Haluatko menestyä, olla onnellinen ja elää pitkään?
Laajat tutkimukset ovat osoittaneet, että hyvät ystävyys- ja sosiaaliset suhteet ovat tärkeä tekijä ihmisen hyvinvoinnille ja onnellisuudelle. Pitkään elävillä ihmisillä on myös yleensä tiivis sosiaalinen elämä. Ja päinvastoin kuin yleensä ajatellaan, menestymisen ei tuo onnellisuutta, vaan pikemminkin päinvastoin: onnellisuus on menestymisen ajuri.
Meistä tulee sitä, mitä olemme suurelta osalta ystäviemme takia. Alexander Nehamas
Yksin et menesty.
Kimi Räikkösen ura on yksi suurista suomalaisista menestystarinoista. Hänestä kirjoitettu kirja (Kari Hotakainen: Tuntematon Kimi Räikkönen) kertoo hienosti Kimin taustasta ja elämästä. Se kertoo myös, kuinka huipulle pääseminen tarvitsee suuren joukon muita ihmisiä, jotka ovat valmiita ja sitoutuneita auttamaan menestyksen luomisessa. Ilman heidän apuaan ei Kimi olisi koskaan päässyt Formula-urallaan maailmanmestariksi.
Kaikki lähti Kimin perheen, isän, äidin ja veljen, suurista ponnisteluista ja taloudellista uhrauksista uran alkuun panemisessa. Autot, varusteet, polttoaine ja matkat vaativat suuria rahapanoksia, joiden eteen piti tehdä paljon työtä ja ottaa velkaa. Perhe oli tiimi, joka toimi ponnahduslautana pojan menestykselle.
Matkan varrella Kimin kyvyt, asenne, intohimo ja päättäväisyys saivat muutkin vakuuttuneiksi hänen mahdollisuuksistaan ja synnyttivät pitkäaikaisia ystävyyssuhteita ja laajoja kontaktiverkostoja. Niiden avulla menestystarina sai vauhtia.
Menestyäksesi tarvitset muita ihmisiä.
Ystävistä on apua menestymisessä sinänsä auttamalla neuvoilla, joskus jopa rahallisesti ja ennen kaikkea henkisellä tuella. Toisaalta hyvät ystävät auttavat meitä pysymään henkisesti tasapainossa, tyytyväisinä ja jopa onnellisina. Tutkimusten mukaan tämä auttaa meitä menestymään paremmin.
Napoleon Hillin mukaan menestyminen on omien ponnistelujen tulosta vain siltä osin, että jokaisen henkilön on itse päätettävä, mitä hän haluaa. Siitä eteenpäin menestyksen saavuttamisessa on kysymys siitä, miten hyvin ja hienotunteisesti saa muut tekemään yhteistyötä kanssaan.
Tosin on myös erakkomaisesti eläneitä menestyjiä, mutta heitä on todella vähän. Ja useimmista tuli erakkoja vasta menestymisensä jälkeen. Vaikka ystävien panos on yleensä suuri, se ei ole välttämätön edellytys menestymiselle, joskus jopa päinvastoin.
Esimerkiksi norjalainen suurhiihtäjä Petter Northug on sanonut: ”Lapsesta asti olen halunnut vain kilpailla, vaikka en voittanut mitään. Lisäksi oli muita syitä, kuten se, että minulla ei ollut läheisiä ystäviä. Se pakotti etsimään muita väyliä viihtymiseen”.
Nykyaikana ei juuri esiinny yksinäisiä neroja. Erittäin harvoin kukaan pystyy yksinään kehittämään uutta teknologista läpimurtoinnovaatiota tai rakentamaan menestyvää kasvuyritystä.
Nykyään lähes kaikkien menestystarinoiden takana on suuri määrä ihmisiä. Aluksi auttavat ehkä vanhemmat ja sukulaiset, sitten opettajat, valmentajat ja ystävät, menestyksen auettua tarvitaan edelleen suuri joukko valmentajia, yhteistyöhenkilöitä, tukihenkilöitä, rahoittajia ja perheenjäseniä. Ei Petter Northugkaan olisi menestynyt ilman laajaa valmentaja- ja tukihenkilöverkostoa. Kukaan ei saavuta mitään suurta yksinään.
Tiimi on kaikki kaikessa.
Lähes kaikissa huippuyritysten menestystarinoissa tulee esiin, kuinka suuri merkitys aloitusvaiheessa on hyvällä kumppanilla. Esimerkkejä ovat mm. Apple (Jobs ja Wozniak), Microsoft (Gates ja Allen) ja Google (Page ja Brin). Heillä on ollut onni löytää kumppani, jonka kanssa kehitys on saatu liikkeelle. Monella menestyneellä yrittäjällä on lisäksi ollut mahdollisuus turvautua johonkin kokeneeseen mentoriin, joka jo on tehnyt samantapaista, mitä hän itse aikoo yrittää.
Myös startup-yrityksistä kertovissa tarinoissa korostetaan nykyään perustajatiimien merkitystä. Ilkka Paananen, Supercellin perustaja, on todennut: ”Kyllä tiimi on kaikki kaikessa. Ja sen tulisi olla maailman paras”.
Tuskin yksikään menestynyt kasvuyritys on lähtenyt lentoon vain yhden yksittäisten ihmisten toimesta, takana on aina useampia tehtävään sitoutuneita yksilöitä. Myös pääomasijoittajilla tiimin kokoonpano ja toimivuus on tärkein sijoituskriteeri.
Alalla tunnetun sanonnan mukaan hyvä tiimi tekee huonosta ideasta jotain hyvää, huono tiimi pilaa hyvänkin idean.
Ei ole olemassa parempaa peiliä kuin vanha ystävä. Espanjalainen sananlasku
Ystävyydestä, henkilösuhteista ja verkostoista menestymisen osatekijänä voit lukea kattavammin kirjassa Menestymisen taito. Voit ostaa kirjan kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.