Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Menestyminen ei riipu olosuhteista

Miksi jotkut yritykset menestyvät keskellä epävarmuutta, jopa suoranaista kaaosta, mutta toiset eivät?

Yhdeksän vuoden tutkimusprojektin jälkeen Jim Collins ja hänen tutkimuskumppaninsa Morten Hansen löysivät eräitä yhdistäviä tekijöistä menestyneistä yrityksistä (kirja Tietoisesti paras, 2013). Yli kymmenen miljoonaa kirjaa maailmanlaajuisesti myynyt Collins tunnetaan ehkä parhaiten teoksestaan Hyvästä parhaaksi (2002).

He puhuvat 10x-yrityksistä. Nimitys tulee siitä, että nämä yritykset olivat peitonneet toimialansa vertailuindikaattorit vähintään kymmenkertaisesti.  Tällaisia yrityksiä tutkimuksessa olivat mm. Southwest Airlines, Intel, Microsoft ja Amgen.

Ne asiat, joilla epävarmoissa olosuhteissa menestyneet yritykset erottuivat muista, olivat:

  1. Tinkimätön kurinalaisuus (30 kilometriä päivässä). Keskeisin tekijä, joka tarkoittaa, että yritys pyrkii saavuttamaan tietyt täsmälliset suoritustavoitteet säännönmukaisesti ja pysyvästi pitkän aikaan.
  2. Kokemuslähtöinen luovuus (ensin luoteja, sitten tykillä). Yritys selvittää ensin vähillä kustannuksilla ja pienillä riskeillä, mikä oikeasti toimii. Kun empiirinen vahvistus on saatu, keskitetään resurssit tuohon kohteeseen (ammutaan tykillä)
  3. Rakentava vainoharhaisuus (johtaminen kaukana kuolemanrajasta). Koska tulevaisuutta ei voi ennustaa, varaudutaan koko ajan pahimpaan: kootaan puskureita, rajoitetaan riskiä, pysytään valppaan olosuhteiden muutoksille (”vain niistä virheistä voi oppia, joista selviää hengissä”)
  4. Viidennen tason kunnianhimo (TSJ; täsmällinen, suunnitelmallinen, johdonmukainen). Mitä epävarmempi toimintaympäristö on, sitä enemmän tarvitaan pysyviä operatiivisia käytänteitä, jotka yhdessä muodostavat menestyskaavan, TSJ-reseptin.

Lisäksi 10X-yritykset osaavat hyödyntää onnea paremmin kuin keskivertoyritykset (Voiko onnea hallita?)

2 Kommenttia

  1. Olisiko listaan vielä liitettävä jotain innostuksesta ja intohimosta osana organisaation kulttuuria?

    1. Collins on varmaan eri kirjoissaan tullut listanneeksi kaikki mahdolliset johtamiseen ja strategiaan liittyvät asiat, mutta tässä kirjassa ei erikseen ollut noita asioita.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *