Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Haluatko menestyä?

Kysymys, johon osalla meistä on heti antaa vastaus: kyllä, ehdottomasti, ilman muuta.

Osa ehkä miettii pidempään ja tulee siihen tulokseen, että en tiedä, ehkä, se vähän riippuu.

Hyvin harva varmaan sanoo suoralta kädeltä ei, en missään nimessä.

Menestymishalun takana ihmisillä on erilaisia motiiveja. Motiivi voi olla intohimo tai rakkaus johonkin asiaan, kunnianhimo, voitontahto tai -himo, joskus raha.

Kunnianhimo on halua saada aikaan erinomaisia tuloksia ja tarvetta suoriutua erittäin hyvin. Aalto-yliopiston johtamisen apulaisprofessori Olli-Pekka Kauppila 

Rahaa tai rahanhimoa pidetään usein julkisuudessa tärkeimpänä tekijänä menestykseen ajavista voimista ainakin yritystoiminnassa, joskus myös urheilijoiden kohdalla.

Kun ajatellaan viime vuosikymmenien suuria menestystarinoita yritysmaailmassa, ne kertovat kuitenkin jostain muusta.

Apple, Microsoft, Google, Facebook ja Amazon ovat esimerkkejä suuryrityksistä, jotka ovat syntyneet yhden tai kahden henkilön visioiden ja intohimon kautta.

Kuten suomalaisen, erittäin hyvin menestyneen St 1:n perustaja Mika Anttonen on sanonut: ”Pelkän rahan kautta motivaatiota on vaikea hakea. Yleensä menestystarinoissa on ollut joku porukka, joka on halunnut saada aikaan jonkin makean jutun. Eivät Steve Jobs tai Bill Gates ole miettineet ensimmäiseksi, että lähden pelaamaan golfia, kun saan kymmenen miljoonaa euroa irti firmasta”.

Anttonen itse on todennut oman yrityksensä kohdalla: ”Kaikkein tärkein on oikea asenne. Sen rinnalla verotuksen kilpailukykyisyys tai Suomen palkkataso ovat sivuseikkoja.

Pitää olla kunnianhimoa ja intohimoa: Siitä on joka asiassa kysymys. Ellei sinulla ole halua löytää sitä voittavaa konseptia ja tuotetta mitä asiakkaat haluavat, niin ei sitä synny, vaikka olisi millaiset verojärjestelyt”.

Intohimo: Pysyvä voimakas halu. suomisanakirja.fi

Menestymisessä ensin tulevat intohimo ja innostus. Monilla taiteilijoilla ja urheilijoilla lähtökohtana on rakkaus omaan kiinnostuksen kohteeseen.

Vasta sitten tulevat kunnianhimo ja urheilun puolella voitontahto. Kunnianhimo ilman intohimoa käy kuitenkin usein liian raskaaksi ajan mittaan.

Raha on todettu huonoksi menestyksen tekijäksi. Se vie vain tiettyyn pisteeseen saakka, mutta ei sen pidemmälle.

Jos haluat menestyksen jatkuvan, muista aina, miksi lähdit tavoittelemaan menestystä. Motivaation ylläpitäminen vaatii lujan tahtotilan ja sen takana kirkkaan vision tai päämäärän. Jos tavoitteena on ollut vain rahan ansaitseminen, menestys myös yleensä loppuu, kun omaisuutta on riittävästi. Vain rakkaus ja intohimo omaan tekemisen kohteeseen takaavat pitkän menestyksen.

2 Kommenttia

  1. Hyvä kirjoitus. Raha usein jopa pilaa sen hyvän, mitä on lähtenyt innostuksen vallassa tavoittelemaan. Ellei sitten ole tarkoitus vain tavoitella rahaa.

  2. Kiitos kommentista. Tähän vielä lisäyksenä pari hyvää sitaattia:
    Mikä raha? Ihminen on menestynyt, jos hän nousee aamulla, menee nukkumaan illalla ja tekee siinä välissä haluamiaan asioita.— Muusikko Bob Dylan
    Pidä hauskaa, tee hyvää. Raha seuraa kyllä perässä.— Richard Branson

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *