Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

.

Albert Einstein ei ole vain yksi historian kuuluisimmista tiedemiehistä, vaan hän oli myös tunnettu introvertti. Introverttiin luonteeseensa nojautuen Einstein uskoi, että hänen luovuutensa ja menestyksensä perustuivat siihen, että hän viihtyi yksikseen. Hän on sanonut: ”Hiljaisen elämän yksitoikkoisuus ja yksinäisyys stimuloivat luovaa mieltä.”

Meillä kaikilla on oma tapansa työskennellä. Jotkut loistavat porukassa, toiset taas kukoistavat rauhassa ja hiljaisuudessa. Tämä erilaisuus juontaa juurensa syvälle meihin, persoonallisuustyyppiimme, joka vaikuttaa merkittävästi siihen, miten kommunikoimme, työskentelemme ja lataamme akkujamme.

Persoonallisuustyyppien vaikutus työskentelytapoihimme

Persoonallisuustyyppimme, olipa kyseessä introvertti, ekstrovertti tai jossain näiden välissä oleva ambivertti, heijastuu työtapoihimme.

 Kuten organisaatiopsykologi Adam Grant on sanonot: ”Jos haluat työskennellä hyvin muiden kanssa, sinun on ymmärrettävä heidän ja heidän sinun persoonallisuutesi.”

Introvertit vetäytyvät mielellään omaan rauhaansa, he kokevat saavansa energiaa yksinolosta. Heidät tunnetaan syvällisistä pohdinnoistaan ja he välttelevät usein suuria sosiaalisia kokoontumisia. Mutta introvertti ei tarkoita ujoa – se on enemmänkin, mistä saamme energiamme.

Ekstrovertit puolestaan saavat energiaa olemalla muiden ihmisten ympäröimänä.  He nauttivat suurista seurueista, ovat usein äänessä ja tuntevat olonsa uupuneeksi, jos joutuvat viettämään liikaa aikaa yksin.

Ambivertit asettuvat näiden kahden persoonallisuustyypin väliin, kyeten nauttimaan sekä yksinolosta että sosiaalisista tilanteista. Heidän kykynsä mukautua erilaisiin tilanteisiin tekee heistä erityisen joustavia sekä työssä että vapaa-ajalla. He voivat sopeutua sekä introverttien että ekstroverttien maailmaan, saaden parhaat puolet molemmista.

Ambivertit muodostavat itse asiassa suurimman osan väestöstä. Barry Smithin , emeritusprofessori ja Marylandin yliopiston Human Psychophysiology Laboratories of Human Psychophysiology -laboratorion johtajan mukaan ambivertit muodostavat 68 prosenttia väestöstä.

Testaa mikä on sinun persoonallisuustyyppisi

Myös tämän luonteenpiirteen testaamiseen on kehitetty paljon erilaisia testejä, myös itsetehtäviä. Todennäköisesti tiedät jo etukäteen ilman testaustakin, kumpi puoli sinussa on vallitsevampi, mutta testi voi tuoda esiin lisätietoa ja varmuutta asiasta.

Tässä kaksi esimerkkiä testeistä, joita voit kokeilla, suomenkielinen ja englanninkielinen.

Persoonallisuustyypit ja tuottavuus

Ymmärtämällä persoonallisuustyyppisi, voit räätälöidä työympäristösi ja -tavat tukeaksesi parhaiten omaa tuottavuuttasi.

Introvertit voivat esimerkiksi hyötyä hiljaisista työtiloista, jotka mahdollistavat keskittymisen. Ekstrovertit puolestaan saattavat löytää inspiraatiota yhteisistä työtiloista, jotka tarjoavat dynaamisen ja energisen ympäristön. Ambivertit voivat navigoida näiden välillä, löytäen tasapainon sosiaalisen vuorovaikutuksen ja yksinäisen työskentelyn välillä.

Oli persoonallisuustyyppisi mikä tahansa, on tärkeää muistaa, ettei mikään tyyppi ole ”oikea” tai ”väärä”. Jokainen voi löytää omat keinonsa menestyä ja olla tuottava.

 Onko sinun tapasi työskennellä hiljaisuudessa vai keskellä kuhinaa? Kommunikoitko parhaiten kasvokkain vai sähköpostitse? Tunnistamalla omat mieltymyksesi voit parantaa tuottavuuttasi ja hyvinvointiasi työssä.

Yhteistyön ja joustavuuden merkitys

Lopulta, työelämässä on kyse yhteistyöstä. Meidän on oltava joustavia ja valmiita sopeutumaan muiden työskentelytapoihin. Olitpa introvertti, ekstrovertti tai jossain siltä väliltä, tärkeintä on löytää tapoja työskennellä harmoniassa toisten kanssa, tuottaen parhaat mahdolliset tulokset.

Ymmärtämällä omaa ja toisten persoonallisuustyyppejä voimme parantaa yhteistyötä ja luoda työympäristöjä, jotka tukevat kaikkien tuottavuutta. Työpaikalla tarvitaan joustavuutta ja avoimuutta uusille tavoille työskennellä, sillä yksikään persoonallisuustyyppi ei ole toista parempi. Kokeilemalla ja mukautumalla löydämme parhaat tavat työskennellä yhdessä, hyödyntäen jokaisen ainutlaatuisia vahvuuksia.

Lopuksi

Persoonallisuustyyppi on kuin sisäinen kompassisi, jotka ohjaa tapaasi työskennellä ja vuorovaikuttaa muiden kanssa. Tuntemalla itsesi voit maksimoida tuottavuutesi ja nauttia enemmän jokaisesta työpäivästä.

Pohdi, mikä on sinun persoonallisuustyyppisi, ja miten se vaikuttaa työskentelytapaasi?

Hiljaisilla ihmisillä on äänekkäimmät mielet.  Stephen Hawking

.

Menestymisen osatekijöistä voit lukea kattavammin kirjassa Menestymisen taito.  Voit ostaa kirjan kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *