Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

whichway

Onnistuminen ja menestyminen menevät käsitteinä päällekkäin. Englanninkielessä niitä kuvaakin yleisesti yksi sana success (to succeed, successful).

Käsitteille on kuitenkin löydettävissä eroja.  Onnistumisessa on yleensä kyse tekemisestä jotakin mittapuuta vasten.  Onnistumiseen liittyy yleensä joku tavoite tai päämäärä.

Esimerkkejä: Tänään onnistuin nousemaan ylös jo ennen kello seitsemää. Onnistuin eilen tekemään birdien väylällä 3. Yrityksemme onnistui ylittämään tulostavoitteen ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Ulosteensiirto onnistui jäädytetyllä kakalla (artikkeli Tiede-lehdessä.)

Ja toisaalta kun onnistuu usein, on seurauksena menestys.

Onnistumisesta voidaan kyllä puhua yleisemmälläkin tasolla: hän on onnistunut elämässään, mutta useimmiten silloin puhutaan menestymisestä.  Toisaalta menestymisestä puhuttaessa tehdään vertailua muihin.  Esimerkkejä: Porilaiskaunotar menestyi Miss Pin-up kisassa. Menestynyt suomalaishiihtäjä joutuu leikkaukseen. Vihreät menestyi eduskuntavaaleissa.

Pekka Seppänen on kirjoittanut menestyksen ja onnistumisen eroista hyvän kolumnin.  Hänen näkemyksensä mukaansa se, joka tavoittelee menestystä, tavoittelee aivan eri asioita kuin se, joka tavoittelee onnistumista. Menestyminen on vertailua muihin. Onnistuminen on vertailua itseen.

Ja edelleen: Jos 90 metrin kunnossa oleva mies heittää keihästä 90 metriä, se on onnistumista. Jos sama mies heittää keihästä 82 metriä ja muut heittävät 81 metriä, se on menestymistä. Ja epäonnistumista.

Kaikki on kuitenkin suhteellista, sanotaan. Niin myös onnistumisen ja menestyksen kohdalla. Toisen ihmisen epäonnistuminen voi toisen kohdalla tuntua onnistumiselta ja päinvastoin. Menestys piirikuntatason kilpailussa ei taas toisaalta tunnu miltään kun sitä vertaa maailmanmestaruustasoon.

Tavoitteletko itse onnistumista vai menestymistä?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *