Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Elämä on täynnä valintoja, ja mitä isompia ne ovat ja mitä enemmän vaihtoehtoja meillä on, sitä vaikeammaksi päätökset muuttuvat.

Ruuan valinta ravintolassa, uuden puhelimen valinta, hotellin valinta matkoille lähdettäessä. Tuttuja ja tavallisia valinta- ja päätöstilanteita kaikille.

Sitten on suurempia ja ei-jokapäiväisiä päätöksiä: auton osto, työpaikan vaihto, asunnon osto.

Joskus valinta on helppoa, toisinaan taas joutuu miettimään pitkään.

Peukalosäännöt auttavat kuitenkin valinnoissa. Ne tekevät päätöksenteosta nopeampaa, helpompaa ja vähemmän tahdonvoimaa vievää.

Peukalosäännöt avuksi

Peukalo- tai nyrkkisäännöllä tarkoitetaan likimääräistä tapaa tehdä jotain, perustuen käytännön kokemukseen enemmän kuin teoriaan.

Erään lähinnä urbaanilegendaan perustuvan tiedon mukaan peukalosääntö nimen sanotaan tulleen vanhasta Englannin lainsäädännöstä, jonka mukaan vaimoa sai lyödä korkeintaan peukalonpaksuisella kepillä. Toisen teorian mukaan se tulee siitä, että peukalon ylin nivel on noin tuuman mittainen, joten sitä voi käyttää likiarvona. Nyrkkisäännön etymologiaa ei tunneta.

Erilaisia peukalosääntöjä on erittäin paljon. Niitä on jokaiseen asiaan ja paikkaan. Osa on vanhaa kansanperinnettä: Älä syö keltaista lunta, osa on tuoreempaa, nykyoloihin kehitettyä: Tietoturvan uusi peukalosääntö, salalause salasanan sijasta.

37 prosentin sääntö

37 prosentin sääntö on hyvä peukalosääntö valintojen tekemiseen. Se on hyvin yksinkertainen, vaikka perustuukin melko monimutkaiseen matematiikkaan.

Käytä 37 prosenttia valintaprosessista (ajasta tai vaihtoehtojen läpikäymisestä) tiedon keräämisen ja perustan luomiseen lopulliselle valinnalle. Tässä vaiheessa et sitoudu vielä mihinkään.

Tämän ajanjakson jälkeen valitse seuraava vaihtoehto, joka on parempi kuin kaikki aiemmin näkemäsi.

Sääntö maksimoi todennäköisyyden, että valitset parhaan. Se ei kuitenkaan takaa sitä, kysymys on todennäköisyyksistä. Säännön avulla voit kuitenkin optimoida valintaan käyttämääsi aikaa ja vaivaa.

Sen taustaksi pitää ymmärtää, että jokaisen suuren päätöksen sisällä on toinen pienempi päätös: Milloin luovut tiedon keräämisestä ja päätät, että sinulla on tarpeeksi tietoa valinnan tekemiseen? Jos käytät liian paljon aikaa vaihtoehtojesi tutkimiseen päädyt analyysihalvaukseen tai annat lupaavien mahdollisuuksien mennä ohi. Jos päätät prosessin liian nopeasti saatat joutua katumaan vaihtoehtoja, joita et koskaan harkinnut.

37 prosentin säännön soveltaminen ravintolassa

Millä kriteereillä valitset ruuan ravintolassa? Kaikki olemme varmaan kokeneet tilanteen, jossa seurueen eri henkilöt miettivät ja miettivät, toiset alkavat hermostua eikä päätöksiä tahdo tulla. Ruuan valintaankin voi kehittää oman peukalosäännön, joka nopeuttaa päätöksentekoa.

Ota 37 prosentin sääntö avuksi tässä tilanteessa.

Olet valitsemassa itsellesi pääruokaa ravintolassa. Olet päättänyt tuona iltana syödä liharuokaa, joita listalla on peräti kaksikymmentä.

Alat käydä ruokia läpi järjestyksessä ylhäältä alas. Säännön mukaisesti käyt ensin läpi 37 % kahdestakymmenestä ruoasta, eli 7–8 ruokalajia. Tutustut niihin ja saat niistä hyvän vertailupohjan, mutta et valitse niistä mitään.

 Kun jatkat ruokalajeja läpikäymistä eteenpäin, valitset heti ensimmäisen ruuan, joka vaikuttaa ja tuntuu paremmalta kuin mikään ensiksi läpikäymistäsi seitsemästä ruuasta. Tulos on optimaalinen valinta.

Se ei välttämättä ole 100 prosenttisen varmasti paras kaikista, mutta riittävän lähellä sitä. Ja silloin muut seurueestasi ja tarjoilija eivät vielä ole hermostuneet sinuun liikaa.

Matemaattinen malli perustuu olettamukseen, että kun joku ehdokas on arvioitu ja hylätty, sitä ei enää myöhemmin voi ottaa huomioon valintaa tehdessä. Käytännössä useimmissa tilanteissa näin ei ole, vaan ensimmäisiin 37 prosenttiin voi palata, jos loppujoukosta ei löydykään parempaa kandidaattia. Mutta todennäköisempää on kuitenkin, että paras löytyy jälkimmäisestä joukosta.

Asunnon valinta

Entä jos olet etsimässä itsellesi ja perheellesi uutta asuntoa?

Olet antanut itsellesi kuukauden aikaa asunnon etsimiseen. Silloin käytät 37 prosenttia ajasta, eli 11 päivää eri vaihtoehtojen läpikäymiseen ja perustan luomiseen lopulliselle valinnalle.

Tuon ajanjakson jälkeen jätät heti tarjouksen seuraavasta vastaan tulevasta asunnosta, joka on parempi kuin yksikään aikaisemmin näkemistäsi asunnoista. Se on todistetusti optimaalinen ratkaisu.

Kannattaa muistaa, että yleensä ei ole olemassa vain “yhtä oikeaa” valintaa. Kysymys on useimmiten tasapainon löytämisestä ratkaisun ja sen tekemiseen kuluvan ajan ja työn välillä.

Sihteerin valinta

Oletetaan, että aiot palkata tiimiin sihteerin. Olet saanut LinkedInin kautta hakemuksia ja sinulla on luettelo 20 potentiaalisesta hakijasta. Tarve on akuutti eikä sinulla ole loputonta aikaa päätöksentekoon.

37 prosentin sääntöä kutsutaankin toisella nimellä sihteeriongelmaksi.

Pitäisikö sinun haastatella kaikkia ehdokkaita ennen päätöksen tekemistä? Se voi kuitenkin tarkoittaa, että joku aiemmin haastattelemasi henkilö ei todennäköisesti ole enää tavoitettavissa, kun teet päätöksen.

Vai pitäisikö sinun aloittaa hakijoiden haastattelu ja tehdä tarjous ensimmäiselle, joka täyttää vaatimukset.  Se puolestaan tarkoittaa, että olet saattanut jäädä paitsi henkilöstä, joka sopii vielä paremmin, mutta jota et ehtinyt haastatella.

Vastaus on jossain siltä väliltä.

37 %:n sääntö sanoo, että taataksesi parhaat mahdollisuudet saada paras ehdokas, sinun tulee ensin haastatella 37 % ehdokkaista, eli 7–8 kandidaattia. Et tee tarjousta kenellekään, riippumatta siitä, kuinka hyvä joku on. Sitten jatkat haastatteluja ja teet tarjouksen ensimmäiselle ehdokkaalle, joka on parempi kuin aikaisemmat 7–8 haastateltua.

Luo itsellesi peukalosääntöjen työkalupakki

Yhdellä peukalosäännöllä ei voi ratkaista kaikkia ongelmia. Siksi tarvitset kokonaisen työkalupakin, joukon nyrkkisääntöjä tai ajattelumalleja.

Omat nyrkkisäännöt voi tarvittaessa luoda, valita ja koota erilaisiin tilanteisiin, kaikille elämänalueille. Se helpottaa ja nopeuttaa päätöksentekoa ja valintoja.  Ne kannattaa myös tarkistaa ajoittain, jotta et käytä vanhentuneita tai vääriä sääntöjä.

Valinnoista, päätöksenteosta ja ajattelumalleista voit lukea kattavammin kirjassa Menestymisen taito.  Voit ostaa kirjan kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *