Kun sinulle tarjotaan 50 euroa nyt tai 100 euroa vuoden päästä, mitä teet?
Useimmat ihmiset valitsevat 50 euroa välittömästi. Miksi? Onhan 100 euroa ajan kulumisenkin huomioiden paljon parempi kuin 50 euroa.
Jostain syystä kuitenkin valitsemme pienemmän hyödyn tänään kuin suuremman hyödyn myöhemmin.
Nykyisyysharha on ajattelun vinouma
Kysymyksessä on muunnelma eräästä yleisestä ajattelun virheestä, kognitiivisesta vinoumasta nimeltä nykyisyysharha.
Se tarkoittaa taipumusta valita mieluummin pienempi palkkio nyt kuin odottaa suurempaa palkkiota tulevaisuudessa.
Pitkän aikavälin tavoitteiden uhraaminen hetken mieltymysten alttarille
Me kaikki kampailemme hyvinvointimme ja tuottavuutemme kanssa tavalla tai toisella. Pyrimme saavuttamaan tavoitteemme ja saamaan asioita aikaiseksi, mutta usein huomaamme viivyttelevämme ja harhautuvamme tärkeistä tehtävistä.
Tämän ilmiön taustalla vaikuttaa nykyisyysharha – ihmismielen taipumus arvostaa välittömiä palkintoja enemmän kuin tulevaisuuden etuja.
Nykyisyysharhan ydin on ristiriita lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteiden välillä. Halumme tehdä jotain miellyttävää tai nautinnollista juuri nyt on voimakkaampi kuin halu saavuttaa pidemmän aikavälin tavoitteita.
Siksi saatamme tuhlata aikaa sosiaalisessa mediassa työtehtävien sijaan, ahmia epäterveellisiä herkkuja kuntoilun asemesta tai jättää säästämättä eläkepäivien varalle.
Aivot suosivat välittömiä palkkioita
Aivomme pelaavat suurta roolia tässä. Tutkimukset ovat paljastaneet, että välittömät palkkiot aktivoivat aivojemme palkitsemisjärjestelmää voimakkaammin kuin viivästetyt palkkiot.
Päätöksentekokeskuksemme reagoivat siis voimakkaammin välittömään tyydytykseen kuin pitkän aikavälin hyötyihin. Tämä neurobiologinen vääristymä selittää paljon nykyisyysharhasta.
Hedonistiset houkutukset voittavat
Psykologien ammattikielellä ihminen viivyttelee saavuttaakseen lyhyen aikavälin positiivisen hedonistisen kokemuksen, välittömän tyydytyksen, pitkän aikavälin tavoitteiden kustannuksella.
Taistelussa lyhyen ajan palkinnon (Youtube videon katsominen) tuoma tyydytys voittaa pitkän aikavälin palkinnon (gradun valmistuminen). Koko päivä voi helposti täyttyä noista nopeaa tyydytystä tuovista tekemisistä.
Nykyisyysharha ja hedonistiset houkutukset ovat suuri tekijä prokrastinaation, vitkuttelun ilmenemisessä.
Kaksi minää vastakkain
Kun teet päätöstä, tilanteessa ovat vastakkain nykyhetken sinä ja tulevaisuuden sinä. Kun lykkäät tärkeään kokeeseen lukemista huomiseen, voit tehdä tänään jotain kivaa (nykyinen sinä). Huomenna kuitenkin ihmettelet, miksi et aloittanut lukemista jo aikaisemmin (tulevaisuuden sinä).
Aivotutkimuksissa on havaittu, että erotamme ajattelussamme nykyisen minä ja tulevan minän toisistaan. Ajattelemme tulevaa itseä ikään kuin muukalaisena. Siksi myös toimimme nykyistä minää suosien, teemme itsellemme haittaa tai vitkuttelemme.
Meillä on aivot, jotka on rakentuneet välittömän palkkion suosimiseksi. Vitkuttelussa nykyinen minä toteaa, että nyt tuntuu hyvältä. Joten viivyttelemme sitoutumista, vaikka se johtaakin huonompaan tilanteeseen myöhemmin. Tohtori Tim Pychyl, kirjailija ja psykologi.
Strategiat nykyisyysharhan hallintaan
Nykyisyysharhan torjumiseen on erilaisia strategioita.
Nopein keino on löytää tapa tehdä pitkän aikavälin tavoitteiden eduista välittömiä.
Se tarkoittaa, että samalla kun torjut lyhyen aikavälin välittömän hedonistisen kokemuksen ja sitoudut pitkän aikavälin toteutukseen, palkitset itseäsi jollain sopivalla tavalla.
Esimerkiksi kun sinun pitäisi kirjoittaa esseetä, päätä, että kirjoitat 30 minuuttia, ja sen jälkeen voit selata Instagramia/X:ää 5 minuuttia.
Tai päätä, että saat kuunnella mielimusiikkiasi vain kuntoilun yhteydessä
.
Tulevaisuus riippuu siitä, mitä teemme nykyhetkellä. Mahatma Gandhi
.
Nykyisyysharhan vaikutuksesta vitkutteluun, prokrastinaatioon, voit lukea laajemmin kirjasta Aloittamisen taito. Voit ostaa sen tästä.