
Kuvittele mielessäsi: Täysin tyhjä huone. Vain tuoli, ikkuna ja yksi kukka maljakossa. Hiljaisuus, joka humisee. Ei ääniä, ei häiriöitä – vain puhdas, raikas tila hengittää.
Vertaa sitä hetkiin, jolloin kalenterisi on täynnä, ajatukset sinkoilevat päässäsi ristiin rastiin, ja levottomuus tuntuu koko kehossa? Vaikka ympärillä tapahtuisi paljon, voit tuntua olosi tyhjäksi.
Kiire, monimutkaisuus ja jatkuvat ärsykkeet ovat valitettavan monelle arkipäivää – mutta entä jos ratkaisu ei olisikaan lisää suorittamista, vaan vähemmän?
Yksinkertainen elämäntapa, vähemmän on enemmän, ei tarkoita askeesia tai luopumista kaikesta. Se tarkoittaa tietoisia valintoja, joiden kautta arkeen syntyy enemmän selkeyttä, tilaa ja rauhaa. Kyse on ennen kaikkea siitä, että mielen kuormaa voi keventää, kun uskaltaa päästää irti kaikesta ylimääräisestä.
.
Mitä yksinkertainen elämä tarkoittaa käytännössä?
Monelle yksinkertaistaminen alkaa konkreettisista asioista: tavaroiden karsimisesta, turhien menojen pois jättämisestä tai työkalenterin järjestämisestä uudelleen. Mutta yksinkertaistaminen ulottuu myös siihen, miten suhtaudumme omaan aikaamme, valintoihimme ja ajatuksiimme.
- Ajankäytön selkeyttäminen. Vähemmän kokouksia, vähemmän menoja ja tapaamisia – enemmän tilaa palautumiselle ja rauhalle.
- Digitaalinen yksinkertaistaminen. Ilmoitusten hiljentäminen, turhien sovellusten poistaminen ja tauot ruutuajasta auttavat aivoja rauhoittumaan.
- Päätösrasituksen vähentäminen. Kun karsit, ei tarvitse valita kymmenien vaihtoehtojen välillä ja aivot saavat levätä. Päivittäiset valinnat helpottuvat.
- Priorisointi. Kaikkea ei tarvitse tehdä. Kun keskittyy siihen, mikä oikeasti merkitsee, kokemus mielekkyydestä kasvaa.
.
Miten yksinkertaisuus vaikuttaa mieleen?
Yksinkertaistaminen ei ole vain käytännön tekoja, vaan sillä on suora vaikutus mieleen ja kehoon. Kun ulkoista kuormaa vähennetään, sisäinen maailma saa mahdollisuuden rauhoittua.
- Vähemmän ärsykkeitä tarkoittaa vähemmän kuormitusta hermostolle.
- Selkeä ympäristö ja vähemmän vaihtoehtoja helpottavat keskittymistä.
- Kun tekeminen vähenee, ajattelu syvenee – mieli pääsee hengittämään.
- Palautuminen ja läsnäolo vahvistuvat, mikä lisää levollisuutta ja hyvinvointia.
.
Kolme konkreettista askelta mielenrauhaa kohti
1. Tee yksi asia kerrallaan.
Keskity. Laita puhelin syrjään. Olipa kyseessä kahvikupin juominen tai työhön keskittyminen, yksittäinen teko rauhoittaa mieltä.
2. Poista yksi ärsyke päivässä.
Yksi ilmoitus, yksi turha sovellus, yksi tarpeeton velvollisuus. Jokainen poisto tuo lisää tilaa ajattelulle ja läsnäololle.
3. Luo yksinkertainen rutiini.
Aamu ilman puhelinta. Hetki hiljaisuutta illalla. Rutiinit eivät vie aikaa – ne antavat sitä takaisin.
.
Kun vähemmän onkin enemmän
Yksinkertaistaminen ei ole pelkkää karsimista. Se on valitsemista. Kun arjesta tulee selkeämpää, myös mieli rauhoittuu. Keskittyminen syvenee, ja kiireen keskeltä voi löytyä jotakin yllättävää: mielenrauha.
Entä jos tänään kokeilisit, miltä tuntuu tehdä vähemmän – mutta juuri sen, mikä merkitsee eniten?
Täydellisyys saavutetaan, ei silloin kun ei ole enää mitään lisättävää, vaan kun ei ole enää mitään vähennettävää. Antoine de Saint-Exupery
Yksinkertaistamisesta voit lukea kattavammin kirjassa Menestymisen taito. Voit ostaa kirjan kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.
Yksinkertaistaminen voi johtaa ”pakollisen itsetuntemuksen” harjoittamiseen. Joka taas on monelle tie ahdistukseen.. Jatkuva säheltäminen on saattanut tarjota pakotien oman sisäisen maailman kaaoksesta ja tyhjyydestä. Se kaikki paljastuu, kun ei enää ole pakovälineitä eikä reittejä juosta itseään karkuun.
Hyvä huomio. Yksinkertaistaminen ei aina ole pelkästään helpotus – se voi pakottaa kohtaamaan sellaisia sisäisiä juttuja, joita on ehkä tiedostamattaan vältellyt. Toisaalta juuri pysähtyminen voi avata oven siihen, että oppii tuntemaan itseään paremmin, vaikka se aluksi tuntuukin raskaalta.
Mutta kyllä yksinkertaistaminen yleensä kannattaa, ainakin tiettyyn pisteeseen saakka.
Vähemmän on enemmän.