Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Teemu Selänne on suomalainen jääkiekkoilija, jota pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista pelaajista. Hän pelasi pitkän uran Pohjois-Amerikan NHL-liigassa vuosina 1992–2014.  Selänne on NHL:n runkosarjassa historian paras suomalainen maalintekijä ja pistemies ja toiseksi tehokkain eurooppalainen jääkiekkoilija NHL:ssä. Hän voitti NHL:n maalitilaston kolme kertaa. NHL:n Stanley Cup-mestaruuden Selänne voitti Anaheim Ducksissa. NHL-urallaan hän ansaitsi pelaajapalkkioina noin 77 miljoonaa euroa. (Mennander, Ari: Teemu, Otava 2014)

Teemu Selänne oli myös toiseksi menestynein suomalainen elokuussa 2018 tehdyssä koko Suomen väestöä koskevassa kyselytutkimuksessa. Siinä selvitettiin, mitä suomalaiset ajattelevat menestyksestä, keitä pidetään menestyneimpinä suomalaisina sekä vastaajien käsitystä siitä, mitä menestys on ja mitä se heille merkitsee. Tutkimuksen mukaan vastaajien näkemykset ja mielipiteet siitä, ketkä ovat suomalaisia menestyjiä, toivat selkeästi esiin eräitä henkilöitä. Kolme menestyneintä suomalaista olivat tutkimuksen mukaan Sauli Niinistö, Teemu Selänne ja Kimi Räikkönen (seuraavina Ahtisaari, Halonen, Wahlroos ja Häkkinen).

Sen sijaan tutkimuksen tulokset siitä, mitä menestys on, hajaantuivat varsin laajasti.  Ihmiset tuntuvat tietävän tai tunnistavan menestyneen henkilön, mutta sen selittäminen, mitä menestys on, osoittautuukin vaikeaksi.

Mitä menestys tarkoittaa sinulle?

Menestys on mahdollisimman paljon hunajaa. Nalle Puh

Menestyminen onkin vaikeasti määriteltävä käsite. Suurin osa ihmisistä ei koskaan edes ajattele menestymistä. Menestymisen sijaan pyritään usein vain saavuttamaan jotain. Menestys käsitetään silloin tavoitteen onnistuneeksi saavuttamiseksi. Joku haluaa kirjoittaa suuren romaanin, joku toinen tulla maailman parhaaksi Formula 1-ajajaksi. Yleensä haaveet, unelmat ja tavoitteet, menestyksen tuojana, ovat hyvin tavanomaisia: opiskella ammatti, edetä uralla, saavuttaa turvattu taloudellinen asema, elää terveenä, päästä aikaisin eläkkeelle. Kun näissä onnistuu, voi pitää itseään menestyneenä.  Useimmille ihmisille riittääkin hyvin sellainen keskivertomenestys, josta yrittäjä ja tietokirjailija Timothy Ferriss on sanonut: Jos haluat keskimääräisen, onnistuneen elämän, se ei tarvitse paljon suunnittelua. Pysy vain poissa ongelmista, käy koulua ja hae työpaikkoja, joista ehkä pidät.

Kenen kannalta asiaa katsotaan?

Menestystä voi tarkastella kahdesta näkökulmasta: miten itse tunnet ja näet asian (sisäinen, subjektiivinen menestys) ja miten muut ihmiset, ulkopuolinen maailma, käsittää sen (ulkoinen, objektiivinen menestys). Omalta kannaltasi sen ymmärtäminen, mitä menestys tarkoittaa sinulle, on tärkeintä. Siksi jokaisen menestyksestä unelmoivan pitäisi etsiä vastauksia kysymyksiin: Mitä todella haluan? Mitä asioita pidän tärkeinä? Miltä menestys näyttää ja tuntuu minusta? Minkälainen elämä minun pitäisi elää? Muutoin voit päätyä jahtaamaan jonkun toisen ideaa menestymisestä, joka ei lainkaan sovellu sinulle. Menestyksestä voi tulla ansa.

Menestyksen mittaamisesta

Miten menestystä voi arvioida? Koska se, mitä menestyksellä tarkoitetaan, riippuu monesta tekijästä, ei yhtä mittaria voi olla. Yleinen hyvin kapea käsitys on, että menestys on rahaa, mainetta ja valtaa. Tai että saa osakseen ihailua tai julkisuutta. Jollekin saattaa kuitenkin riittää menestyksen tunteeseen se, että on onnellinen tai että saa toteuttaa itseään ja unelmiaan.

Menestyneen yrityksen voi vielä jotenkin määritellä taloudellisten lukujen avulla, vaikka menestyksen syiden määrittely voikin olla vaikeaa. Mutta miten määritellään yksittäisen ihmisen menestyminen? Voiko senkin määritellä vain esimerkiksi hankitun omaisuuden määrällä?

Kuuluisa ei ole sama kuin menestynyt, jos kuuluisuus käsitetään tunnettuutena, julkisuutena.  Kuuluisuutta ja julkisuutta voi saavuttaa monella tavalla, esiintymällä Big Brotherissa tai puukottamalla ihmisiä Turun torilla. Saavutettu ”menestys” ei välttämättä ole kovin positiivista eikä pitkäaikaista. Maailma on täynnä kuuluisia ihmisiä, mediapersoonia, jotka eivät ole koskaan tehneet mitään merkittävää.

Nykyään ihmiset eivät välttämättä edes pyri menestymään, he hakevat enemmänkin julkisuutta. Ainakin Yhdysvalloissa on saatu tämäntyyppistä tutkittua tietoa. Ihmiset tavoittelevat kaikin tavoin pelkästään tunnettuutta Kardashianin perheen tavoin ja sitä kautta myös rikkautta. Onko 90 miljoonaa Eurojackpotista voittanut ihminen menestynyt?  Jokainen rikas ihminen ei ole menestynyt, eivätkä kaikki menestyneet ole rikkaita. Yleinen arvio lienee, että se, että on ollut pelkästään onnekas, ei tarkoita menestystä. Mutta Kimi Räikköstä varmaan kaikki pitävät menestyneenä. Hän on kuitenkin kulkenut pitkä tien lapsuudesta lähtien pyrkien tyydyttämään intohimoaan ajaa autolla hyvin ja kovaa ja onnistunut siinä.

Suomalainen tutkimus menestyksen sisällöstä

2018 tehdyssä kyselytutkimuksessa suomalaisten vastaajien mukaan kolme tärkeintä, muista selvästi enemmän esille tullutta asiaa menestyksessä olivat sekä miesten että naisten kohdalla:

Näiden jälkeen tulivat jo selvästi harvemmin muita asioita, kuten rikkaus ja raha, onnistumisen tunne ja onnistuminen sekä arvostus ja julkisuus.

Menestyminen sinänsä ei ole tärkeää

Suurin ongelma menestymiseen liittyen on, että sen määrittelevät usein muut ihmisetKuuluisuuksien, yleisesti menestyneiksi tunnustettujen henkilöiden omia arvioita ja määritelmiä menestymisestä on runsaasti. Niissä on kuitenkin eräs ongelmallinen ja silmiinpistävä piirre. Ne keskittyvät enemmänkin siihen, miten menestykseen päästään, ei siihen, mitä se on.

Niissä toistuu usein sama asia, minkä on sanonut esimerkiksi entinen tennistähti Arthur Ashe: Menestys on matka, ei päämäärä. Tekeminen on usein tärkeämpää kuin lopputulos.

Eli menestyminen ei ole tärkeää, mutta menestymiseen pyrkiminen on. Samaa mieltä on suomalainen menestystä tutkinut professori Satu Uusiautti. Häneen mukaansa: Menestys on sisäinen tunne omasta osaamisesta. Sitä eivät määrittele ulkoiset tekijät, muiden odotukset, mittarit, ei palkka eikä muiden arvostus. Kun saa toteuttaa omia vahvuuksiaan, oma osaamistaan elämänsä eri osa-alueilla, kuten töissä, harrastuksissa ja parisuhteessa, on onnistunut ja menestynyt.

Tähän on päätynyt myös edellä mainitun Menestys-kirjan toinen kirjoittaja Matti Remes: Menestystä on täyteläinen, onnellinen elämä, jossa pyrkii johonkin ja pystyy nukkumaan yönsä hyvin.

Menestys on suhteellista

Menestys on suhteellista: Se on sitä, mitä voimme tehdä sotkusta, jonka olemme tehneet asioista. T.S. Eliot

Kumpi on menestynyt paremmin, Bill Gates vai Björn Wahlroos? Tällaiset vertailut eivät ole järkeviä, se on kuin, kuluneen sanonnan mukaan, vertaisi appelsiineja ja omenia. Molemmat ovat menestyneet, kumpikin omalla tavallaan ja omassa ympäristössään. Gates on kyllä rikkaampi, mutta se onkin eri asia.

Menestyksen arviointiin liittyy kysymys siitä, mikä ratkaisee menestytkö vai et.  Onko menestys asiaa yksinkertaistaen kovaa työtä vai hyvää tuuria? Kuten moniin muihinkin vaikeisiin kysymyksiin tähänkin voi vastata: Se riippuu tilanteesta. Molemmilla on oma osuutensa, mutta tilanteet ovat erilaisia. Menestystä voidaan katsoa kahdesta näkökulmasta. Voidaan puhua absoluuttisesta menestyksestä ja suhteellisesta menestyksestä. (Clear)

Absoluuttinen näkökulmamenestys

Absoluuttinen näkökulma tarkastelee menestymisesi tasoa suhteessa kehen muuhun tahansa. Mikä tekee sinusta parhaan maailmassa tai Suomessa omalla erityisalueellasi? Kun asiaa tarkastellaan tällä tasolla, menestys on miltei aina riippuvainen onnesta. Jopa silloin, kun teet heti alkuun hyvä valinnan – kuten Bill Gates päättäessään perustaa Microsoftin – et pysty ymmärtämään kaikkia tekijöitä, mitkä johtavat maailmanluokan menestykseen.

Absoluuttinen näkökulma on globaali. Se selittää eroa, mikä on Suomessa syntyneen rikkaan ihmisen ja Afrikkaan äärimmäiseen köyhyyteen syntyneen, vähemmällä kuin 1 eurolla päivässä elävän henkilön välillä. Yleisenä sääntönä voidaan pitää, että mitä hurjempi menestys, sitä erikoisemmat ja epätodennäköisemmät olosuhteet aiheuttivat sen. Kyseessä on usein yhdistelmä oikeita geenejä, oikeita henkilösuhteita, oikeaa ajoitusta ja tuhansia muita vaikuttavia tekijöitä, joita kukaan ei pysty ennakoimaan.

Suhteellinen näkökulma

Suhteellinen näkökulma tarkastelee menestymisesi tasoa suhteessa toisiin, jotka ovat samankaltaisia kuin sinä. Mitä tuli niistä tuhansista oman ikäluokkasi lapsista, jotka saivat samanlaisen koulutuksen, kasvoivat samanlaisessa ympäristössä tai perivät samantapaiset geneettiset ominaisuudet? Kaikki nämä ihmiset eivät saavuta samanlaisia tuloksia, samanlaista menestystä. Mitä paikallisemmaksi vertailu tehdään, sitä enemmän menestys määräytyy kovalla työllä ja omilla ponnistuksilla. Kun vertaat itseäsi niihin, jotka ovat kokeneet samantasoista onnea, ero tulee sinun omista tavoistasi ja valinnoistasi.

Suhteellinen näkökulma on paikallinen. Kun tarkastellaan menestystä paikallisessa näkökulmassa, menestynyt henkilö voi sanoa: Etkö tajua, että tein kovasti töitä, etkö ymmärrä valintoja ja uhrauksia, joita olen tehnyt, toisin kuin muut.

Absoluuttinen menestys on onnea. Suhteellinen menestys on oikeita valintoja ja tapoja. Tästä määrittelystä seuraa luonnollisesti eräs tärkeä johtopäätös: mitä äärimmäisempää menestys on, sitä suurempi rooli siinä on onnella. Nassim Taleb on, ehkä kärjistäen, sanonut: Kohtalainen menestys voidaan selittää taidolla ja työllä. Äärimmäinen menestys johtuu sattumasta.

Liian monet ihmiset mittaavat menestystä sillä, paljonko rahaa heillä on tai niillä ihmisillä, jotka he tuntevat. Minun mielestäni todellista menestystä pitäisi mitata sillä, miten onnellinen olet. Richard Branson

Tämä artikkeli on ote kirjasta Menestymisen taito.  Voit ostaa sen kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *