Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Kesä on ihmisen parasta aikaa, ainakin Suomessa.

Kesä ja kesäloma ovatkin monille vuoden odotetuin aika. Silloin on parhaat mahdollisuudet rentoutua, olla oma itsensä, irrottautua arjen kiireistä ja kerätä voimia tulevaa varten.

Sydänkesä lähestyy. Nyt alkaa olla aika ottaa iisisti, höllätä, hengittää pari kertaa syvään ja rentoutua. Yrittää unohtaa ainakin hetkeksi kiireet ja paineet.

Tutustu näihin kesäloma-ajatuksiin

Olen aikaisemmin kirjoittanut pari blogijuttua kesälomasta ja eräistä näkökulmista siihen:

Miten otat kesän oikein? Kesälomavitkuttelu ja muita keinoja

3 stoalaista näkökulmaa hyvään kesälomaan

Jutuissa on tarjolla monia hyviä vinkkejä täysipainoisen ja palkitsevan kesän ja kesäloman vieton suhteen.

Mutta pitäisikö tai kannattaako kesälomaa suunnitella etukäteen?

Tässä muutamia näkökantoja puolesta ja vastaan.

Miksi kesälomaa kannattaa suunnitella?

  1. Stressin vähentäminen: Hyvä suunnitelma auttaa vähentämään lomaan liittyvää stressiä. Tiedät, mitä odottaa ja voit nauttia lomasta ilman huolta siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu.
  2. Parempi ajankäyttö: Suunnitelman avulla voit varmistaa, että käytät aikasi tehokkaasti ja saat tehtyä ne asiat, jotka ovat sinulle tärkeitä. Voit välttää aikaa vievät turhat päätökset ja hukkaan menneet päivät.
  3. Mielekkäät kokemukset: Etukäteen suunnitellut aktiviteetit ja retket voivat taata, että koet lomasi aikana uusia ja mielenkiintoisia asioita, joita et ehkä spontaanisti löytäisi.
  4. Budjetin hallinta: Suunnitelman avulla voit pitää paremmin hallinnassa lomasi kustannuksia. Voit etukäteen miettiä, mihin haluat käyttää rahaa ja välttää ylilyöntejä.
  5. Sosiaalisten suhteiden vaaliminen: Suunnitelmallisuus mahdollistaa sen, että voit sopia tapaamisia ystävien ja perheen kanssa ja varmistaa, että kaikki tärkeät ihmiset mahtuvat lomaohjelmaan.

Miksi kesälomaa ei kannata suunnitella?

  1. Vapaus ja joustavuus: Ilman tiukkaa suunnitelmaa voit mennä sinne, minne mieli tekee ja tehdä asioita, jotka tuntuvat sillä hetkellä parhailta. Tämä voi lisätä rentoutumisen tunnetta ja vähentää stressiä.
  2. Spontaanius: Suunnittelematon loma antaa mahdollisuuden tarttua spontaanisti uusiin tilaisuuksiin ja seikkailuihin, joita ei olisi tullut mieleen suunnitelmia tehdessä.
  3. Luovuuden lisääminen: Vapaamuotoinen loma voi inspiroida luovuuteen ja uusiin ideoihin, koska et ole sidottu ennalta määriteltyihin aikatauluihin tai aktiviteetteihin.
  4. Ei odotusten painetta: Ilman suunnitelmaa et aseta itsellesi tiettyjä odotuksia, jotka voivat aiheuttaa pettymyksiä, jos asiat eivät mene suunnitelmien mukaan. Tämä voi tehdä lomasta rennompaa ja nautinnollisempaa.
  5. Palautuminen: Jos työsi on hyvin järjestettyä ja aikataulutettua, suunnittelematon loma voi tarjota kaivattua vastapainoa ja mahdollisuuden irrottautua arjen rutiineista ja aikatauluista täysin.

Molemmissa lähestymistavoissa on omat hyötynsä ja haittansa. Paljon riippuu myös omasta henkilökohtaisesta tilanteestasi juuri nyt, sen antamista mahdollisuuksista tai asettamista vaateista.

Paras tapa voi olla yhdistelmä suunnitelmallisuutta ja spontaanisuutta, jolloin saat sekä etukäteen mietittyjen aktiviteettien että vapauden tuomat edut.

Menestymisen taito jää nyt kesätauolle elokuun puoliväliin saakka.

Toivotan kaikille lukijoille lämmintä, aurinkoista ja kaikin puolin onnistunutta ja rentouttavaa kesää.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *