Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Monimutkaisuus on erottamaton osa nykyajan elämää. Kohtaat sitä joka päivä erilaisissa valinnoissa, päätöksissä, työelämän vaatimuksissa ja jatkuvasti kehittyvän teknologian kanssa toimiessasi.

Vaikka monimutkaisuus on väistämätöntä, siitä tulee ongelma, kun se kasvaa hallitsemattomaksi ja hämärtää näkymän olennaiseen. Se ei pelkästään kuormita aivojasi ja vie aikaasi, vaan vaikuttaa myös psyykkiseen ja emotionaaliseen hyvinvointiin.

Monimutkaisuusharha

Yksi keskeinen ongelma on monimutkaisuusharha. Ihminen uskoo lähes automaattisesti monimutkaisempien ratkaisujen olevan parempia. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, miten:

Kognitiivinen kuormitus

Aivot pystyvät käsittelemään vain rajallisen määrän tietoa kerrallaan. Nykyihminen prosessoi päivittäin jopa 174 sanomalehden verran informaatiota – 40 kertaa enemmän kuin muutama vuosikymmen sitten. Tämä informaatiotulva aiheuttaa:

Vain informaation tietoinen seulonta ja karsinta voi pelastaa sinut liialta kuormitukselta.

Yhteiskunnalliset vaikutukset

Vähitellen kokoon harsittu Suomen sosiaaliturvajärjestelmä on hyvä huono esimerkki monimutkaisuudesta. Sen monimutkaisuus on ongelma sekä sitä kehittämään pyrkiville poliitikoille ja virkamiehille myös ennen kaikkea sen palveluja tarvitseville ihmisille,

Monimutkaisuuden ongelmat eivät kuitenkaan rajoitu vain yksilötasolle. Esimerkiksi vuosien 2008-2009 finanssikriisi osoitti, miten liiallinen monimutkaisuus voi johtaa katastrofiin.  Yksinkertaisista asuntolainoista rakennettiin monimutkaisia rahoitusinstrumentteja, joiden ymmärtäminen oli harvojen käsissä.

Monimutkaisuuden kasvu

Maailman monimutkaisuus on koko ajan kasvamassa. Se tapahtuu monien tekijöiden yhteisvaikutuksesta. Osatekijöinä ovat esimerkiksi:

Niiden yhteisvaikutuksena maailma ei ainoastaan muutu monimutkaisemmaksi, vaan siitä tulee myös yhä monisyisempi, kompleksisempi.

Hiipivä monimutkaisuus

Monimutkaisuudella on  luontainen taipumus kasvaa, jos mitään ei tehdä sen pysäyttämiseksi.

Harvardin professori Clayton Christensen puhuu ”kumuloituvasta monimutkaisuudesta”: pienet lisäykset – uudet tehtävät, valinnat ja velvollisuudet – kasautuvat ajan myötä. Meillä on taipumus lisätä uutta, mutta harvoin poistamme vanhaa. Juuri kuten Suomen sosiaaliturvan kohdalla on käynyt.

Ratkaisut

Monimutkaisuutta ei voi eikä tarvitse poistaa kokonaan, mutta sitä kannattaa pyrkiä hallitsemaan:

Kuten Edward de Bono on todennut: ”Monimutkaisuus synnyttää hämmennystä. Yksinkertaisuus luo selkeyttä.” Yksinkertaistaminen ei vain paranna arjen hallintaa, vaan luo tilaa luovuudelle, tuottavuudelle ja syvemmälle keskittymiselle. Se mahdollistaa merkityksellisemmän elämän.

Yksinkertaisen tekeminen monimutkaiseksi on arkipäivää.  Monimutkaisen tekeminen yksinkertaiseksi, mahtavan yksinkertaiseksi, se on luovuutta. Charles Mingus

.

Yksinkertaistamisesta voit lukea kattavammin kirjassa Menestymisen taito.  Voit ostaa kirjan kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *