Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Yksi huipputuloksiin tähtäävän tarkoituksellisen harjoittelun perusperiaatteista on toiminta oman mukavuusalueen ulkopuolella, suorituskyvyn äärirajoilla. Tämä vaatii maksimaalista ponnistelua, oman kyvykkyyden äärirajoilla työskentelyä ja sinnikkyyttä.

Urheilun maailmassa korkean paikan harjoittelu on yksi esimerkki tästä. Tässä harjoittelussa keho altistuu vähähappisille olosuhteille, mikä pakottaa sen sopeutumaan ja parantaa kestävyyttä ja suorituskykyä.

Urheilijoiden hyötyminen korkeusharjoittelusta

Tunnetuin esimerkki lienee kenialaiset huippujuoksijat, joiden menestyksen taustalla ovat olosuhteet ja ympäristö, ei niinkään geneettinen lahjakkuus. Länsi-Keniassa, yli 2000 metrin korkeudessa, nämä juoksijat ovat tottuneet juoksemaan päivittäin pitkiä matkoja vähähappisessa ympäristössä. Tämä parantaa heidän kestävyyttään ja suorituskykyään merkittävästi.

Korkean paikan harjoittelusta onkin tullut suosittua useiden kestävyyslajien urheilijoiden piirissä.

Korkeusharjoittelun periaatteen soveltaminen

Mutta voisiko tätä periaatetta soveltaa laajemminkin muilla elämänalueilla, kuten oppimisessa, urakehityksessä ja henkilökohtaisessa kasvussa?

Korkeusharjoittelussa keho altistuu epämukaville olosuhteille, mikä pakottaa sen kehittymään. Samalla tavalla, kun altistamme itsemme uusille kovemmille haasteille, fyysinen ja psyykkinen suoritustasomme sopeutuu uuteen tilanteeseen. Asettamalla tavoitteita, jotka tuntuvat utopistisilta, voimme kehittää itseämme tehokkaammin. Kun sitten käytämme hankittuja taitoja normaalitilanteissa, ”alhaisemmassa ilmanpaineessa”, suoritus tuntuu helpolta.

Henkilökohtainen kokemus

Lasketteluharrastukseni alkuaikoina laskin Kuusamon Rukalla enimmäkseen helppoja rinteitä ja kokeilin varovasti jyrkempiä. Harrastuksen syventyessä lähdin hiihtolomalla Itävaltaan kokemaan todellista alppihiihtoa. Siellä kaikki rinteet tuntuivat vaativammilta, mutta kokeilin rohkeasti niitä kaikkia. Saman talven pääsiäislomalla palasin Rukalle, ja nyt vaativimmatkin rinteet tuntuivat lastenleikiltä Alppien jälkeen. Laskettelussa oli selvästi oma ”korkeusvaikutus”.

Missä korkeusharjoittelua voi soveltaa

Korkeusharjoittelun periaatteita voidaan soveltaa monilla eri aloilla ja tilanteissa, joissa pyritään parantamaan suorituskykyä tai kehittämään taitoja haastavammissa olosuhteissa. Tästä on paljon esimerkkejä:

  1. Sotilaiden ja turvallisuusjoukkojen koulutus: Puolustusvoimat, poliisi ja muut turvallisuusviranomaiset harjoittelevat usein vaativissa ympäristöolosuhteissa, kuten korkealla vuoristossa, äärimmäisissä kuumuus- tai kylmyysolosuhteissa, parantaakseen fyysistä ja henkistä kestävyyttään. Esimerkiksi Yhdysvaltojen asevoimien SERE-koulutusohjelmassa sotilaita altistetaan äärimmäisille tilanteille, kuten simuloidulle vankeudelle ja kuulusteluille.
  2. Liiketoiminta ja johtaminen: Jotkut yritykset järjestävät ”kovennettua” koulutusta tai simulaatioharjoituksia johtajilleen tai työntekijöilleen erittäin paineistetuissa tai haastavissa olosuhteissa, jotta normaali työympäristö tuntuisi helpommalta. Tutkimuksissa on todettu, että haastavammissa stressiolosuhteissa harjoitelleet johtajat suoriutuvat paremmin myös normaaleissa tilanteissa.
  3. Terveydenhuolto: Lääkärit ja hoitohenkilökunta harjoittelevat hätätilanteita simuloivissa skenaarioissa, joissa on korkea stressi ja aikapaine, jotta he olisivat paremmin valmistautuneita toimimaan todellisissa kriittisissä tilanteissa. Eräs tutkimus osoitti, että kirurgit, jotka harjoittelivat erittäin stressaavassa simuloidussa ympäristössä, suoriutuivat paremmin todellisissa leikkauksissa.

Yhteenveto

Korkeusharjoittelun periaatteiden soveltaminen arkipäivän tilanteisiin ei rajoitu pelkästään urheiluun. Olipa kyseessä urakehitys, oppiminen tai henkilökohtainen kasvu, altistamalla itsemme haastaville ja epämukaville olosuhteille voimme parantaa suorituskykyämme ja kehittää uusia taitoja.

Epämukavuusalueella toimiminen vaatii rohkeutta ja sinnikkyyttä, mutta palkitsee moninkertaisesti, kun palaamme normaaliolosuhteisiin ja huomaamme, kuinka paljon helpommaksi ne ovat muuttuneet.

.

Harjoittelusta ja kovasta työstä menestymisen osatekijöinä voit lukea kattavammin kirjassa Menestymisen taito.  Voit ostaa kirjan kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *