Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

.

Mikä käsitys sinulla on onnesta? Ajatteletko, että lottovoitto tai muu suuri onnenpotku johtuu täysin sattumasta? Vai oletko varma, että sinä itse voit vaikuttaa suurimpaan osaan onnenpotkuista, joita sinulle tapahtuu?

Arvioidaan, että useimmilla ihmisillä binäärinen käsitys onnesta. Se tarkoittaa, että heidän mielestään jotkut ihmiset (suurin osa ihmisistä) ei ole onnekkaita, ja että jotkut harvat ovat.

Tämä on aika pitkälle totta. Jotkut ihmiset ovat syntyneet etuoikeutettuun asemaan, jotkut vain voittavat kirjaimellisesti tai kuvaannollisesti loton tai vastaavaa.

Binäärisen onnenmallin omaksuminen voi olla lohdullista. Jos saat vain huonon lottorivin, et voi tehdä asialle mitään. Sinun epäonnistumisesi ei ole omaa syytäsi.

Voiko onnea vastaan mennä?

Mutta entä jos sinulle sanottaisiin, että on ihmisiä, joilla on taito luoda onnea itselleen? Uskoisitko sitä?

Meillä kaikilla on oma käsityksemme onnesta ja onnekkuudesta. Toiset uskovat, että omilla valinnoilla voi vaikuttaa onneen (lottonumerot valitaan läheisten syntymäpäivien perusteella). Toisten mielestä onneen ei kannata lainkaan luottaa, siihen ei voi vaikuttaa mitenkään.

Totuus lienee, tässäkin asiassa, jossakin noiden äärimmäisten näkemysten välillä. Sattuma sinänsä on täysin meistä tai mistään tekemästämme riippumaton, mutta sen todennäköisyydet ja seuraukset voimme ottaa huomioon ja toimia niiden mukaan.

Voimme joskus lisätä onnen mahdollisuutta, mennä onnea vastaan.

Onnekkuuden neljä tasoa

Onnea ja onnekkuutta voi lisätä eri tavoilla. Kun määritellään, että onni on sattuma, joka havaitaan, voidaan asiaa lähestyä neljällä tasolla. Onnen mahdollisuus kasvaa tasosta toiseen. Periaatteen on alkuaan esittänyt tunnettu ohjelmistokehittäjä, yrittäjä ja sijoittaja Marc Andreessen.

Taso 1. Ensimmäisellä tasolla onni on sattuma, johon kuka tahansa voi törmätä. Kysymys on puhtaasta onnenpotkusta, ilman että sinun tarvitsee tehdä mitään. Sinulla on samanlainen onni kuin kasvilla. Kasvi ei liiku. Se, pärjääkö kasvi hyvin vai ei, riippuu pitkälti vain siitä, mihin sen siemen sattuu laskeutumaan. 

Joskus se sokeakin kana jyvän löytää. Sanonta

Taso 2. Toisella tasolla puhutaan ilmiöstä ”luck in motion”, eli liikkeessä todennäköisyys kasvaa. Tällöin lisätään tietoisesti sattumien todennäköisyyttä. Onnekkuudessahan on kysymys sattumasta ja todennäköisyyksistä. Lototaan useampi rivi, yritetään monta kertaa, tavataan paljon erilaisia ihmisiä, luodaan verkostoja, tutustutaan moniin uusiin asioihin.

 Mitä enemmän meillä on tilanteita, joissa on mahdollisuus törmätä onneen, sitä todennäköisemmin niin käy. Toiminta, liikkuminen, uteliaisuus, ahkeruus ja erilaisuus ovat avainasioita.

En ole koskaan kuullut kenenkään kompastuneen johonkin istumalla paikallaan.  Charles Kettering

Taso 3. Kolmas taso tarkoittaa, että edelliseen tasoon lisätään valmistautunut, vastaanottava asenne.

 Me tiedostamme, miltä onni näyttää. Kun eteemme tulee mahdollisuus, ymmärrämme tarttua siihen. Meillä on tieto, minkälaista mahdollisuutta etsimme, mikä sopii meidän tai yrityksemme osaamiseen, vahvuuksiin ja resursseihin.

Kun sinulla on selkeä ajatus, visio, tavoite, mihin haluat mennä, olet valmis tarttumaan tilaisuuteen, sattumaan, kun sellainen tulee kohdalle.

Ensinnäkin on etukäteen opeteltava tietämään, miltä onni näyttää. Käytännön elämään siirrettynä tämä tarkoittaa, että on mietittävä, mitä tietoa halutaan, mitkä tilanteet ja asiat ovat ratkaisevia menestyksen kannalta. Toiseksi on oltava jatkuvasti valppaana, jotta tilaisuuden tullessa ehtii reagoida ja tarttua onneen.

Sattuma suosii valmistautunutta mieltä. Louis Pasteur

Taso 4. Äärimmilleen vietynä voidaan puhua tasosta neljä, jolloin toimintamme on suunnattua, mahdollisuuksien etsiminen on pitkälle vietyä, systemaattista tiedonkeräystä ja analysointia.

Uskon suuresti onneen, ja olen huomannut, että mitä kovemmin työskentelen, sitä enemmän minulla on sitä.  Thomas Jefferson

Richard Feynmanin keino

Richard Feynman on kertonut erään keinon, miten hän lisää onnekkuutta ja ratkaisee ongelmia.  Sinun on pidettävä tusina suosikkiongelmiasi jatkuvasti mielessäsi, vaikka ne ovatkin yleisesti ottaen lepotilassa.

Joka kerta kun kuulet tai luet jonkun uuden ajatusmallin tai uuden tutkimustuloksen, testaa sitä jokaisessa kahdestatoista ongelmastasi nähdäksesi, auttaako se. Aina silloin tällöin tulee osuma, ja ihmiset sanovat: ”Kuinka hän teki sen? Hänen täytyy olla nero!”

.

Onnekkuudesta ja sattumasta menestymisessä voit lukea kattavammin kirjassa Menestymisen taito.  Voit ostaa kirjan kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

Yksi vastaus

  1. Juuripa näin. Lisäisin tuohon vielä, että onnea kannattaa hakea omalta tontilta, omasta sydämestä. Ei naapuria kadehtien. Onnea on ja paljon, kunhan sen tunnistaa!

    Niin ja pari lottoriviäkin voi vakiona roikottaa, jos vaikka….onnistaisi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *