Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Nobelin palkinnon voittaneen taloustieteilijän Daniel Kahnemanin mukaan ei.

Kahneman selitti New York Cityn World Business Forumin puheessa 2018, milloin ihmiset voivat luottaa intuitiiviseen arvioonsa ja milloin heidän pitäisi olla varovaisia.

”Intuitio määritellään tietämisenä tietämättä, miten tiedät”, hän selitti. ”Se on väärä määritelmä. Koska tällä määritelmällä sinulla ei voi olla väärä intuitio. Se edellyttää, että tiedämme, ja meillä on ennakko-oletus intuition edusta. Pidämme siitä, että intuitio on oikea. ”

Kahnemanin mukaan parempi määritelmä – tai tarkempi – olisi: ”intuitiota on ajatella, että tiedät tietämättä, miksi teet niin.” Tällä määritelmällä intuitio voisi olla oikeassa tai se voi olla väärässä.

Kahnemanin mukaan intuitio on usein väärässä. Esimerkkinä tästä Kahneman pani yleisönsä arvaamaan erään Julie nimisen opiskelijan arvosanakeskiarvon. Hän kertoi yleisölle vain yhden faktan Juliesta – että hän luki sujuvasti lapsena – ja pyysi heitä arvioimaan, kuinka hyvä opiskelija hän oli ollut.

Kahnemanin mukaan useimmat ihmiset arvelivat, että Julien arvosanakeskiarvo on noin 3,7 (asteikolla 1-4).

”Saatat ajatella, että tämä on hyvä vastaus,” hän sanoi. ”Se on kuitenkin erittäin huono vastaus. Se on intuitiota, ja se on aivan väärin. Jos vastaisit kysymykseen tilastollisesti, tekisit sen täysin eri tavalla. Itse asiassa iällä, jolloin ihmiset oppivat lukemaan, on hyvin vähän merkitystä sille, minkälaisia opiskelijoita he ovat 20 vuotta myöhemmin.”

Kahnemanin mukaan tämä on esimerkki intuitiosta, joka syntyy automaattisesti suurella varmuudella ja itseluottamuksella, ja se on tilastollisesti väärin.

”Yleisesti ottaen itseluottamus on erittäin huono peruste oikeassa olemiselle. Intuitiot tulevat mieleesi suurella varmuudella eikä ole mitään takeita siitä, että ne ovat oikeassa. Myös intuitiot, jotka ovat täysin vääriä, tulevat mieleen suurella itseluottamuksella.” Asiantuntijaintuitio toimii harvemmin kuin ajattelemme ja se toimii harvemmin kuin asiantuntijat ajattelevat. Mutta se on tutkimusten mukaan olemassa.

On tiettyjä tapauksia, jolloin intuitio voi olla oikea. Esimerkiksi Kahneman selitti, että shakinpelaajilla ja aviopareilla on yleensä tarkka intuitio.

”Mestaripelaajien intuitiot, kun he katsovat pelilautaa (ja tekevät siirron), ovat oikeita”, hän sanoi. ”Me pystymme myös tunnistamaan aviopuolisomme tai ystävämme mielialan yhdestä sanasta puhelimessa. Se on intuitiota ja se on yleensä erittäin hyvää ja erittäin luotettavaa. ”

Meillä kaikilla on asiantuntemusta monilla alueilla, ja niissä intuitio voi toimia.

Asiantuntijaintuition edellytykset

Kahnemanin mukaan on kolme ehtoa, jotka on täytettävä, jotta voidaan luottaa intuitioon ja jolloin voidaan kehittää asiantuntijaintuitiota.

Ensimmäinen on se, että tilanteessa on oltava jonkin verran säännönmukaisuutta, jonka joku voi havaita ja oppia.

Voit kuvitella, että osaat valita oikeat lottonumerot, mutta lottointuitio on täysin hyödytöntä. Lotossa ei ole mitään säännönmukaisuutta.

”Niin, shakinpelaajilla on varmasti tämä tilanne. Naimisissa olevilla ihmisillä on varmasti myös niin”, Kahneman selitti.

Hän lisäsi kuitenkin, että useimmilla niistä, jotka toimivat osakemarkkinoilla, ei ole sitä.

”Osakemarkkinat eivät ole riittävän säännöllisiä tukemaan sellaisen asiantuntija-intuition kehittämistä”, hän selitti.

Toinen edellytys tarkalle intuitiolle on Kahnemanin mukaan paljon harjoittelua, paljon kokemusta. Ja pitää muistaa, että tällöin myös ensimmäisen edellytyksen pitää olla voimassa. Kokemus lottoamisesta ei auta.

Kolmas edellytys on välitön palaute. Kahneman sanoi, että ”sinun täytyy tietää melkein välittömästi, olitko oikeassa vai olitko väärässä.”  Silloin opit parhaiten.

Kun nämä kolme ehtoa täyttyvät, ihmisille kehittyy asiantuntijaintuitiota.

”Mutta jos nämä kolme ehtoa eivät täyty, pelkästään se tosiasia, että sinulla on idea ja mitään muuta ei tule mieleen, ja sinulla on luottamus intuitioon, ehdottomasti ei takaa oikeassa olemista”, hän lisäsi.  Silloin kannattaa luottaa enemmän rationaaliseen päätöksentekoon.

Uskon intuitioihin ja inspiraatioihin … joskus tuntuu, että olen oikeassa. En tiedä, että olen. Albert Einstein

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *