Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

.

Meistä jokaisella on luovia kykyjä. Kuitenkaan emme itse aina ymmärrä ja muista, miten kekseliäitä voimme olla. Luovuutemme on jotenkin kadoksissa. Ajatuksemme ovat liian paljon kiinni asioissa, joiden luulemme olevan tärkeitä, vaikka ne eivät olekaan. Emme näe oleellisia asioita.

Luovuuden osat

Saku Tuominen on kirjassaan Luova järkevyys määritellyt luovuuden yksinkertaisesti. Luovuus sisältää neljä osaa. Ensiksi on oltava kyky nähdä. Ihmisen on pysähdyttävä katsomaan ja tunnistettava ongelmakohdat. Toiseksi pitää olla halu tehdä. Ongelmien tunnistaminen ei riitä, ellei niihin tartuta ja ryhdytä muuttamaan. Lisäksi Tuomisen mukaan luovuuden on tähdättävä aina siihen, että asiat tehdään vähän paremmin tai paljon paremmin.

Mutta miksi luovuus on niin vaikeaa? Onko ongelma siinä, että olet kadottanut kykysi nähdä? Vai siinä, ettet uskalla tai halua tehdä? Vai onko kysymys siitä, että luovuus kärsii kiireestä?

 Onko sinulla liian paljon asioita, joihin aikasi ja henkiset voimavarasi kuluvat? Et enää näe.

Steve Jobsin kyky nähdä

Vuonna 1982 silloin vasta 26-vuotias Applen perustaja Steve Jobs piti puheen lahjakkaille nuorille saatuaan Golden Plate -palkinnon Academy of Achievement – säätiöltä Washingtonissa. Puheessaan hän toi esiin muutamia omia näkemyksiään luovuudesta ja miten ne ovat auttanut häntä menestymään.

Jobs vertasi puheessaan omaa luovuuttaan siihen, että hän ikään kuin katsoo kaupunkia 80. kerroksesta ja näkee koko kaupungin yhdellä kertaa ja yhteydet eri paikkojen välillä. Muut ihmiset sen sijaan ovat katutasossa ja yrittävät selvittää, miten päästä paikasta A paikkaan B lukemalla ”noita typeriä pikku karttoja. Sinä voit nähdä koko asian ja voit tehdä yhteyksiä, jotka vain näyttävät ilmeisiltä, koska näet kokonaisuuden. Siksi älykkäät ihmiset tuntevat syyllisyyttä, koska he vain näkevät asioita, he vain sanovat hei, katsokaa tätä, näin se on, ja muut ihmiset antavat heille näitä typeriä palkintoja ja se tuntuu heistä hassulta.”

Jobsin mielestä tärkeintä, jos haluaa olla innovatiivinen, on yhdistää asioita eri tavalla kuin muut. Se vaatii, että sinulla pitää olla ”eri pussillinen kokemuksia kuin kaikilla muilla”. Muuten tekee samoja asioita kuin kaikki muut, eikä ole innovatiivinen, ”eikä kukaan anna sinulle palkintoa”. Joten se, mitä sinun pitää tehdä on hankkia erilaisia kokemuksia kuin normaalisti.

Mitä erilaisempia kokemuksesi ovat, sitä erilaisempia ovat myös ideasi.

Näkemisen esteet

Luovuuden ensimmäinen vaihe on kyky nähdä. Näkemistä helpottaa, jos pystyt poistamaan kaiken turhan, joka estää näkemästä asioiden oleellista ydintä. Jos pystyt yksinkertaistamaan elämääsi, huomaat helpommin luovat kykysi. Yksinkertaistaminen voi olla avain luovuuteen.

”Yksinkertaisen tekeminen monimutkaiseksi on tavallista; monimutkaisen tekeminen yksinkertaiseksi, mahtavan yksinkertaiseksi, on luovuutta. ” – Charles Mingus

Yksinkertaistaminen voi olla hankalaa. Maailmankuulu filosofi ja matemaatikko Blaise Pascal kirjoitti jo vuonna 1657: ”Tein tästä kirjeestä pidemmän kuin tavallisesti, koska minulla ei ollut aikaa tehdä siitä lyhyempää”.

 Tämä on totta monessa asiassa, kun asiaa miettii hetken. Yksinkertaisuuden järkevä soveltaminen voi auttaa meitä olemaan luovia, olipa kyseessä kirjoittaminen, taiteen tekeminen, ongelmanratkaisu, yrityksen perustaminen tai tavalliset arjen tilanteet ja ongelmat.

Ihmisiä, jotka haluavat olla luovia, haittaavat erilaiset monimutkaisuudet – liian monimutkaiset välineet, liian suuret hankkeet, nykyajan tietotekniikka ja 24/7- elämä, liian monet ”kokit”, liian monet vaihtoehdot, liika kiire. Monimutkaisuudet ovat luovuuden esteitä. Kannattaa etsiä tapoja yksinkertaistaa asioita, vähentää turhaa ja lisätä keskittymistä olennaiseen.

Myös liika tieto voi olla huono asia luovuudesta puhuttaessa. Yksinkertaistaminen eli liian tiedon, tai yleensä tiedon karsiminen auttaa erottamaan todellisen signaalin taustamelusta.

 Kun pääset irti epäolennaisista yksityiskohdista, pystyt näkemään olennaiset asiat ja niiden väliset suhteet.

Yksinkertaista, ja päästä luovuutesi esiin.

Luovuus on vain asioiden yhdistämistä. Steve Jobs

.

Luovuutta ja sen merkitystä menestymisessä käsitellään laajemmin kirjassani Menestymisen taito.  Voit ostaa sen kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *