Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

.

Kiinalaisen sananlaskun mukaan paras aika istuttaa puu oli 20 vuotta sitten, mutta toiseksi paras aika on nyt. Tämä viisaus kuvastaa tarvetta siirtyä suunnittelusta toimintaan. Usein suunnittelemme ja valmistaudumme enemmän kuin todella toimimme.

Tämä voi johtaa siihen, että mahdollisuudet valuvat käsistämme. Toiminta luo liikevoimaa, joka auttaa meitä ylittämään aloittamisen kynnyksen ja tuo lisämotivaatiota matkan varrella. Toiminnan aloittaminen käynnistää oppimisprosessin, joka on välttämätön kasvulle.

Elämä on enemmän pokeria kuin shakkia

Elämä ei aina noudata suunnitelmiamme. Voit yrittää suunnitella kaiken mitä haluat etukäteen. Et kuitenkaan koskaan pysty tietämään, mitä kaikkea voi tapahtua.

Kuten shakissa, voimme ennustaa muutaman siirron eteenpäin, mutta lopulta vastustajamme liikkeet – tai elämän yllätykset – voivat olla arvaamattomia. Elämässä ei ole samanlaisia pysyviä sääntöjä kuin shakissa.

Tässä kohtaa elämä muistuttaa enemmän pokeria, jossa sekä tuuri että taito näyttelevät roolia. Kokemuksen kautta oppiminen on avainasemassa.

Etkä voi myöskään tietää, miltä sinusta tuntuu ja teet jossakin uudessa tilanteessa. Siksi sellaista, mitä ei tiedä, ei voi suunnitella etukäteen. Sinun on aloitettava, tehtävä ja opittava matkan varrella.

Paras tapa oppia on tekeminen

Suunnitteluun pakottaa usein asiaan liittyvä tietämyksesi taso. Tasoja on kolme.

Taso 1. Asiat, jotka tiedät; ne eivät ole ongelma, tarvitaan ehkä vain vähän täsmennyksiä.

Taso 2. Asiat, jotka tiedät, ettet tiedä; näitä pelkäät ja ne voivat estää aloittamisen, mutta voit määritellä ongelman ja tunnistaa resurssit, joita tarvitset sen ratkaisemiseksi.

Taso 3. Asiat, joita et tiedä, ettet tiedä; ne voi oppia tietämään vain tekemällä.

Paras ja nopein tapa oppia on tekeminen ja kokemus. Vasta silloin huomaat, mitä et tiedä, ja pystyt suunnittelemaan ja toimimaan sen mukaisesti.

Oppiminen ja kasvu tapahtuvat kaikilla kolmella tasolla, mutta paras kasvu tapahtuu, kun liikut tasolla 3. Et tiedä, mitä et tiedä. Se tarkoittaa, että et tule koskaan tietämään, mitä et tiedä, ellet tee asialle jotain. Ja parhaiten asian oppii tekemällä.

Yrityksen perustaminen

Ajattele, että olet aloittamassa uutta yritystä. Sinulla voi olla jo paljon tietoa joistakin asioista, esimerkiksi tuotteesta, palvelusta ja asiakkaista. Toisista asioista tiedät, että tarvitset lisää tietoa, esimerkiksi kirjanpidosta ja verotuksesta. Tiedät lisäksi, mistä todennäköisemmin saat apua niiden hoitamiseen.

On myös asioita, joiden et edes tiedä tulevan sinua vastaan aloitettuasi yrityksen. Ne ovat silti asioita, joista sinun pitää selviytyä päästäksesi eteenpäin. Tällaisia asioita voivat olla esimerkiksi jotkut erikoiset viranomaisluvat ja tuotettasi koskevat lait ja säädökset, joista et ole koskaan kuullutkaan. Ne opit tietämään vasta toiminnan alettua.

Toiminta luo liikevoimaa

Vaikka suunnittelu on tärkeää, toiminnan aloittaminen tuo oppimisen ja kasvun, jota suunnittelu ei voi yksin tarjota.

Toiminta synnyttää liikevoimaa. Kun ryhdyt toimiin ja näet pieniäkin tuloksia, se lisää itseluottamustasi ja motivaatiotasi. Tämä uusi itsevarmuus voi saada sinut aktivoitumaan entistä enemmän.

Toiminta antaa myös palautetta, jonka avulla voit oppia ja kehittyä. Jokainen tekemäsi toiminto antaa merkityksellisiä tietoja siitä, mikä toimii ja mikä ei, mikä auttaa sinua tarkentamaan lähestymistapaasi ja tekemään parempia päätöksiä edistyessäsi.

Tämä ei tarkoita, että suunnittelu ei kannata. Suunnittelulla on aina paikkansa. Uuden asian aloittaminen ilman mitään tietoa tai koulutusta ei ole hyvä idea.

Uskalla ottaa riskiä

Riski siitä, ettei tee mitään, voi olla suurempi kuin jos alkaa tehdä.

Joskus et uskalla lähteä liikkeelle ja aloittaa, koska pelkäät, että aloittamiseen liittyy liian suuri riski. Silloin kannattaa miettiä, minkälainen riski on olla tekemättä mitään. Kumpi on parempi, pysyä paikallaan vai aloittaa jotain uutta. Joskus toimimattomuuteen sisältyy vielä suurempi riski. Riskin välttäminen voi olla riskin ottamista, koska riskit tarjoavat mahdollisuuksia, joista ei kannata luopua.

Tietokirjailija Max Guntherin mukaan on kaksi tapaa olla lähes varma häviäjä elämässä. Yksi on ottaa typeriä riskejä; toisin sanoen riskejä, jotka eivät ole oikeassa suhteessa tavoiteltuihin etuihin. Ja toinen on olla ottamatta mitään riskejä.

Uuden aloittaminen ei tarkoita sitoutumista siihen ikuisesti. Voimme aina muuttaa suuntaa.

Aikatekijän vaikutus

Riskin ottamisessa jää usein huomioimatta aikahorisontti. Mitä nopeammin haluat onnistua tai menestyä, sitä suurempi epävarmuus, riski, siihen sisältyy. Ja päinvastoin, mitä enemmän sinulla on aikaa, sitä enemmän on mahdollisuuksia ja keinoja onnistua. Siksi eräitä asioita, esimerkiksi sijoittaminen, kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisin.

Aikatekijään riskin minimoimisessa liittyy myös pienten askelten taktiikka. Kun aloitat etenemällä pienten toimenpiteiden avulla, voit seurata riskitekijöitä ja muuttaa toimintaasi tarpeen mukaan. Kuten aikaisemmin todettiin, tämä sopii esimerkiksi sijoittamiseen hyvin.

Mitä voit tehdä

Vuoden kuluttua saatat toivoa, että olisit aloittanut tänään. Karen Lamb

.Tämä on lyhennetty ote kirjasta  Aloittamisen taito. Voit ostaa sen tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *