Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

.

Onko sinulle tuttua, että aamut ovat tuskaa, mutta illalla piristyt? Tai kenties päinvastoin, aamuisin säteilet energiaa, mutta ilta tulee kuin seinä vastaan?

Tämä kaikki liittyy ihmisen vuorokausirytmiin ja kronotyyppeihin, jotka määrittelevät, milloin olemme parhaimmillamme. Nämä biologiset rytmit vaikuttavat toimintaasi ja tuottavuuteesi ja sinulla voi olla käyttöä vinkeille, miten säätää päivärytmiäsi maksimoidaksesi työtehosi.

Kronotyyppisi on geneettisesti määrätty

Kronotyyppi on ihmisen geneettinen ominaisuus ja se tarkoittaa kehon luonnollista uni-valverytmiä. Sitä voi kutsua myös vireystyypiksi tai aikatyypiksi. Yleensä ihmiset jaotellaan aamuvirkkuihin ja ”yökukkujiin”.

 Psykologi ja unitutkija Michael Breusin mukaan kronotyyppejä on kuitenkin neljä (suluissa osuus ihmisistä):

  1. Aamuvirkut leijonat   (15 %)
  2. Keskipäivällä kukoistavat karhut  (55 %)
  3. Iltavirkut sudet  (15 %)
  4. Herkkäuniset delfiinit   (10 %)

.

Ihmiset on tämän näkemyksen mukaan ohjelmoitu geneettisesti toimimaan tiettyinä kellonaikoina paremmin kuin toisina. Jos pystyy sopeuttamaan oman arkirytminsä kronotyyppiinsä mukaiseksi, elämästä tulee huomattavasti helpompaa. Esimerkiksi uniongelmat ja uupumus voivat johtua siitä, että ihminen elää eri tahdissa kuin hänen sisäinen kellonsa haluaisi.

Selvitä oma kronotyyppisi

Jokaisella on ainakin tuntuma omasta kronotyypistään, mutta voit yksinkertaisen testin avulla selvittää oman kronotyyppisi https://thepowerofwhenquiz.com/

Kronotyypin vaikutus elämässä

Tutkijoiden mukaan ihmisen on erittäin vaikeaa muuttaa tarkoituksellisesti kronotyyppiään. Se voi kuitenkin muuttua koko elämän aikana.

Yleensä useimmat lapset ovat aamuvirkkuja.  Teini-iässä kronotyyppi muuttuu niin, että heidän on vaikea herätä kouluun. Sitten kronotyyppi muuttuu taas vähitellen aikaisemmaksi aikuisikään mennessä ja ihmisen vanhetessa.

Kun henkilön luonnollinen kronotyyppi on ristiriidassa hänen aikataulunsa vaatimusten kanssa, sitä kutsutaan sosiaaliseksi jetlagiksi.   Ihmiset, joilla on myöhäinen kronotyyppi, voivat kärsiä sosiaalisesta viiveestä ja tuntea olevansa pysyvästi väsyneitä, jos heidän täytyy herätä aikaisin töihin tai kouluun.

 Samoin ne, jotka haluavat mennä nukkumaan aikaisemmin, eivät välttämättä pärjää sosiaalisissa tai kulttuurisissa toimissa, jotka on ohjelmoitu myöhemmin illalla.

 Molemmille ryhmille keskittymistä tai luovuutta vaativat toimet voivat olla vaikeita heille epäsopivina aikoina.

Kronotyypit ja niiden vaikutus työsuoritukseen

Kronotyypit kertovat, milloin päivän aikana olemme luontaisesti virkeimpiä ja tuottavimpia. Erään toisen jaottelun mukaan, jossa ihmiset jaetaan karkeasti neljään ryhmään:

  1. Aamuvirkut heräävät pirteinä ja ovat tuottavimpia aamun ja aamupäivän tunteina.
  2. Iltavirkut saavat energiapiikkinsä iltapäivällä tai illalla.
  3. Välimuotoinen tyyppi on joustava, toimien hyvin läpi päivän.
  4. Unimäärään sopeutuvat ihmiset, joiden energiataso vaihtelee unen määrän ja laadun mukaan.

.

Tutkimukset osoittavat, että ihmisten suorituskyky vaihtelee päivän aikana heidän kronotyypistään riippuen. On havaittu, että aamuvirkut suoriutuivat paremmin kognitiivisista tehtävistä aamupäivällä, kun taas iltavirkut menestyivät paremmin samoissa tehtävissä iltapäivällä.

Eräs kiinnostava esimerkki on kouluissa tehty tutkimus, jossa iltavirkkujen oppilaiden koulupäivät aloitettiin myöhemmin. Tulokset osoittivat, että oppilaat olivat keskittyneempiä, suoriutuivat paremmin koulutehtävissä ja kokivat vähemmän stressiä.

Kuinka sopeuttaa työskentelytapasi kronotyyppisi mukaan

Hyödyntämällä tätä tietoa voit pyrkiä räätälöimään työpäiväsi vastaamaan luontaista energiarytmiäsi, työn ja työpaikan olosuhteet huomioiden. Aamuvirkkujen kannattaa ajoittaa kriittiset tehtävät aamuun ja aamupäivään, kun taas iltavirkut voivat säästää vaativat työt iltapäivään ja päivän loppuun.

Vinkkejä oman tuottavuuden maksimointiin:

.

Perehtymällä omaan vuorokausirytmiisi ja kronotyyppiisi voit merkittävästi parantaa tuottavuuttasi. Kun olet tietoinen, milloin olet parhaimmillasi, voit suunnitella päiväsi tehokkaammin ja saavuttaa parempia tuloksia työssäsi.

.

Aamurutiinista, aloittamisen ongelmista ja keinoista aloittaa helpommin ja tehokkaammin voit lukea laajemmin kirjasta Aloittamisen taito. Voit ostaa sen tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *