Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

.

Onko sinulla usein ongelmia aloittaa jotain haluamaasi tärkeää asiaa?

Ratkaisu voi löytyä aloitusrituaalista.

Se on käytännössä hyväksi havaittu keino päästä liikkeelle ja sen käyttö voi auttaa sinua pääsemään irti viivyttelystä lopullisesti.

Aloittaminen on se kohta, jossa tulosten saavuttaminen ja onnistuminen paljolti ratkeaa. Jos et aloita, et voi päästä perille.

.

Aloitusrituaalilla huijaat sisäistä vitkuttelijaasi

Vitkuttelun ydin koostuu negatiivisista ajatuksista ja tunteista. Vitkuttelu ei ole ajanhallintaongelma, se on tunteiden hallinnan ongelma. Aloitusrituaalilla huijaat sisäistä vitkuttelijaasi.

Kun tarkoituksesi on esimerkiksi aloittaa tavanomainen puolituntisesi ranskan opiskelua, aivosi aloittavat heti negatiivisen sisäisen puheen: Se on todella vaikeaa. Minua väsyttää. Mitähän kaverit on postannut? Onko minulla kuitenkaan tarpeeksi kielipäätä?

Nämä negatiiviset ajatukset ja tunteet aiheuttavat epäröintiä ja asian lykkäämistä, vitkuttelua.

Jotta aloittaminen tulee mahdolliseksi, sinun on pystyttävä ohittamaan nuo negatiiviset ajatukset. Siihen auttaa sopiva aloitusrituaali.

Aloitusrituaalia voi kuvata keinoksi, jolla ”huijataan” aivojen limbistä järjestelmää ja sivuutetaan sen vaikutus päätöksenteossa ja jonkin asian aloittamisessa.

Kun limbinen järjestelmä on muuten voimakkaampi kuin päätöksenteosta, suunnittelusta ja muusta loogisesta toiminnasta vastaava aivojen osa, etuotsalohko, sen sivuuttaminen on paras keino saada itsesi liikkeelle.

.

Aloitusrituaaleja on monenlaisia

Aloitusrituaalin tarkoitus on ilmoittaa aivoille, että nyt siirryn edellisestä tehtävästä uuteen, nyt aloitan uuden asian. Kysymyksessä on ikään kuin liipaisin tai vihje aivoille tulevasta.

Kun toistat rituaalin, joka liittyy tiettyyn tehtävään, se kertoo sinulle, että nyt olet kurinalainen, motivoitunut ja keskittynyt.

Rituaaliin keskittyessäsi et ajattele asiaan, tehtävään, liittyviä negatiivisia puolia ja aloittaminen helpottuu.

Aloitusrituaali sinänsä voi olla lähes mitä tahansa: joku pieni toimenpide, kuppi espressoa, pari etunojapunnerrusta, lyhyt kävelylenkki, muutama syvään hengitys, sopiva musiikki soimaan, jos se auttaa sinua.

Itse toiminnalla ei ole niin väliä kuin sillä, mitä se symboloi sinulle – että olet valmis aloittamaan seuraavan tehtävän ja haluat tehdä sen kunnolla.

Esimerkiksi kirjailija Stephen King luo saman työympäristön joka aamu ennen kuin hän alkaa siirtää itsensä oikeaan mielentilaan:  

”On tiettyjä asioita, joita teen, jos istun kirjoittamaan. Minulla on lasi vettä tai kuppi teetä. Istun alas tiettyyn aikaan 8:00 – 8:30, jossakin tuon puolen tunnin sisällä joka aamu. Minulla on vitamiinipillerini ja musiikkini, istun samalla paikalla, ja paperit on järjestetty samoihin paikkoihin. Näiden asioiden kumulatiivinen tarkoitus joka päivä näyttää olevan tapa sanoa mielelle, että pian alat unelmoida”.

.

Kaikille asioille voi kehittää aloitusrituaalin

Kaikille asioille voi kehittää aloitusrituaalin, joka helpottaa suuresti itse tekemisen aloittamista.

Aloitusrituaali voi olla tarkoitettu vain jotain yhtä erityistä asiaa varten, se voi olla esimerkiksi keino aloittaa huoneen siivoaminen. Ota aloitusrituaaliksi tällöin vaikka roskakorin tyhjentäminen. Kun olet tehnyt sen, jatkaminen on jo helpompaa.

Tai jos tavoitteesi on tehdä lenkki, ota lenkkikengät kaapista. Kun lyijykynä vielä oli kirjailijan tai kirjoittajan pääväline, aloitusrituaali lienee ollut kynän teroittaminen.

Jos kyse on ylipäätään työntekoon tarttumisen vaikeudesta, kuten vaikkapa lopputyön tai blogin kirjoituksen kanssa helposti käy, voit kokeilla rakentaa itsellesi työntekoon virittävän aloitusrituaalin.

Aloitusrituaalin voi myös yrittää rakentaa yleispäteväksi keinoksi aloittaa tai tehdä mikä tahansa asia, jossa alkuun pääseminen on sinulle yleensä vaikeaa. Tunnettu esimerkki viiden sekunnin aloitusrituaali.

Aloitusrituaali on joku helppo toimenpide, joka vie sinut oikeaan suuntaan. Se on tapa ilmoittaa aivoillesi, että olet aloittamassa tekemään tehtävää, joka vastaa juuri tätä toimenpidettä.

 Se voi olla:

.

Voit tehdä jopa netissä surffailusta oman aloitusrituaalisi. Aseta ajastin hälyttämään viiden minuutin kuluttua. Surffaat viisi minuuttia, sitten äänimerkki ilmoittaa, että nyt on aika aloittaa työ. Aloitat välittömästi, kuten olet itsesi kanssa sopinut.

 Aloitusrituaali on: Voin surffailla netissä viisi minuuttia. Kun äänimerkki kuuluu, aloitan heti työn.

.

Mitä voit tehdä

• Voit luoda itsellesi aloitusrituaalin kaikille tehtäville, joita sinun on toistuvasti vaikea aloittaa.

• Aloita luomalla rituaali luominen jollekin helpolle tehtävälle. Tottuessasi tapaan se alkaa toimia myös vaikeimmissa tapauksissa.

.

Aloittamisen rutiineista ja rituaaleista voit lukea laajemmin kirjasta Aloittamisen taito. Voit ostaa sen tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *