuvaiheen tulokset aina olleet kovin erikoisia. Kaikki ihmiset lähtevät liikkeelle alusta ja se voi opettaa sinut arvioimaan paremmin omia alkuvaiheen tuloksiasi.
Kaikki ovat olleet joskus aloittelijoita
Muista, että alku on usein hankala ja siihen liittyy aina pelkoa, epäilyä, itsekritiikkiä ja muita negatiivisia ajatuksia ja tunteita.
Helpoin tapa välttää epäonnistuminen on olla aloittamatta koskaan mitään. Pelko epäonnistumisesta on kuitenkin useimmiten turha.
Epäonnistuminen on suhteellista. Jokaisesta epäonnistumisesta oppii jotain, olet ainakin yhtä kokemusta viisaampi. Jos et edes yritä, et voi onnistua. Jokainen yritys ei onnistu, mutta jokainen opettaa.
Ja muista myös, että kaikki ihmiset ovat olleet joskus aloittelijoita.
.
Toiminta parantaa pelon. Mel Robbins
.
Aloittamisen ongelmista ja keinoista aloittaa helpommin ja tehokkaammin voit lukea laajemmin kirjasta Aloittamisen taito. Voit ostaa sen tästä.