Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

.

Menestyt olemalla erilainen

Useimmiten ajattelemme, että menestyäksesi sinun pitää olla paras tai parempi kuin muut.

Tämä päteekin erityisesti urheilussa. Huipulla on tilaa vain yhdelle. Ja päästäksesi huipulle sinun pitää olla paras.

Mutta on paljon asioita ja elämän aloja, joissa tilanne on toinen.

Monella alalla ei voi edes puhua paremmuudesta. Liiketoiminnassa, taiteissa ja tieteissä menestyminen tarkoittaa erottautumista muista, asioiden tekemistä hyvin tai erinomaisesti, mutta eri tavalla.

Mutta tässä piilee myös eräs ongelma. Erottautumisesta ja erilaisuudesta on tehty Suomessa negatiivinen asia.

Suomalaisia vaivaa tasapäistämisen eetos. Siihen kuuluu se, ettei ketään sovi nostaa erityisesti esille.

Erilaisuudesta on tehty ongelma

Se alkaa jo lastentarhassa tai viimeistään koulussa. Erilaisuus voi olla lapselle vaarallinen piirre. Se liittyy yhteen kouluelämän ikävään puoleen, kiusaamiseen.

Kiusaamisen kohteena on nimittäin hyvin usein lapsi tai oppilas, joka erottuu muusta joukosta. Kiusatuiksi joutuvat yleensä lapset, jotka jossain suhteessa poikkeavat enemmistöstä: lihavuus tai laihuus, ujous tai hiljaisuus, etninen tausta, silmälasit, erilainen pukeutuminen, hyvä koulumenestys. Syitä kyllä löytyy.

Kehitysiässä tämä voi pohjustaa koko loppuiän kestävän käyttäytymismallin: Älä ole erilainen.

Toinen esimerkki on vähän vanhemmista ikäluokista. Aikanaan jo armeijan käyneiden ohje, jonka itsekin sain, asepalvelukseen lähtevälle pojalle oli: Yritä sulautua joukkoon, yritä pysytellä matalana, niin et joudu silmätikuksi ja vaikeuksiin.

Ja ainakin joitakin kymmeniä vuosia sitten se ohje myös toimi.

Kolmas esimerkki on suhtautuminen yleensä erilaisiin ihmisiin, esimerkiksi maahanmuuttajiin. Kysymyksen ei tarvitse olla rotu- tai muusta syrjinnästä, vaan maahanmuuttajien erilaisuuden synnyttämistä ennakkoluuloista, peloista ja väärinkäsityksistä.

Nämä kaikki panevat ajattelemaan, että erottautuminen, erilaisuus on huono asia. Kannattaa olla ja toimia niin kuin muutkin.

Seepravaikutus

Eräs esimerkki tulee eläinmaailmasta. Se tunnetaan nimeltä seepravaikutus.

Seeprat eivät ole värityksellään naamioituneet ympäristöään vasten. Ne ovat naamioituneet sulautuakseen laumaan.

Eräässä seeproja koskevassa tutkimuksessa tutkijat halusivat paremmin seurata tiettyjä seeproja, ja jotta se olisi mahdollista, ne merkittiin punaisella täplällä takamuksessa.

Mutta mitä tapahtui?  Tutkijat huomasivat, että kun seepra oli merkitty, se joutui nopeasti leijonien saaliiksi.

Seepran raidat luovat sekoittavan vaikutuksen. On mahdotonta erottaa yksittäistä seepraa lauman joukosta. Tämä on turvallista, sillä leijonat näkevät lauman yhtenä suurena kohteena eivätkä hyökkää sitä vastaan.

Leijonat eivät välttämättä tapakaan heikoimpia laumassa, vaan yleensä he pyrkivät saalistamaan niitä seeproja laumasta, joita ne voivat tunnistaa, jotka erottuvat jollakin tavalla.

Se auttaa leijonia saaliinsa metsästyksessä. Kohteina ovat pieni seepra, ontuva seepra, seepra joka nostaa päätään tai sellainen seepra, jolla on punaista maalia takamuksessaan.

Erottautuminen, erilaisuus on jälleen huono asia, ainakin saaliseläinten kohdalla.

Toki eläinmaailmassa myös suositaan erilaisuutta ja erikoisuutta. Esimerkiksi monien lintulajien kohdalla urosten mahdollisuudet päästä jatkamaan sukua perustuu siihen, että ne ovat mahdollisimman värikkäitä tai muuten erottuvia naaraiden silmissä.

Voit menestyä erottumalla joukosta, mutta voit myös kuolla.

Eroon kilpailusta

Miten yritystoiminnassa pääsee eroon kilpailusta? Olemalla erilainen. Tämä on perusidea kuuluisassa Sinisen meren strategiassa.

Sen sijaan että pyrkisit olemaan paras, sinun pitää pyrkiä olemaan erilainen. Kun olet erilainen, olet usein myös ensimmäinen jossakin uudessa.

Hyvä esimerkki erilaisuuden voimasta on Apple ja iPhone.

Älä kysy itseltäsi: Missä olen parempi?  Kysy: Miten olen erilainen? Ja pääkysymys onkin: Mitä sinä aiot tehdä eri tavalla? Miten erottaudut muista?

Yleensä erilaisuutta pelätään, sekä omalla kohdalla että muissa ihmisissä.

Todellisuudessa kuitenkin jokainen meistä on erilainen. Jos aiot menestyä, erilaisuutta ei saa pelätä.

Et voi erottautua, jos näytät samalta kuin kaikki muut. Elämässä ei menesty olemalla tavallinen, keskimääräinen. Menestys saavutetaan olemalla erilainen, seuraamalla omaa tietää, erottautumalla.

Esimerkiksi taidemaalari van Goghìn elämä oli suuri tragedia hänen erilaisuutensa ja aikaansa edellä olemisen vuoksi, mutta hänen taiteensa on suuri menestystarina. Hän seurasi loppuun asti omaa tietään.

Oleminen erilainen kuin muut on hyvä perusohje, kun haluaa luoda poikkeuksellisen menestyksen.

Äärimmäisen menestyneet ihmiset eivät toimi sääntöjen mukaan. He eivät mukaudu kaikkiin yhteiskunnan normeihin. He eivät seuraa sitä mitä kaikki muut tekevät. He tekevät omia asioitaan, omilla tavoillaan.

Opi olemaan erilainen

On tärkeää muistaa, että erilaisuus itsessään ei ole päämäärä eikä takaa menestystä tai onnellisuutta.

Tavoitteena tulisi olla aito itsensä ilmaiseminen ja oman potentiaalinsa maksimoiminen. Menestys voi seurata, kun keskityt omiin vahvuuksiisi ja tuot esiin parhaita puoliasi.

Kysymys ei myöskään (yleensä) ole ulkoisesta erilaisuudesta tai erikoisuudesta, vaan halusta ja kyvystä ajatella eri tavalla, oppia ja ottaa käyttöön uusia, erilaisia toimintamalleja.

On tärkeää on olla uskollinen itselleen ja olla mukautumatta yhteiskunnallisiin normeihin tai odotuksiin, jos katsot niiden sitovan ja rajoittavan itseäsi pyrkimyksessä tavoitteisiin.

.

Mitä voit tehdä

.

Erilaisuudesta menestymisen osatekijänä voit lukea kattavammin kirjassa Menestymisen taito.  Voit ostaa kirjan kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *