Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Nyt voi hyvällä syyllä kysyä: Mikä maailmassa on vikana? Se on hyvä kysymys.

Monien viisaiden mielestä vastaus on melko suoraviivainen: Ihmiset ovat typeriä. Sillä toisin kuin yleisesti ajatellaan, typeryys ei koske vain joitakin meistä, vaan se on yleismaailmallinen inhimillinen piirre. Albert Einsteinin kerrotaan jo todenneen: Vain kaksi asiaa ovat äärettömiä – universumi ja ihmisten typeryys, enkä ole ensimmäisestä aivan varma.

Mutta se ei tarkoita, ettemme voisi olla myös älykkäitä, meillä on vain molemmat ominaisuudet. Niin älykkäitä kuin olemmekin tietyllä tavalla, jokainen meistä on myös hyvin tyhmä muilla tietyillä tavoilla, ja älykkään, kekseliään osan antamat voimat pystyvät lisäämään vahinkoa, jonka typerä osa voi aiheuttaa.

Typeryyden peruslait

Italialainen taloushistorioitsija Carlo M. Cipolla (1922–2000) julkaisi 1976 tutkielman nimeltä Inhimillisen typeryyden peruslait (Minerva, 2013). Hänen mukaansa ihmiset voidaan jakaa neljään ryhmään: avuttomat, älykkäät, typerykset ja roistot.

Nämä Cipollan viisi tyhmyyden peruslakia ovat:

1. Typerysten kokonaismäärä arvioidaan aina auttamatta liian pieneksi.

2. Todennäköisyys, että henkilö on typerys, on riippumaton tämän henkilön kaikista muista ominaisuuksista.

3. Typerys on henkilö, joka aiheuttaa toiselle ihmiselle tai ryhmälle vahinkoa toiminnallaan hyötymättä siitä itse tai jopa aiheuttaen vahinkoa myös itselleen

4. Ei-typeryksillä on taipumus aliarvioida typerysten vahingoittamiskyky. He onnistuvat aina unohtamaan, että typerysten kanssa veljeilystä joutuu poikkeuksetta maksamaan kalliisti, ajasta, paikasta ja olosuhteista riippumatta.

4. Typerä ihminen on vaarallisin ihmistyyppi.

Cipollan mukaan on olemassa perustyperyksiä ja huipputyperyksiä. Perustyperykset pyrkivät sinnikkäästi aiheuttamaan haittaa ja vahinkoa toisille ihmisille saamatta toiminnastaan itselleen sen paremmin hyötyä kuin vahinkoakaan. Huipputyperykset puolestaan aiheuttavat toiminnallaan suurta haittaa sekä itselleen että muille.

Cipolla käsittelee typeryyttä ikään kuin ihmisen annettuna luonteenpiirteenä, ominaisuutena. Silloin typerä ihminen on aina typerä. Mutta typeryyden voi käsittää myös toimintamallina, ihmisen käyttäytymisenä oman ajattelunsa pohjalta. Silloin typeryys on tekoja, joita teemme oman ajattelumme ja valintojemme perusteella. Voimme olla älykkäitä, mutta silti toisinaan toimia typerästi. Typeryys on silloin tilannekohtaista.

Typeryyteen vaikuttavat tekijät

Kun asiat ovat, niin kuin ovat, on asioita, jotka jokaisen pitäisi tietää typeryydestä. Typeryys on tietysti helpompi nähdä muissa kuin itsessämme. Se on helpompi tunnistaa, mitä kauempana olemme sen esiintymispaikasta. Ja typeryyttä on usein vaikea nähdä silloin kun se tapahtuu, usein se ilmenee vasta, kun tulos on tiedossa.

Useimmat meistä eivät ole jatkuvasti typeriä. Teemme monia hyviä päätöksiä ja saavutamme hienoja asioita. Mutta teemme joskus typeriä tekoja, koska emme yleensä tunnista, kuinka tietyt muuttujat tekevät meistä haavoittuvia. Typeryys ei ole älykkyyden vastakohta.

 Siksi on niin tärkeää tunnistaa, mitkä ovat ne tekijät, jotka lisäävät mahdollisuuksiamme tehdä jotain typerää.

Adam Robinsonin, yhdysvaltalaisen kirjailijan, kouluttajan ja AI-asiantuntijan mukaan on seitsemän tyhmyyteen johtavaa tekijää. Niiden vaikutuksesta muuten älykäs ihminen voi toimia kuin typerys, ilman että itse huomaa tekevänsä mitään typerää.

Tekijöiden vaikutus on kumulatiivinen, eli niitä ei kaikkia tarvita ollakseen typerä, mutta mitä useampi tekijöistä vaikuttaa tilanteessa, sitä todennäköisempää on, että ihminen toimii typerästi.

1. Toimiminen normaalin ympäristönsä ja pätevyysalueensa ulkopuolella, myös kun normaali rutiini muuttuu

2. Oleminen tai toimiminen ryhmässä, jolloin sosiaalinen yhteenkuuluvuus tulee esiin. Joukossa tyhmyys tiivistyy (Anteeksi Jouko, tämä ei tarkoita sinua)

3. Kun läsnä on asiantuntija tai olet itse asiantuntija

4. Kun käsillä oleva tehtävä edellyttää intensiivistä keskittymistä

5. Tiedon ylikuormitus, liikaa tietoa, multitasking

6. Fyysinen tai henkinen väsymys, stressi

7. Kiire tai kiireen tunne

Yksikin näistä tekijöistä saattaa riittää tekemään sinusta typerän, mutta yhdessä niiden vaikutus lisää valtavasti todennäköisyyttä sille, ettet ymmärrä joutumistasi typeryyden alueelle.

Robinson tuo esiin tyypillisen tilanteen, jossa ihmisen voi toimia typerästi: ajat autoa vieraassa ympäristössä ja sinulla on hieman kiire. Kun vieressäsi oleva ihminen kertoo sinulle jotain, se vielä kaksinkertaistaa mahdollisuuden joutua onnettomuuteen.

Tapaus Trump

Onko Donald Trump typerä? Useimmat ihmiset, ainakin Euroopassa sanoisivat että kyllä, ehdottomasti. Ja siltä hänen toimintansa, käyttäytymisensä ja puheensa vaikuttavatkin. Arvioimme tällä puolella Atlanttia, ettei kukaan täysijärkinen toimi niin kuin hän toimii.

Mutta jos olettaisimmekin, että hän on toimissaan, jos ei nero, niin ainakin erittäin järkevä ja pitkäjänteinen. Entä jos hänen tekonsa ja sanansa olisivatkin suunniteltua, etukäteen pohdittua käyttäytymistä, strategia, jolla pyritään vaikuttamaan todellisiin typeriin ihmisiin. Ihmisiin, jotka eivät osaa tai halua erottaa valhetta totuudesta, jotka on erilaisilla keinoilla johdateltavissa, jotka ovat hyvin vaikutuksille alttiita ja suggeroitavissa tunnepohjaisilla argumenteilla lähes mihin tahansa.

Jo se, että toiminta olisi suunniteltua riittää Cipollan mukaan osoittamaan, että toimija ei ole typerä. Typerä ei toimi suunnitelmallisesti.

Kun tällaiseen hankkeeseen kytketään nykyajan informaatiokanavat, massamediat, TV ja sosiaalinen media, on typeryyden eteneminen vaikeasti pysäytettävissä. Nyt lähes puolet amerikkalaisista on saatu houkuteltua tähän typeryyteen.

Älä koskaan aliarvioi typerien ihmisten voimaa suurissa ryhmissä. George Carlin

Elämä on kovaa, mutta se on vielä kovempaa, kun olet typerä. John Wayne

Voin tavallisesti päätellä, kuinka älykäs mies on siitä, kuinka tyhmänä hän pitää minua. Cormac McCarthy

Maailman ongelma on, että älykkäät ihmiset ovat täynnä epäilystä, kun taas tyhmät ihmiset ovat täynnä itseluottamusta. Charles Bukowski

Ajattelun ja ajattelun vinoutumien  merkityksestä menestymisessä voit lukea kattavammin kirjassa Menestymisen taito.  Voit ostaa kirjan kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

2 Kommenttia

  1. Typeryyttä on myös esimerkiksi uskoa ja luottaa tietolähteisiin ja uutiskanaviin, jotka pyrkivät ensisijaisesti mielipiteisiisi vaikuttamiseen ja vasta toissijaisesti tiedon välittämiseen, jos tämä ei ole ristiriidassa ensimmäisen tavoitteen kanssa. Esim. Trumpista vs Bidenistä luotu kuva, vs todellisuus.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *