Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

.

Pelottaako sinua? Erilaisen postauksen kirjoittaminen, julkinen esiintyminen, uuden ihmissuhteen aloittaminen, uran vaihto, oman yrityksen perustaminen tai uuden kielen opiskelu ja siinä epäonnistuminen?

Suurin syy, joka estää ihmisiä aloittamasta ja yrittämästä tehdä jotain hienoa, suurta tai erilaista, on siihen liittyvä pelko. Pelko, että epäonnistut tai saat aikaan jotain vähemmän hienoa, typerää tai että ainakin näytät typerältä.

Negatiiviset tunteet ovat vitkuttelun perussyy

On vain yksi perimmäinen syy, miksi asioiden aloittamista lykätään: negatiiviset tunteet

Kun odotat jonkun asian, tehtävän tai toiminnan tuntuvan hyvältä, tunnet luonnollista vetoa siihen – haluat katsella televisiota, pelata videopelejä tai syödä keksejä.

Kun toisaalta odotat asian, tehtävän tai toiminnan tuntuvan ikävältä, vältät sitä – tunnet vastenmielisyyttä kokeisiin, veroilmoituksen tekemiseen, astioiden pesemiseen tai kuntosalille lähtöön.

Viivyttelet asioissa, jotka ovat tuovat esiin tuskallisia, negatiivisia tunteita, asioita, jotka ovat pelottavia, tylsiä, epämiellyttäviä, turhauttavia, vaikeita tai ikäviä jollakin muulla tavalla.

Ihmisen vanhin ja vahvin tunne on pelko.

Pelon tunne on voimakas aloittamisen este

Pelon tunne lienee useimmille tuttu eikä se ole täysin aiheeton. On nimittäin tavallista, että moni hieno asia tai hanke ei heti alkuvaiheessa näytä tai tunnu kovin hienolta, edes tekijän omasta mielestä. Kaikki vaikuttaa vielä olevan levällään eikä punaista lankaa ole näkyvissä.

Tämäkin vaihe on tarpeellinen, jos aiot päästä eteenpäin ja saavuttaa tuloksia. Monelle se voi kuitenkin olla juuri se kynnys, jonka yli ei pääse. Pelko näyttää hölmöltä on liian suuri, jotta saisit aloitettua.

Taustalla vaikuttaa voima, joka on vielä vahvempi kuin muiden, ulkopuolisten ihmisten epäily ja kriittisyys: omat epäilysi ja itsekritiikkisi. Et uskalla aloittaa, kun et tiedä onnistuvasi varmasti.

Tämän pelon voi voittaa ja kerätä rohkeutta aloittaa uusia, hienoja asioita. Ja mitä useammin aloitat uusia asioita, sitä paremmin opit ymmärtämään, mistä on kysymys ja aloittamaan niitä.

Muista, että pelottavin hetki on aina juuri ennen kuin aloitat. Sen jälkeen asiat yleensä vain paranevat.

Yksi keino ylittää aloittamisen kynnys on päättää, että kokeilen jotain uutta asiaa, tapaa, vaikkapa kuukauden ajan, 30 päivää. Silloin aloittamiseen ei liity enää tuskaa ikuisuuteen jatkuvasta sitoutumisesta.

Olen itse aikanaan lopettanut tupakanpolton ja se onnistui, kun sitouduin ensin olemaan polttamatta päivän, sitten viikon, kuukauden ja lopulta kokonaan.

Ongelman tekee vaikeaksi myös se, ettei oikeastaan kannatakaan täysin poistaa pelkoa tehdä jotain typerää, sillä se ohjaa sinut tekemään hyvää työtä. Tarkoitus on vain sammuttaa se tilapäisesti, kunnes pääset hyvään alkuun.

Pelon voittamiseen on paljon keinoja

Aloittamiseen liittyvän pelkokynnyksen ylittämiseen on paljon erilaisia keinoja, joiden käyttöä voit kokeilla oman tilanteesi mukaan:

Kaikki ovat olleet joskus aloittelijoita

Muista, että alku on usein hankala ja siihen liittyy aina pelkoa, epäilyä, itsekritiikkiä ja muita negatiivisia ajatuksia ja tunteita.

Helpoin tapa välttää epäonnistuminen on olla aloittamatta koskaan mitään. Pelko epäonnistumisesta on kuitenkin useimmiten turha.

Epäonnistuminen on suhteellista. Jokaisesta epäonnistumisesta oppii jotain, olet ainakin yhtä kokemusta viisaampi. Jos et edes yritä, et voi onnistua. Jokainen yritys ei onnistu, mutta jokainen opettaa.

Ja muista myös, että kaikki ihmiset ovat olleet joskus aloittelijoita.

.

Toiminta parantaa pelon. Mel Robbins

.

Aloittamisen ongelmista ja keinoista aloittaa helpommin ja tehokkaammin voit lukea laajemmin kirjasta Aloittamisen taito. Voit ostaa sen tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *