Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Menestys ei tule helpolla ja usein se jää tulematta kokonaan.

Riskinotto vie kehitystä eteenpäin

Jokainen, joka yrittää omalla alallaan päästä huipulle tai ainakin saavuttaa menestystä, joutuu ottamaan riskiä.

Huipulle pääseminen edellyttää vuosien, joskus vuosikymmenien työtä, uurasta ja harjoittelua, sekä vastoinkäymisten kestämistä. Monesti tähän liittyy myös suuria taloudellisia uhrauksia.

Ja kuitenkin todennäköisyys, että huipun saavuttaa, on erittäin pieni.

Kylmä tosiasia on se, että kustakin ikäluokasta vain noin yhdestä prosentista tulee liigakiekkoilijoita ja noin promillesta jääkiekkoilijoita maajoukkueeseen. (yle.fi)

Kokonaisuuden (kansantalouden, kulttuurin, kehityksen) kannalta riskinotto – kokeilu, yrittäminen, onnistuminen tai epäonnistuminen – on hyvä asia. Se vie taloutta, teknologista kehitystä ja yleistä hyvinvointia kokonaisuudessaan eteenpäin. Syntyy uusia menestyviä yrityksiä, hienoja taideteoksia, uusia innovaatioita ja parempia menetelmiä.

Menestyksen tavoittelussa on suuri riski

Mutta yksilöiden kohdalla asiaa tarkastellen tilanne on toinen. Riskiä ottaneiden ja onnistuneiden osuus on kaikilla aloilla erittäin pieni. Epäonnistumisen riski on suuri ja sen seuraukset jäävät yleensä riskinottaneen kannettavaksi.

Pari esimerkkiä. Erään amerikkalaisen tilaston mukaan vuonna 2004 julkaistuista 1.2 miljoonasta kirjasta vain vähän yli kahta prosenttia myytiin yli 5000 kappaletta.  Ja on muistettava, että jo kynnys saada kirjansa julkaistua on erittäin korkea. Todella menestyneiden kirjailijoiden osuus on alle 1 prosenttia kaikista kirjailijoista.

Stephen Kingin ensimmäisen menestysteos, Carrie, hylättiin ennen julkaisemista 30 kertaa. Hän ehti heittää sen jo roskakoriin, ennen kuin hänen vaimonsa pelasti sen sieltä. Nyt hänen kirjojaan on myyty  yli 300 miljoonaa kappaletta. Vastaavia esimerkkejä on  paljon.

Toinen esimerkki on yrittämisestä, yritystoiminnasta. Niin sanoista start-up yrityksistä menestyy kunnolla vain joka kymmenes. Yleensä alkavien yritysten elinkaaritutkimukset kertovat, että viiden vuoden kuluttua vain noin 50 prosenttia yrityksistä on vielä toiminnassa. Kaikki eivät välttämättä tee konkurssia, mutta niidenkin osuus on merkittävä.

Riskinottoa pitää kunnioittaa

Nassim Nicholas Taleb on libanonilaissyntyinen filosofi ja tutkija, joka on julkaissut monta menestynyttä kirjaa tietoteoriasta. Taleb on sanonut, että jos moderni yhteiskunta aikoo kehittyä, sen täytyy kunnioittaa erilaisia riskinottajia, kuten kunnioitamme sotilaita. Hänen mielestään ei ole epäonnistunutta yrittäjää, kuten ei ole epäonnistunutta sotilastakaan, elävää tai kuollutta.

Tietysti riskinotossakin pitää olla rajansa. Mutta suurin riski on olla ottamatta riskiä lainkaan. Se, joka ei ota riskiä, ei saavuta koskaan menestystä.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *