Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

.

Käyttämilläsi vaatteilla voi olla merkittävä vaikutus elämääsi sen eri osa-alueilla.

Ne vaikuttavat mielialaasi ja itseluottamukseesi. Pukeutumisesi voi muokata sitä, miten muut ihmiset näkevät sinut, ammattitaitosi, luotettavuutesi ja pätevyytesi.  Vaatteet myös välittävät muille omaa identiteettiäsi ja sosiaalista asemaasi.

Pukeutumisella voi olla myös selkeä vaikutus tuottavuuteesi ja suorituksiisi.

Seuraavassa käyn läpi kaksi esimerkkiä, miten yksinkertaisilla pukeutumiseen liittyvillä keinoilla voit parantaa henkilökohtaista suorituskykyäsi.

Tee parempia päätöksiä: Käytä samanlaisia vaatteita

Jokainen tietoisesti tehty päätös kuluttaa aivojen energiaa. Ja mitä suurempia ja tärkeimpiä ne ovat, sitä enemmän energiaa kuluu. Aivot kuluttavat normaalisti 20 % ihmisen energian käytöstä, mutta mitä enemmän tietoinen mieli kuormittuu, esimerkiksi juuri suuresta määrästä päätöksiä, sitä enemmän energiaa kuluu. Päätökset kuluttavat tahdonvoimaa ja tietoisen mielen toimintakykyä.

Yksi tapa tehdä parempia päätöksiä ja samalla torjua päätöksiin liittyvää energian kulutusta, päätösväsymystä, on etsiä sellaisia yksittäisiä päätöksiä, jotka poistavat kymmeniä tai satoja muita päätöksiä.

Vähemmän päätöksiä parantaa tuottavuutta ja keskittymistä, nostaa energiatasoja ja antaa enemmän aikaa tehdä asioita, joista pidät ja jotka ovat sinulle tärkeitä.

Tunnettu liikkeenjohdon asiantuntija Peter Drucker on sanonut, että sinulla on tapana ajatella, että teet paljon erilaisia päätöksiä. Mutta itse asiassa, jos tarkastelet asiaa tarkemmin, voit alkaa ymmärtää, että monet päätökset, jotka näyttävät erilaisilta päätöksiltä, kuuluvat samaan päätösluokkaan.

Tällaisia ovat esimerkiksi vaatteita, ruokaa ja sijoittamista koskevat valinnat.

Applen suuruuden luoja Steve Jobs pukeutui aina samalla tavalla. Hänellä oli poolokauluspaita ja farkut. Hän on selittänyt tapaa sillä, että näin hänellä on vähemmän päätettäviä asioita, ja hän voi suunnata energiansa tärkeimpiin tehtäviin. Myös monet muut tunnetut henkilöt (mm. Barack Obama ja Mark Zuckerberg) ovat noudattaneet samaa periaatetta.

Jotkut ihmiset viettävät paljon aikaa päättäessään, miten pukeutua. Jos käytät samoja tai samanlaisia vaatteita joka päivä, ne on helppo vetää kaapista ja laittaa se päälle. Sinun ei tarvitse ajatella mitään, jos kaapissasi on vain mustia poolopaitoja!

Tai osta vain samanlaisia sukkia, niin et koskaan enää mieti, mitkä sukat laitat jalkaasi tai joudu pyykin jälkeen etsimään sukallesi pari.

Pukeutumalla eroon vitkuttelusta

Kaikki tuskailemme joskus asioiden tekemisen, tai oikeastaan niiden tekemättömyyden ja tekemisen aloittamisen kanssa. Vitkuttelun, prokrastinaation, ongelmat ovat useimmille meistä tuttuja. Vitkuttelun torjumiseen on kehitetty myös lukematon määrä erilaisia ohjeita ja keinoja.

Kun haluat aloittaa jonkun asian tekemisen, eräs hyvä perusohje on tehdä ensimmäisenä toimenpiteenä kaikki olosuhteet tuolle asialle sopiviksi.

Ota esille kaikki, mitä tarvitset tekemiseen ja järjestä ne tarvittaessa sopivasti. Vie pois kaikki, mitä et tarvitse ja mikä voi häiritä tekemistä. Muokkaa ympäristösi kaikin tavoin otolliseksi.

Yllättävää kyllä, eräänä ensimmäisistä toimenpiteistä voi toimia myös pukeutuminen, se mitä panet päällesi. Usein se, että pukeudut juuri nyt edessä olevaa tekemistä varten, voi olla ratkaiseva askel päästäksesi alkuun. Kyse on ns. univormuvaikutuksesta.

Olet esimerkiksi päättänyt, tai jopa tehnyt uudenvuoden lupauksen, että käyt lenkillä vaikkapa neljä kertaa viikossa tiettyinä viikonpäivinä. Kun lenkkipäiväaamu tai -ilta sitten koittaa, ja sinun pitäisi lähteä lenkille, tunnet hirmuista vastenmielisyyttä koko ajatusta kohtaan.

Silloin voit kokeilla tätä pukeutumiskeinoa. Päätät, että puet nyt vain lenkkivaatteet päällesi ja panet lenkkikengät jalkaasi. Ja katsot mitä tapahtuu.

Kun olet tehnyt sen, veikkaanpa, että tuskin viitsit oleskella niissä pitkään tai ottaa ne saman tien pois päältäsi, vaan lähdet myös lenkille.

Juokseminen voi tuntua liian kovalta, mutta juoksuvaatteiden pukeminen on helppoa. Aloita siitä. Mene sitten ovelle ja pane kengät jalkaasi. Nyt kun olet ottanut muutaman askeleen kohti juoksemista ja nyt kun ”univormu” on päällä, todella meneminen ulos ja juokseminen tuntuu luonnolliselta seuraavalta vaiheelta.

Tai otetaan toinen kevääseen liittyvä esimerkki. Sinun pitäisi käsitellä terassin lattia öljyllä, eikä tämä moneen kertaan lykkäämäsi urakka oikein sytytä (vaikka olet jo ostanut terassiöljynkin).

Ota ensimmäinen askel ja pue vain aluksi maalaamiseen sopivat vaatteet päällesi. Päätös jatkaa aloittamalla maalaus syntyy sen jälkeen yllättävän helposti.

Kaikille ikävältä vaikuttaville töille voisi periaatteessa kehittää oman ”univormun” tätä periaatetta varten.

Asun muuttaminen tarkoitettua työtä vastaavaksi antaa aivoille signaalin, että nyt on aika ryhtyä tekemään asun mukaista tehtävää.

Käy läpi pukeutumisesi

Kaiken kaikkiaan vaatevalintasi ovat enemmän kuin vain tyylikysymys. Ne voivat vaikuttaa tunteisiisi, käyttäytymiseesi, toimintaasi ja tuottavuuteesi sekä vuorovaikutukseesi muiden kanssa.

Käytä siksi joskus enemmänkin kuin yksi hetki pukeutumisesi miettimiseen eri tilanteissa. Se voi kannattaa.

Tärkeä osa menestymiseen pukeutumista ei ole vain hyvin pukeutuminen, vaan sen varmistaminen, että se sopii tilaisuuteen tai ympäristöön.  

Susan C. Young

.

Menestymisen osa-alueista voit lukea kattavammin kirjassa Menestymisen taito.  Voit ostaa kirjan kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *