Yksinkertaisuus on hyve

Einstein simple

Liikeidea on pelkistetty kuvaus siitä, mitä yritys tekee, mikä on sen bisnes, miten se hankkii rahansa ja kannattaa. Se kuvaa yrityksen tapaa toimia ja tehdä rahaa. Hyvä liikeidea on aina omaperäinen. Se voi olla pienikin oivallus, jolle löytyy selkeä asiakastarve. Hyvä liikeidea on usein myös yksinkertainen.

Mainio esimerkki yksinkertaisen ja onnistuneen liikeidean toimivuudesta on IKEA. Sen liikeidea on:  ”tarjoamme laajan valikoiman hyvin suunniteltuja, nerokkaita kodinsisustustuotteita niin edulliseen hintaan, että mahdollisimman monella on varaa niihin”.

Myös IKEAn toiminnassa on yksinkertaistamisella vahva rooli.  Ingvar Kampradin kirjoittama Huonekalukauppiaan testamentti julkaistiin vuonna 1976. Testamentissa esitellään IKEA-visio ja -liikeidea, ja sillä oli, ja on yhä edelleen, voimakas vaikutus IKEA-kulttuurin kehittymiselle ja elinvoimalle. Yksi testamentin yhdeksästä toimintaperiaatteesta, arvosta, on yksinkertaisuus: Yksinkertaisuus on hyve. 

Testamentissa todetaan mm.

  • Jotta ihmiset pystyvät toimimaan yhdessä yhteiskunnassa tai yrityksessä, tarvitaan sääntöjä. Mitä monimutkaisemmiksi säännöt tehdään, sitä vaikeampaa niitä on noudattaa. Mutkikkaat säännöt lamauttavat!
  • Liiallinen suunnittelu tukahduttaa toimintavapautesi ja vähentää aikaa, joka sinulla on käytettävissä asioiden toteuttamiseen. Monimutkainen suunnittelu lamauttaa. Hoida suunnittelusi yksinkertaisesti ja järkevästi.
  • Yksinkertaistaminen on meillä hieno periaate. Yksinkertaiset rutiinit tarkoittavat suurempaa iskuvoimaa. Käyttäytymisemme yksinkertaisuus antaa vahvuutta. Yksinkertaisuus ja vaatimattomuus ovat meille leimallisia kanssakäymisessä toistemme, tavarantoimittajien ja asiakkaiden kanssa. Emme käytä loistohotelleita kustannussyistä, emme tarvitse kerska-autoja, hienoja titteleitä emmekä mittojen mukaan tehtyjä univormuja emmekä muita statuksen merkkejä.

IKEAn organisaatio on pyritty pitämään niin yksinkertaisena ja matalana kuin mahdollista. Alussa vallalla oli smoolantilainen maalaisperheilmapiiri, jonka periaatteita edelleen vaalitaan.

Kivi on yksinkertainen. Mutta voit rakentaa kivistä katedraalin.   George Whitesides

 

Kategoria(t): Onnistuminen Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *