Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

.

Määräaika painaa päälle. Tiedät, että sinun pitäisi tarttua työhön, mutta keksit koko ajan muuta puuhaa. Vaikka sisäinen ääni kehottaa toimimaan ja ahdistus kasvaa, viivyttelet edelleen.

Viivyttely on ollut ihmisten riesana aina. Jo yli kaksituhatta vuotta sitten filosofi Sokrates pohti, miksi teemme usein päinvastoin kuin näemme parhaaksi.

Vitkuttelu vaikuttaa järjettömältä. Mikään looginen ajattelu ei tunnu auttavan. Tiedät jo, mitä sinun pitäisi tehdä, mutta et kuitenkaan toimi. Joten miten voisit toimia toisin?

Vitkuttelussa on kysymys tunteista

Viivyttely on taistelua limbisen järjestelmän, aivojen vanhan osan, ja etuotsalohkon, aivojen uudemman osan, välillä. Tässä taistelussa on mukana monia tunteita.

Monet tutkijat ovatkin tulleet siihen johtopäätökseen, että viivyttely on ongelma tunteidemme hallinnassa, ei ajanhallinnassa. Viivyttely liittyy yleensä kielteisiin tunteisiin, kuten ahdistukseen ja toivottomuuteen, ja se voi johtaa jopa masennukseen.

Kuitenkin suuri osa ahdistuksesta, jonka koemme viivytellessämme, johtuu omasta vastarinnastamme viivyttelyä kohtaan. Tunnemme häpeää viivytellessämme ja stressiä siitä, että olemme viivyttelet.

Vitkuttelua tulisikin lähestyä tiedon lähteenä. Se kertoo kehon ja mielen välisestä emotionaalisesta kamppailusta. Viestin huomioimatta jättäminen voi pahentaa negatiivisia tunteita, kun taas vitkuttelun hyväksyminen ja viestin tulkinta voivat auttaa vapautumaan ja suojelemaan mielen terveyttä.

Tehtävä, jota lykkäämme, saa meidät tuntemaan olomme huonoksi. Ehkä se on tylsää, liian vaikeaa tai olemme huolissamme epäonnistumisesta. Parantaaksemme oloamme tällä hetkellä alamme tehdä jotain muuta, kuten katsomaan videoita tai selaamaan Instagramia.

Psykologien ammattikielellä viivyttelet saavuttaaksesi lyhyen aikavälin positiivisen hedonistisen kokemuksen, välittömän tyydytyksen, pitkän aikavälin tavoitteiden kustannuksella.

Taistelussa lyhyen ajan palkinnon (Youtube videon katsominen) tuoma tyydytys voittaa pitkän aikavälin palkinnon (gradun valmistuminen). Koko päivä voi helposti täyttyä noista nopeaa tyydytystä tuovista tekemisistä.

Vitkuttelu, vaikka se helpottaakin lyhyellä aikavälillä, johtaa helposti syyllisyyden tunteeseen, joka lopulta pahentaakin alkuperäistä stressiä.

Lähesty vitkuttelua käytännöllisesti

Jos haluat tutkia omia vitkutteluun johtavia tunteitasi, voit tarkastella niitä esimerkiksi seuraavien neljän tekijän kautta.

 Kun vitkuttelet, pohdi onko tehtävä vaikea, epäselvä, pelottava vai tylsä. Ne ovat ehkä yleisimmät negatiivisia tunteita ja vitkuttelua aiheuttavat tekijät. Jokaiseen liittyy omat strategiansa alkuun pääsemiseen.

Pohdi sitten mielessäsi tehtävän suorittamiseen liittyvää tunnetta selvittääksesi, lykkäätkö sitä, koska tehtävä on vaikea, epäselvä, pelottava tai tylsä. Se voi olla myös useiden tunteiden yhdistelmä. Käytä sitten vastaavaa strategiaa aloittaaksesi.

Vitkuttelu on joskus vain hyväksyttävä

Jos tämä strategia ei toimi, on myös mahdollista, että ongelma ei johdu itse tehtävästä ja tarvitset tauon. Tehtävä ei ole vaikea, epäselvä, pelottava tai tylsä, olet vain väsynyt. Sen sijaan, että tuntisit syyllisyyttä viivyttelemisestä, anna sen olla toistaiseksi ja keskity lepäämiseen ja akkujesi lataamiseen.

Viivyttely on keino, jolla keho ja mieli kertovat sinulle, ettet tunne olosi mukavaksi matkalla eteenpäin. Se on täysin luonnollista, ja toisinaan on okei vain mennä sen kanssa.

Mutta kun viivyttely on toistuvaa ja estää sinua saavuttamasta tavoitteitasi, on hyvä kysyä itseltäsi miksi, ilman että vain rankaiset itseäsi tässä prosessissa. Vältät turhaa ahdistusta ja pääset irti vitkuttelusta paljon nopeammin.

Meillä on aivot, jotka on rakentuneet välittömän palkkion suosimiseksi. Vitkuttelussa nykyinen minä toteaa, että nyt tuntuu hyvältä. Joten viivyttelemme sitoutumista, vaikka se johtaakin huonompaan tilanteeseen myöhemmin. Tim Pychyl.

Vitkuttelusta, aloittamisen ongelmista ja keinoista aloittaa helpommin ja tehokkaammin voit lukea laajemmin kirjasta Aloittamisen taito. Voit ostaa sen tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *