Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Sana inversio tarkoittaa käännettynä päinvastaista, peilikuvaa, käänteistä.   Inversio-ongelmilla tarkoitetaan ongelman ratkaisua ”takaperin”.

Tällaisen ongelmanratkaisun teki aikanaan tunnetuksi saksalainen matemaatikko Carl Gustav Jacob Jacobi. Sitä on käyttänyt myös sijoittaja Warren Buffettin liikekumppani ja Berkshire Hathawayn varapuheenjohtaja Charlie Munger. Hän on tähän liittyen kuuluisa viittauksestaan: ”Haluan vain tietää, missä kuolen, jotta en koskaan mene sinne.”

Hän on myös todennut, että sijoitustoiminnassakin voi käyttää inversiota: ”Typeryyden välttäminen on helpompaa kuin yrittää olla loistava.” Se on yksi hänen kuuluisista ajattelumalleistaan.

Lopputuloksen kannalta ei aina riitä, että mietitään vaikeita ongelmia yhdellä tavalla. Niitä on ajateltava sekä eteenpäin ja taaksepäin.

Inversio auttaa sinua paljastamaan piilotetut uskomukset ongelmasta ja välttämään sitä, mitä et lopulta halua. On paljon helpompaa välttää sitä, mitä et halua kuin saada mitä haluat. Eteenpäin: Kuinka saan X? Taaksepäin: Kuinka en saa X: tä? Tällä periaatteella ongelmasta: Kuinka voin laihduttaa?  tulee: Mikä estää minua laihduttamasta? tai Miten saan itseni lihomaan?”

Inversio ja koronatartunta

Ajankohtaiseen ongelmaan eli koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen liitettynä inversio voisi tarkoittaa, että sen sijaan että kysyt itseltäsi, miten voin välttyä taudilta, esität kysymyksen: Miten varmasti saan koronaviruksen?  Vastaukset voisivat olla esimerkiksi:

Ja sitten kun yrität tehdä kaikki juuri päinvastoin, voit suurella todennäköisyydellä välttyä virukselta.

Post-mortem tarkoittaa paitsi ruumiinavausta myös analyysia tai keskustelua tapahtumasta sen päätyttyä.   Inversioon liittyen voidaan puhua pre-mortemista, joka tehdään ennen tapahtumaa, esimerkiksi ennen jotain tapaamista, markkinointikampanjaa, projektia tai investointia. Silloin kuvaillaan tilanne tulevaisuudessa, jossa tavoitteita ei ole saavutettu, ja pyritään tunnistamaan, mitkä asiat aiheuttivat epäonnistumisen, ja yritetään sen jälkeen välttää nuo asiat.

Ongelman kääntäminen ei aina ratkaise sitä, mutta se voi auttaa välttämään ongelmia. Sitä voi ajatella ikään kuin tyhmyyden suodattimena vältettävälle asialle. Inversio ei ehkä ole kovin käänteentekevä, mutta se on erittäin helppo tapa tuoda olennaiset asiat esiin ja parantaa niitä.

Man muss immer umkehren. Carl Gustav Jacob Jacobi

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *