Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Kirjan esittely

Menestys on seuraus eikä se saa olla tavoite. Gustave Flaubert

Me kaikki haluamme jotain

Ihminen on tavoitteellinen olento. Kaikilla ihmisillä on inhimillinen, sisäänrakennettu halu tavoitella jotain, unelmoida jostain. Se voi olla onnellisuutta, hyvinvointia, rauhallista tai parempaa elämää, mielenkiintoisia kokemuksia tai tuttavuuksia, perhettä, rikkautta tai rakkautta. 

Oma halu ja tahto on myös menestymisen ensimmäinen askel. Tärkein asia on tietää mitä haluat.

Mitä menestys on?

Kun olet päättänyt minkälaista tarkoitusta, haavetta tai unelmaa haluat lähteä tavoittelemaan, voit lähteä toteuttamaan sitä. Mutta kirjan ensimmäinen neuvo on: Älä yritä menestyä.  Tavoitteena ei kannata pitää sitä, että menestyt. Menestyksen tavoittelun on todettu olevan huono perusta menestymiselle. Menestys lähtee syvemmältä, se on tulosta jostain muusta. Se voi olla kuten suomalainen Formula 1 tallien huippulääkärinä tunnetuksi tullut Aki Hintsa on todennut: “Menestys on hyvinvoinnin sivutuote.” 

Jokainen ihminen, joka on menestynyt, ei ole tavoitellut menestystä. Mutta jos ihminen kuitenkin tavoittelee menestystä, mitä hän itse asiassa tavoittelee. Tavoitteet voivat olla hyvinkin erilaisia. Se voi olla mainetta, arvostusta, kuuluisuutta, rikkautta, valtaa. Nämä ovat tyypillisiä menestyksen ulkoisia merkkejä, jotka heijastavat muiden ihmisten mielipiteitä ja arvostuksia. 

Suurimmalle osalle ihmisiä menestys on kuitenkin jotain aivan muuta. Se on sisäinen tunne, että on itse tehnyt jotain omasta mielestään arvokasta, suurta ja saavuttanut jotain. Se voi olla valmistumista haluamaansa ammattiin, kehittymistä siinä, etenemistä urallaan, taloudellista turvallisuutta, täyttä mahdollisuutta itsensä toteuttamiseen, tieteellistä saavutusta, oman kannattavan yrityksen perustamista, Suomen tai maailmanmestaruutta, onnellista perhettä. 

Eivät useimmat ihmiset tavoittele juuri menestystä, he haluavat vain tulla paremmiksi, saavuttaa jonkin unelman, auttaa läheisiään ja muita ihmisiä, kehittyä taidoissaan ja ammatissaan. Mutta kun he onnistuvat tässä, heidän voi sanoa menestyneen. 

Oikeilla unelmilla ja tavoitteilla on yhteys ihmisen hyvinvointiin, onnellisuuteen ja motivaatioon. 

Kirjan näkökulma menestykseen

Kirjan näkökulmassa menestys ymmärretään onnistumiseksi sellaisten unelmien ja tavoitteiden saavuttamisessa, omia vahvuuksia hyödyntäen, jotka tähtäävät kehittymiseen oman alueensa (ammatin, työn, uran, taidon tai harrastuksen) parhaiden joukkoon keskivertosaavutukset ylittäen. Tämä ei onnistu ilman tavanomaisia ja keskimääräistä suurempia ponnisteluja ja uhrauksia. Tavoitteena tulee olla tehdä itsestään paras mahdollinen minä.

Menestys on jo vakaa kehittyminen kohti omaa henkilökohtaista tavoitetta. Menestys ei ole päämäärä, se on matka. Eikä se ole pikamatka, vaan maraton. Mutta kun nautit matkasta, ei itse asiassa ole väliä saavutatko koskaan tavoitettasi. Tavoitteen saavuttaminen ei välttämättä takaa onnellisuutta, mutta onnellisuuden voi saavuttaa tavoitetta kohti ponnistellessa.

Sinun ei edes tarvitse haluta menestyä. Voit vain ehkä haluta tehdä jotain toisella, paremmalla tavalla ja tulla tyytyväisemmäksi tai onnellisemmaksi. Ja voit itse määritellä oman menestyksesi. Menestys on usein vain tunne omasta kehittymisestä ja osaamisesta. Älä yritä menestyä, yritä vain tulla vähän paremmaksi.

Jos et määrittele menestystä omalla tavallasi, et koskaan löydä oikeaa tietä.

Jokaisella on mahdollisuus menestyä   

Kaikki eivät voi menestyä kaikessa, mutta jokainen voi menestyä jossain asiassa, omalla tavallaan ja omalla alallaan. Joka tapauksessa jokaisella on mahdollisuus menestyä paremmin kuin juuri nyt. Jokainen voi parantaa tekemistään ainakin vähän, useimmiten hyvinkin yksinkertaisilla keinoilla. Keinot ovat erilaisia, sinulle uusia asenteita, tapoja, taitoja ja ajattelumalleja. Näihin kirja tarjoaa erään läpileikkauksen.

Tämä kirja auttaa sinua etsimään omaa polkuasi menestymiseen. Se auttaa sinua näkemään mahdollisuuksia menestyä ja käyttämään ne hyväksesi. Sinun pitää vain ensin löytää elämällesi suunta, tarkoitus ja määritellä, mitä menestys tarkoittaa sinulle.

Sinun pitää myös päättää mitä teet, sillä menestys on nimenomaan tekoja. Mutta mitä sinun pitää tehdä? Miten lähteä liikkeelle? Miten toteutan unelmani?

Näihin kysymyksiin tämä kirja tuo vastauksia.

Kenelle kirja on?

Kirja on tarkoitettu sinulle, joka

  • haluat selvyyttä siihen, mitä menestys tarkoittaa ja mitä se voisi tarkoittaa sinulle 
  • haluat tietää, miksi joku menestyy ja joku toinen ei
  • haluat tietää, mitä asioita on menestyksen takana
  • haluat tietää, miten voit paremmin saavuttaa unelmasi ja tavoitteesi ja menestyä omalla tahollasi ja omalla tavallasi
  • haluat oppia uusia ajatuksia, tapoja ja ajattelumalleja kehittyäksesi työssäsi tai elämässäsi

 

Kirjan pääkohderyhmä ovat henkilöt, joiden unelmat ja tavoitteet tähtäävät kehittymiseen keskimääräistä korkeammalle, oman alueensa (ammatin, uran, tiedon, taidon, tekemisen) huipputasolle, parhaaksi tai parhaiden joukkoon, keskivertosaavutukset ylittäen.

Kirja ei tarjoa sinulle mitään yhtä ja oikeaa tapaa menestyä. Vaikka sitä jotkut lupailevat, sellaista ei ole olemassa. Polkuja menestykseen on yhtä monta kuin on meitä ihmisiä. Jos haluat menestyä, tämä kirja auttaa sinua etsimään omaa polkuasi. Sinä itse valitset keinosi, tapasi ja polkusi ja kirjoitat oman menestystarinasi. Kirja auttaa sinua näkemään mahdollisuuksia menestyä. Se antaa sinulle uusia näkökulmia menestystä koskeville ajatuksillesi.

Ei oikoteitä

Menestykseni on sen ansiota, että kuuntelin kunnioituksella parhaita neuvoja, ja sitten jatkoin matkaani toimien täysin päinvastoin. G. K. Chesterton 

Sanotaan, ettei oikotietä onneen ole. Oikotietä ei ole myöskään menestykseen. Tarjolla on kyllä valtava määrä erilaisia neuvoja, ohjeita ja poppakonsteja. Esimerkiksi Amazon verkkokaupassa on tarjolla yli 90 000 kirjanimikettä, joissa käsitellään onnistumista ja menestymistä.

Jokaisessa kirjassa on satoja sivuja neuvoja, ja joskus hyvinkin erilaisia neuvoja. Miten kukaan pystyy seuraamaan kaikkia niitä? Ja mistä ja kuka tietää, mikä toimii sinun kohdallasi?

Kaikilta menestyjiltä, liike-elämässä, taiteissa, tieteissä, urheilussa ja yhteiskunnallisessa toiminnassa voimme oppia paljon. Mutta heiltä poimittu yksi salaisuus tai yksi tapa tai yksi kirja, joka lupaa muuttaa elämääsi, ei todennäköisesti tee sinulle paljonkaan hyvää. Mitään menestyksen ”tiedettä” ei ole.

Jokainen menestynyt ihminen on erikoistapaus ja tehnyt lujasti työtä saavuttaakseen asemansa elämässä. Kaikkea tätä kovaa työtä ei voi kiteyttää yksinkertaiseksi kaavaksi. Ja vaikka voisit jotenkin löytää jonkin erinomaisen kaavan, joka kiehtoo sinua, et voi kuitenkaan luoda samanlaisia olosuhteita. Kun etsii keinoa menestyä, kannattaa muistaa, mitä filosofi ja tutkija Nassim Nicholas Taleb on sanonut: Älä luota mihinkään, mitä kuulet, luota osaan siitä, mitä luet ja puoleen siitä, mitä näet.   

Meillä on voimakas halu uskoa, että joku maaginen taikajuoma korjaa taloutemme tai henkilösuhteemme tai terveytemme tai saa meidät menestymään. Totuus on, että nämä kaikki vaativat kovaa työtä ja suuren annoksen kärsivällisyyttä.   

Sääntö nro 1

Menestymisen sääntö nro 1 on: ei ole mitään sääntöjä. On vain säännönmukaisuuksia ja todennäköisyyksiä.

Mutta sinun on hyvä tietää, että tekemällä jotain on todennäköisempää, että menestyt, kuin jos et tee mitään. Urheilun piiristä tuttu vanha totuus pätee yleisemminkin: On todennäköisempää, että menestyt paremmin, kun harjoittelet enemmän. Ja tietysti jos se, mitä teet, on joidenkin ihmisten kohdalla toiminut ja johtanut menestykseen, on vielä parempi. Kaikille eivät sovi kuitenkaan kaikki keinot. Etkä tarvitse kaikkia. Osa keinoista on toisia poissulkevia. Kaikki eivät aina toimi ja joistakin voi olla sinulle jopa haittaa. Et voi kopioida muita, sinun pitää löytää oma tiesi. Kun etsit itse omat keinosi, olet myös valmiimpi sitoutumaan niihin. 

Menestymisestä on sanottu, että se on vain muutama päivästä toiseen toistettu yksinkertainen tapa. Menestyminen on arkipäiväistä, ei taianomaista. Sinun pitää valita itse muutama asia, mitkä tuntuvat sopivan sinulle. Ja alat tehdä. Tekeminen on kaiken A ja O. Mitkään neuvot eivät korvaa työtä. Viisain tapa löytää sinulle paras polku menestykseen on kokeilla monia erilaisia asioita.

Suurin este

Ihminen on itse oman menestyksensä suurin este.  Ensin sinun pitää saada itsesi uskomaan, että voit vaikuttaa unelmasi saavuttamiseen, menestymiseesi. Usko pystyä saavuttamaan, mitä haluat, on yksi tärkeistä aineksista menestykseen pyrkimisessä. Sinun pitää uskoa, että myös sinulla on mahdollisuus menestyä.

Jos et usko, että voit vaikuttaa, on sama mitä teet. Jos uskot, että voit vaikuttaa, sinun pitää selvittää mitä teet. Olet itse oman menestyksesi tärkein tekijä. Mutta menestys vaatii nimenomaa tekoja ja työtä. Odottamalla kädet ristissä menestyy harvoin. 

Mutta miten päästä liikkeelle? Meiltä puuttuu usein tahto ja varmuus siitä, että tätä me haluamme. Mikä on sinun tarkoituksesi, unelmasi, visiosi? Ja miten päästä alkuun. Ensimmäinen askel on vaikein. Ota ensimmäinen askel ja lue tämä kirja.

Kirjan taustaa

Yksi teoksen lähtökohdista on vuonna 2012 ilmestynyt kirjani Onnistumisen taito (Minerva). Siinä käsittelin onnistumisen yhteisiä teemoja bisneksen ja golfin piirissä. Tämä kirja jatkaa siitä eteenpäin laajentaen näkökulmaa käsittelemään menestymisen keskeisiä kysymyksiä yleisestikin.

Jatkoin teeman käsittelyä kirjan ilmestymisen jälkeen Onnistumisen taito – blogissa, jossa olen vuoden 2012 jälkeen julkaissut yli 200 lyhyttä onnistumisen ja menestymisen eri osa-alueita käsittelevää artikkeleita. Näiden artikkelien sisältöä olen käyttänyt myös kirjaa kootessani.

Kirjan taustalla on uteliaisuus; uteliaisuus selvittää, miksi joku menestyy ja joku toinen ei, ja mitkä asiat siihen vaikuttavat. Ja uteliaisuushan on kaiken oppimisen perusta. Kirjan kokoaminen ja kirjoittaminen onkin ollut pitkä oppimisprosessi, jonka lopputulos on nyt muillekin menestyksestä kiinnostuneille tarjolla.

Voi sanoa, että olen kirjoittanut kirjan oppaaksi itselleni, en nykyiselle minälle, vaan nuoremmalle itselleni, joka eri vaiheissa elämäänsä pohtii suuntaa elämälleen, unelmia, tavoitteita, miten elää merkityksellistä elämää, miten onnistua ja menestyä, minkälaisia valintoja tehdä ja miten kehittää itseään.

En ole koskaan elämäni aikana ollut työtön tai lomautettu tai edes sellaisten uhkien edessä. Mutta uskon, että sellaisissakin tilanteissa, kuten myös oman urani aikana sattuneissa todellisissa murroksissa kirjassa esiintuotavista ajatuksista ja ajattelumalleista olisi ollut merkittävää apua parempien ratkaisujen teossa.

Kirjan sisältö on seuloutunut niistä kymmenistä kirjoista ja tutkimuksista ja sadoista lehti- ja blogiartikkeleista, jotka prosessin aikana olen käynyt läpi. Seulan pohjalle on jäänyt joukko asiakokonaisuuksia, teemoja, jotka painotetusti tulevat esiin menestystarinoissa ja -tutkimuksissa. Taustalla on myös omat henkilökohtaiset kokemukset satojen yrittäjien, yritysjohtajien ja avainhenkilöiden onnistumisista ja epäonnistumisista oman työurani aikana.

Kirjan sisältö

Kirjassa käsitellään 21 teemaa, osa-aluetta, joista kaikilla on oma vaikutuksensa menestymisessä. Niiden merkitys riippuu jokaisen henkilön omista lähtökohdista ja tilanteesta, toisilla se on suurempi, toisilla pienempi.  Kaikkien vaikutus tulee kuitenkin esiin useimmissa menestystarinoissa.

Kirjassa tuon esiin näihin teemoihin liittyviä ajattelu- ja toimintamalleja, joita menestyneet ihmiset ovat käyttäneet ja niihin liittyviä kokemuksia ja esimerkkejä.  Niiden avulla voit käynnistää oman menestymisen oppimisprosessisi.

Kirja ei tarjoa yhtä kaikille sopivaa tapaa, kokonaismallia tai kaavaa menestykseen. Se nostaa esiin asioita ja ajatuksia, jotka ehkä kiinnostavat sinua ja joita voit kokeilla. Se, mitkä ajattelumallit ja keinot ovat tai voivat olla sinulle sopivia ja tärkeitä, riippuu paljolti omista lähtökohdistasi, tavoitteistasi ja tilanteestasi.

Koska menestyksestäkin puhuttaessa kaikki liittyy kaikkeen, eri teemojen käsittelyssä ei voi välttyä eräiden ilmiöiden ja tekijöiden esiintymisestä useassa eri yhteydessä. Kysymys ei ole toistosta, vaan näiden tekijöiden – esimerkiksi ympäristön – vaikutuksesta useiden teemojen kohdalla.

Yhtä yleispätevää menestyksen kaavaa ei ole olemassa. Mutta sinun ei tarvitse rakentaa omaa malliasi alusta asti. Kirja tarjoaa työkaluja ja palikoita tähän työhön. Voit jäljitellä ja kopioida muiden käyttämiä ideoita ja malleja, ottaa niistä oppia ja soveltaa niitä omalla kohdallasi, omalla tavallasi. Moni suurmieskin on todennut, että hänen menestyksensä on perustunut aikaisemmin eläneiden ihmisten teoille ja ajatuksille. ”Jos olen nähnyt muita kauemmas, se johtuu siitä, että olen seissyt jättiläisten harteilla”, kirjoitti jo Isaac Newton.

Vaikka kirjassa tuodaan esiin tärkeimpiä menestyksen ajatusmalleja, nekin ovat vain osa kokonaisuutta. Kirjassa on kuitenkin kattava kirjallisuus- ja lähdeaineisto, jonka avulla lukija voi lähteä etsimään lisää tietoa ja täydentämään ymmärrystään tärkeiksi katsomiltaan alueilta. 

Kirjan lukuohje

Kun aloitat kirjan lukemisen, kannattaa ensimmäisenä tutustua lukuun Menestyminen. Se luo pohjaa muille luvuille. Siinä käsitellään menestykseen liittyviä peruskysymyksiä, mitä menestys on, mitä se voi tarkoittaa ja ennen kaikkea, mitä se voi tarkoittaa sinulle.

Seuraavaksi on hyvä käydä läpi luvut Menestystä ei ole ilman epäonnistumista, Menestyksen moottorit ja Tiedätkö minne haluat mennä. Ne muodostavat menestymisen peruskivet ja luvat pohjaa muille teemoille

Sen jälkeen voit lukea luvut haluamassasi järjestyksessä, mielenkiintosi mukaan, toki myös kirjan omassa järjestyksessä.  Jokainen luku on oma itsenäinen tarinansa, jonka yli voit myös hypätä, jos sen aihealue ei heti kiinnosta sinua. 

Jokaisessa luvussa kyseessä olevaa teemaa käsitellään esimerkein ja eri suunnista. Kaikissa luvun osioissa on oma näkökulmansa. Niissä annetaan myös linkkejä viitteisiin ja asiaa syventäviin artikkeleihin ja teoksiin. Niiden avulla sinun on mahdollista lähteä täydentämään tietouttasi kiinnostavina pitämistäsi asioista.

Jokaisen luvun loppuun on myös koottu kiinnostavimpia aihetta käsitteleviä kirjoja.

Viihtyisiä ja innostavia lukuhetkiä. Anna itsellesi mahdollisuus menestyä.