Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Hirveä kiire. Aikataulut painaa päälle. Stressi iskee. Mutta mitään ei saa aikaan.

Stressi ja asioiden lykkääminen, vitkuttelu, liittyvät usein toisiinsa, ja niiden suhteen ymmärtäminen voi auttaa sinua hallitsemaan molempia tehokkaammin.

Vitkuttelu liittyy stressiin kahdella päätavalla:

Toiset ihmiset kokevat tämän kytkennän vain yhteen suuntaan, esimerkiksi kun vitkuttelu aiheuttaa heille stressiä, mutta heidän stressinsä ei aiheuta viivyttelyä.

Monissa tapauksissa ihmiset kokevat tämän kytkennän molempiin suuntiin. Se voi johtaa itseään vahvistavaan stressin ja vitkuttelun kiertokulkuun.

Silloin heidän vitkuttelunsa saa heidät tuntemaan olonsa stressaantuneeksi, mikä puolestaan ​​saa heidät viivyttelemään edelleen, mikä saa heidät jatkuvasti stressaantumaan ja niin edelleen.

Vitkuttelu voi toisaalta olla myös hyödyllistä – tai ainakin se helpottaa oloa hetkeksi. Meillä on sisäinen taipumus välttää stressaavia tehtäviä ja lykätä niitä tulevaisuuteen tunteaksemme olomme paremmaksi. Eli vitkuttelu tuntuu vähentävän stressiä.

Sen hyödyt jäävät yleensä väliaikaisiksi. Kun seuraavan kerran ajattelemme tehtävää, määräaika on vielä lähempänä, joten tunnemme olomme entistä stressaantuneemmaksi.

Jos haluat vähentää vitkuttelua ja siitä johtuvaa stressiä, on tärkeää ymmärtää, miten ja miksi ne liittyvät toisiinsa. 

Stressin ja vitkuttelun yhtymäkohdat

Stressi ja vitkuttelu liittyvät toisiinsa monella eri tavalla:

1. Stressi vitkuttelun laukaisijana: Korkea stressitaso voi laukaista vitkuttelun. Kun ihmiset tuntevat olevansa ylikuormitettuja tai ahdistuneita tehtävästä, he saattavat lykätä sitä välttääkseen näiden stressaavien tunteiden kohtaamisen lyhyellä aikavälillä. Tämä voi kuitenkin johtaa vielä suurempaan stressiin pitkällä aikavälillä.

 2. Vitkuttelu stressitekijänä: Prokrastinaatiosta itsestään voi tulla stressin lähde. Kun tehtävät viivästyvät jatkuvasti, ne kasaantuvat, mikä luo kiireellisyyden tunteen ja lisää stressiä. Tämä voi luoda kierteen, jossa vitkuttelu johtaa suurempaan stressiin, mikä puolestaan johtaa jatkuvaan vitkutteluun.

 3. Perfektionismi ja epäonnistumisen pelko: Monet vitkuttelijat ovat perfektionisteja ja pelkäävät, etteivät täytä omia korkeita vaatimuksiaan. Tämä epäonnistumisen pelko voi aiheuttaa stressiä, joka puolestaan johtaa vitkutteluun keinona välttää tämän pelon kohtaamista.

4. Ajanhallinnan puutteet: Huonot ajanhallintataidot voivat vaikuttaa sekä stressiin että vitkutteluun. Kun ihmiset eivät suunnittele tehtäviään tehokkaasti, he saattavat huomata olevansa ylikuormitettuja määräajoista, mikä johtaa stressin aiheuttamaan vitkutteluun.

Miten voit ratkaista ongelman

Vitkutteluun ja stressiin liittyvän ongelman ratkaisemiseksi voit yrittää käyttää erilaisia tekniikoita ja keinoja:

  1. Tunnista laukaisevat tekijät: Tunnista, mikä laukaisee stressin ja vitkuttelun. Onko se tietyntyyppinen tehtävä, epäonnistumisen pelko vai jotain muuta? Taustalla olevien syiden ymmärtäminen voi auttaa sinua käsittelemään niitä.
  2. Ajanhallinta: Paranna ajanhallintataitojasi asettamalla selkeät tavoitteet, jakamalla tehtävät pienempiin, hallittaviin vaiheisiin ja luomalla aikatauluja tai tehtäväluetteloita.
  3. Mindfulness ja stressin vähentäminen: Harjoittele stressiä vähentäviä tekniikoita, kuten mindfulnessia, meditaatiota, syvähengitysharjoituksia tai fyysistä aktiivisuutta stressin hallitsemiseksi tehokkaammin.
  4. Hae ulkopuolista tukea: Keskustele asiantuntijan, terapeutin tai valmentajan kanssa, jos stressi ja vitkuttelu vaikuttavat merkittävästi elämääsi. He voivat tarjota strategioita ja tukea, jotka on räätälöity tilanteeseesi.
  5. Palkitsemisjärjestelmä: Luo itsellesi palkitsemisjärjestelmä, joka motivoi sinua suorittamaan tehtäviä. Anna itsellesi pieniä palkintoja, kun suoritat tehtäviä, jotka voivat auttaa torjumaan vitkuttelua.

Stressin ja vitkuttelun hallinta on aina henkilökohtainen prosessi, ja se vaatii sekä aikaa että erilaisten strategioiden kokeilua löytääksesi sinulle parhaiten sopivan.

Stressi on eräs kroonisen vitkuttelun pääsyitä. Stressin vähentäminen on siksi tärkeimpiä keinoja päästä eroon myös asioiden lykkäämisestä.

Voit lukea lisää stressin ja vitkuttelun yhteydestä ja niiden torjumisesta kirjasta Aloittamisen taito. Siinä esitetään kattava valikoima vitkuttelusta eroon pääsemisen ja paremman ajanhallinnan keinoista.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *