Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Mihin perustui Usain Boltin pitkä ja ilmiömäinen ura yleisurheilun suurena tähtenä?

Usain Bolt on kaikkien aikojen menestynein pikajuoksija. Hän on 100 ja 200 metrin matkoilla kuusinkertainen olympiavoittaja ja seitsenkertainen maailmanmestari. Bolt pitää hallussaan molempien pikamatkojen maailmanennätyksiä. Lisäksi hän voitti Jamaikan pikaviestijoukkueessa kaksi kultaa olympialaisissa ja neljä MM-kilpailuissa. Bolt päätti kilpailu-uransa vuoden 2017 MM-kisoihin.

Menestyksen tekijät

Pelkistäen voidaan sanoa, että onnistuminen ja menestys riippuvat neljästä asiasta:

Menestys ja onnistuminen = lahjakkuus (taito, kyky) + tahto (asenne) + työ (harjoittelu) + onni (sattuma)

Kaikkia näitä tarvitaan, enemmän tai vähemmän, jotta voit menestyä.

Ja näitä kaikkia (paitsi onnea) voi ja pitää kehittää ja ylläpitää, jos haluat että menestys jatkuu. Myös onneen, onnekkuuteen voi muilla tekijöillä jossain määrin vaikuttaa.

Mutta laakereilleen ei voi jäädä makaamaan. Huipulla tuulee aina.

Boltin resepti

Ensinnäkin pitää tietysti muistaa, että Boltilla oli syntymässä saadut geneettisen perimän tuomat loistavat ominaisuudet. Itse hän on tosin niitä vähätellyt.

Boltin omien sanojen mukaan: ”Suurin pelkoni ammattiurheilijana on häviämisen pelko. Se on aina läsnä, ja ainoa tapa päästä siitä yli on keskittyä ja työskennellä kovemmin ja harjoitella kovemmin kuin kukaan muu”.

”Minun piti koko ajan parantaa kykyjäni, jotta pysyisin kilpailukykyisenä ja jatkaisin voittamista. Joka vuosi jatkoin harjoittelua ja yritin parantaa kuntoani voittaakseni, koska kilpailijani tekevät samaa. Jos lopetan harjoittelun, he menevät pian ohitseni. Se on aivan varmaa.”

Bolt uskoi, että hänen päämääränsä on käyttää lahjojaan ja menestystään keinona antaa jotain takaisin isänmaalleen Jamaikalle. Hänestä kirjoitetusta kirjasta (Usain Bolt: Salamaa nopeampi. Elämäni) käy kyllä ilmi, että rahallakin oli suuri merkitys erityisesti uran alkuvaiheessa. Hän oli syntynyt alkuaan hyvin köyhään perheeseen.

Uransa lopussa Bolt myönsi, että hän on nauttinut menestyksestä, mutta ei sen vaatimasta harjoittelusta.

Mitä tästä opimme?

Monet arvostetut huiput urheilumaailmassa ovat olleet tunnettuja siitä, että he jatkavat sinnikkäästi aikaisempaa kovaa harjoitteluaan ja rutiinejaan huolimatta saavuttamastaan menestyksestä.  Bolt oli yksi näistä.

Ehkä tärkein asia on kuitenkin säilyttää kirkkaana mielessään kysymys MIKSI? Miksi yleensä olen lähtenyt tavoittelemaan menestystä. Mistä syntyy se motivaatio ja tahtotila, joka tarvitaan ensin vuosikausia, joskus vuosikymmenen kestävään jatkuvaan työhön ja harjoitteluun, ja sitten vielä menestyksen saavuttamisen jälkeen edelleen samaan, usein vielä iän myötä ehkä kovenevaan harjoitteluun.

Boltilla ajavana voimana (miksi teen tätä) oli toisaalta oman taustansa ajattelu, koti, perhe, Jamaika, ja hänen siitä saamansa motivaatio. Toisaalta hänessä vaikutti yksilökeskeinen kunnianhimo, voitontahto, ja osittain rahan ansaitseminen. Hän ei kuitenkaan antanut rahan vaikuttaa liikaa, vaikka ansaitsikin yli 10 vuotta kestäneellä urallaan arviolta ainakin  100-150 miljoonaa dollaria.

Menestyksen paradoksi

Miksi menestyksen jatkaminen on niin vaikeaa useimmille ihmisille? Ja miksi monen menestys jää kovin vaatimattomaksi ja lyhyeksi eikä johda pitkään kestävään uraan huipulla?

Selitys on itse asiassa hyvin erikoinen: menestys itse on epäonnistumisen alullepanija. Menestyksen myötä katoaa usein se perussyy, miksi menestystä alkuaan tavoiteltiin.

Kun menestyy, voi tapahtua kaksi asiaa. Ensinnäkin, kun menestyt, on vaarana, että mielenkiintosi ja keskittymisesi siirtyvät menestymisen perustasta, siitä tekijästä, joka sai sinut alkuaan liikkeelle, muihin asioihin. Näitä ovat menestyksen mukanaan tuomat edut, suosio, maine, raha.  Ulkoiset tekijät vievät huomiosi menestyksen jatkamiseen tarvittavasta työstä. Menestys voi tehdä meistä myös liian itsevarmoja, alamme uskoa, ettei meidän tarvitse muuttaa mitään tai että voimme menestyä missä vain.

Jos haluat menestyksen jatkuvan, muista aina, miksi lähdit tavoittelemaan menestystä. Motivaation ylläpitäminen vaatii lujan tahtotilan ja sen takana kirkkaan vision tai päämäärän. Jos tavoitteena on ollut vain rahan ansaitseminen, menestys myös yleensä loppuu, kun omaisuutta on riittävästi. Vain rakkaus ja intohimo omaan tekemisen kohteeseen takaavat pitkän menestyksen.

Toiseksi menestys synnyttää usein valtavia paineita. Menestyksen jatkaminen on raskasta. Kaikki eivät kestä jatkuvaa painetta, vaan luopuvat vapaaehtoisesti. Jotkut yrittävät torjua stressiä ja paineita itselle vahingollisilla keinoilla, mukaan kuvaan tulevat lääkkeet, alkoholi, huumeet.

Menestys edellyttää tietyn määrän paineita ja stressiä, koska se pakottaa keskittämään ajatukset ja toiminnan olennaiseen ja estää ulkoisten häiriötekijöiden vaikutuksen. Liika stressi on kuitenkin pahasta. Sen torjumisen keinot ovat hyvin henkilökohtaisia. Paras ja ehkä yleispätevin tapa on tässäkin yrittää säilyttää perusasiat kirkkaana mielessä: miksi teen tätä, mitä tavoittelen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *